Kom igång och meditera – vi guidar dig

Tio minuters meditation om dagen kan göra ditt liv så mycket bättre. Se det som en gåva till dig själv. Du ger dig tiden och den välgörande andningen. Din alldeles egen stund. Och viktigast av allt – alla kan!

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Varje dag ska levas på bästa sätt därför måste vi påminna oss om att ta vara på vår tid. Och vad är då mer rätt än att vara snäll mot sig själv varenda dag! Att meditera är verkligen ett sätt att ge dig själv de allra bästa förutsättningarna för ett gott liv.

Några av er kommer kanske sluta läsa nu och tänka ”det funkar ändå inte för mig”. Kanske har du provat och tappat sugen därför att du inte kunde koppla av, för att tankarna flaxade iväg eller du inte kom till ro.

LÄS ÄVEN: 9 välgörande aktiviteter som hjälper dig att ladda om

Alla kan meditera

En ganska vanlig kommentar när meditation kommer på tal är: ”Jag kan inte meditera.” Vilket är helt fel. Alla kan meditera! Sen har vi den andra ursäkten: ”Jag vet inte hur man gör.” Men det ska vi lära dig nu!

Att meditera är faktiskt helt okomplicerat. Det tar inte mer än en kort, kort stund av din dag. Men det kommer att göra stor nytta. Att meditera kan faktiskt förändra ditt liv! 

LÄS ÄVEN: Avslappnande meditation för mer kärlek i livet

Är du beredd att ge det en chans? I så fall är det jättebra om du inte sätter upp några fantasimål om att det ska hända massor av magiska saker redan från början. För så blir det troligtvis inte. Det tar lite tid och kräver övning att meditera – precis som med allt du vill bli bra på. Men vi kan lova dig att du redan från första gången kommer att känna ett lugn som är väldigt behagligt. Och att du efter kanske bara en eller ett par veckor märker att det skett en förändring i din vardag. Du har fått ny energi. Du känner dig gladare. Du hanterar svåra situationer på ett bättre sätt. Du kanske till och med har blivit nyfiken på att komma längre i din nya andliga bana!

Nu har du chansen att göra ditt liv så mycket bättre. Ge dig själv den vackraste gåvan av alla – tid. Tid för dig själv och en stunds meditation.

Enkelt att komma igång

Du kan, alla kan! Så tveka inte att prova på att meditera. Krångla inte till det utan gör det enkelt. Följ de sex stegen nedan så får du en bra start.

• Sätt dig riktigt skönt. Kroppen ska vara bekväm.
• Börja med att sluta ögonen och signalera till din kropp att det är dags att slappna av. Nu väntar en skön stund.
• Andas in genom näsan och ut genom munnen. In och ut långsamt, tills du hittar din egen rytm.
• När tankarna vandrar iväg – det kommer de att göra – då tar du dig tillbaka till andningen lugnt och försiktigt.
• Var snäll mot dig själv och känn dig inte misslyckad om du inte kan koppla av. Det blir bättre med lite övning.
• Upplev hur du fylls av positiv energi vid inandningen, och hur negativ energi försvinner ur dig vid utandningen.

LÄS ÄVEN: Änglameditation i fem steg: För mindre stress i vardagen

Smarta knep som hjälper dig

Om det känns svårt att komma igång så kan du använda dig av dessa små knep:

• Sitt rak i ryggen och lyft hakan något, då andas du lättare.
• Tänk dig att du ser en vacker bild för ditt inre, bilden av en fantastisk plats som ger dig ro och där du gärna vill vara.
• Vänj kroppen och själen vid att det är dags för meditation. Det kan hjälpa att sitta på samma plats varje gång, meditera vid samma tidpunkt och att förbereda dig genom att tända rökelse eller ett ljus.
• Lugn musik i bakgrunden eller en röst som vägleder dig genom meditationen kan göra det enklare att komma igång.
• Se till att du får vara ostörd. Låt detta bli din stund.
• Börja försiktigt, fem–tio minuter är lagom i början.

LÄS ÄVEN: Meditationsövningen du behöver: Stressa ner och finn lugnet på 10 minuter

Varför vill du meditera?

Meditation kommer från buddhismen och betyder ”att vila utan ansträngning i det som är”. Syftet är att vara i nuet och slappna av i både kropp och själ. Så släpp all prestationsångest. Du gör detta för din egen skull, för att du ska må bra. Men fundera också på vad du vill uppnå. Är det total avslappning? Eller är din tanke att utvecklas medialt?

LÄS ÄVEN: Meditera utan att sitta still – lugna sinnet i rörelse

Det hänger ihop. Du mediterar och finner avslappning för att lära känna dig själv, hitta lugnet inom dig. Om syftet är att utveckla din andlighet kommer du med lite träning så småningom att kunna bjuda in din guide och vara i din energi tillsammans med guiden. På så vis får du hjälp att bygga din andlighet.

Ett kärleksfullt mantra

Ett mantra – en helig vers eller ett ord – kan hjälpa dig att nå ett meditativt tillstånd. Du använder dig då av ett eller flera ord som du koncentrerar tankeverksamheten på. Ordet mantra är sanskrit och betyder ungefär ”medel för tanken” eller ”befria ditt sinne”. Du koncentrerar tankeverksamheten kring ordet eller orden när du mediterar.

LÄS ÄVEN: Hitta ditt mantra – låt vackra ord skapa lugn och välbefinnande

Mest känt är ”aum” eller ”om” och du kan säga det högt under meditationen, eller tyst inombords, vid varje utandning. Om du skapar ditt eget mantra, använd då gärna snälla eller kraftfulla ord som blir ett vackert budskap till själen. Fyll det med kärlek! Här är några exempel:

• Jag är öppen för kärlek
• Jag mår bra
• Love
• Jag är vacker

Peppa dig själv

Skaffa en vacker meditationsbok som du skriver i efter varje meditation. Kanske hur du upplevde din lugna stund, hur länge du mediterade, om du lyssnade på någon musik eller om du provade att tända rökelse och hur det påverkade dig. Upplevde du något särskilt under meditationen? Hur kändes det efteråt?

LÄS ÄVEN: Balansera ditt halschakra: Få mod att säga vad du tycker

Din meditationsbok kan peppa dig att ta den här stunden lite oftare, kanske varje dag. Du kan också lättare följa din utveckling.

Dörren – enkel andningsövning

Ett tips är att börja med en enkel andningsövning som gör gott för kroppen.

1. Tänk dig bilden av en vacker dörr eller en dörrpost!
2. Andas nu in genom näsan och se för ditt inre hur du följer den vänstra dörrlisten, från golvet och hela vägen upp.
3. Håll andan medan du följer den tvärgående listen över dörrens öppning. Andas sedan ut genom munnen, långsamt, medan du i tanken följer dörrposten på den högra sidan, ända ner till golvet.
4. Håll andan den stund det tar att följa dörröppningen längs golvet.
5. När du har följt dörren hela vägen runt kan du börja om från början igen.

Glöm inte att tacka dig själv efter meditationen. Tacka för att du gett dig själv denna vackra stund. Tacka för att du tar hand om dig själv. Du är värd att
må bra varje dag.

Benny hjälper dig att meditera

Vägledd kärleksmeditation med Benny Rosenqvist

Bennys meditationskurs

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.