9 välgörande aktiviteter som hjälper dig att ladda om

Att investera i ditt välmående kan även gynna de omkring dig. Så se till att aktivera dina må bra-hormoner på det sätt som du njuter mest av. Här får du några tips!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Getty Images

1. Basta

Förutom att det är skönt för muskler och leder att mjukas upp i värme så stärker du också immunförsvaret när du bastar, eftersom din kropp börjar producera fler vita blodkroppar. Forskning visar också att du förbättrar minnet och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar om du bastar regelbundet. Att vistas i värme gör också att kroppen, genom svett, gör sig av med slaggprodukter. Dessutom producerar kroppen oxytocin och serotonin som gör dig glad och avslappnad.

2. Visa tacksamhet

Det är stor skillnad på att säga ”tack” och att visa tacksamhet. Att visa tacksamhet handlar om en innerlig känsla som inte går att hålla inne. Man känner så starkt att det måste förmedlas. Och det behöver inte alltid handla om att visa tacksamhet till en annan person, det kan vara att visa tacksamhet till något större, universum eller Moder Jord.

Att visa tacksamhet handlar också om att kunna ta emot tacksamhet. Och känna att man är värd den. Nästa gång du får en komplimang: titta då personen i ögonen och säg ”tack”, och mena det. Avfärda inte komplimangen genom att säga ”äh, det var inget”. Då avvisar du både dig själv och den du fick komplimangen av. Tacksamhet skapar acceptans och närvaro, förbättrar din psykiska hälsa och stärker din självkänsla.

LÄS ÄVEN: Därför ska du börja skriva tacksamhetsbok – NU!

3. Mindfulness

Att öva på att vara närvarande i stunden hjälper dig att mota bort orostankar och stress. Genom att aktivt ta kontroll och fokusera dina tankar till ”här och nu” styr du ditt medvetande bort från det du inte mår bra av.

Dagdrömma är en form av mindfulness, att rikta uppmärksamheten mot en specifik sak och studera den grundligt med alla dina sinnen är ett annat sätt att vara i mindfulness. Att uppmärksamma naturen är ett tredje. Hitta ditt sätt att utöva mindfulness och njut av den själsliga läkningen.

LÄS ÄVEN: Mindfulness för barn: 5 enkla övningar att göra tillsammans

4. Meditation

Genom att regelbundet utöva meditation förändrar du hjärnans strukturer så att du lättare hanterar stress, blir bättre på att lyssna på dina egna behov och tar bättre beslut. Du sover bättre, blir gladare och mer fokuserad. Dessutom kan meditation hjälpa dig utveckla din intuition så att du kan möta ditt inre och få kontakt med Andra sidan.

LÄS ÄVEN: Änglameditation i fem steg: För mindre stress i vardagen

5. Yoga

Yoga är återhämtning i rörelse tillsammans med medveten andning. Yoga hjälper dig att vara i nuet, reducerar stress och förbättrar sömnen. Med yoga aktiverar du vagusnerven, som går från huvudet ner till flera delar av kroppen. Den skickar signaler till hjärnan som talar om att du kan slappna av. Ju mer vi aktiverar nerven desto lättare har du för att komma ner i avslappning. Vagusnerven stimuleras av oxytocin som är vårt lugn och ro-hormon och som också bidrar till kroppens självläkande förmåga.

LÄS ÄVEN: Sju helande yogapositioner – välgörande för kropp och själ

6. Chanting

Ett annat sätt att aktivera vagusnerven är att sjunga mantran, gärna i grupp, för att stärka känslan av samhörighet, som också gör gott för oss. Ett mantra är en upprepande fras som sjungs eller ljudas med eller utan musik. Chanting är helande för kropp och själ eftersom det skapas vibrationer från ljudvågorna som ger läkning och lugn.

7. Shaking

Att dansa eller skaka kroppen genom att tillåta sig att bli helt fri i sina rörelser är fantastiskt för både kropp och själ. Sällan tillåter vi oss att släppa ut barnet inom oss och riktigt ”fuldansa”. Släpp på allt! Följ kroppen och gör det den vill! När du rör på kroppen, skakar och dansar frigör du känslor och stress, så tillåt dig att låta alla känslor komma. Du sätter också i gång flödet i kroppen så att energierna kan strömma fritt och så att du upplever en positiv känsla i kroppen efteråt.

LÄS ÄVEN: Näras reporter testar Innerdance: "Jag längtar så efter nästa session"

8. Massage

När vi stressar och äter och sover dåligt sätter sig stagnerad energi i vår kropp. Med massage frigör du spänningar och stelhet och ökar syretillförseln och blodcirkulationen i kroppen. Vid massage aktiveras ditt parasympatiska nervsystem som får dig lugn och avslappnad.

9. Bada kallt/varmt

Oavsett om du föredrar ett varmt eller kallt bad så gör det gott! Varma bad aktiverar dina lugn och ro-hormoner och kallbad sätter i gång dina endorfiner som får dig att må bra.

Dessutom stärker kallbad immunförsvaret som gör att du lättare håller dig frisk. Kom ihåg att aldrig bada kallbad utomhus själv och bara bada om du är fullt frisk.

LÄS ÄVEN: Kiina håller smärtan i schack med iskalla bad

Våra må bra-hormoner

Det här är oxytocin

Oxytocin kallas ibland för kroppens egen medicin. Hormonet sänker blodtrycket, ökar uthålligheten i relation till smärta och minskar stress.

Det här är serotonin

Serotonin är en signalsubstans som påverkar vårt välbefinnande. När du känner dig trygg, känner gemenskap och samhörighet med de runt omkring dig, då höjs serotonin-nivån i kroppen. Vid depression har man låga serotonin-nivåer.

Det här är endorfiner

Endorfiner är ett hormon som kroppen producerar själv kopplat till hjärnans belöningssystem. Det ger känslor av lycka, lust och harmoni och utlöses när du skrattar eller tränar, exempelvis.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.