Meditera utan att sitta still – lugna sinnet i rörelse

Om du vill meditera men har svårt att få ro kan en gående meditation vara ett alternativ! Var i mindfulness och låt ditt sinne njuta av naturen. Samtidigt som du blickar inåt och upprepar ett valfritt mantra tyst för dig själv. Prova, det är som balsam för själen!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Getty Images

Gående meditation – så här gör du:

Innan du börjar så landa i dig själv. Förbered dig på att det här inte kommer vara en vanlig promenad. Om du kan, ta dig från staden och vistas i naturen. Försök att välja en runda eller en tidpunkt på dygnet då du har minst risk att träffa någon du känner, eftersom du ska undvika att bli störd i din meditation.

Välj ett mantra som känns rätt för dig. Ett vanligt mantra inom kundaliniyogan är ”SAT NAM” som kan översättas till ”jag är sanning”. I listan här nedan får du förslag på några mantran på sanskrit. Men du kan också välja ett mantra på svenska eller engelska, som ”jag är kärlek”, eller ”I follow the light”.

Ta på dig bekväma kläder och skor.

Ta tre djupa andetag och upprepa ditt mantra tyst för dig själv, som en viskning eller i ditt huvud.

Fortsätt upprepa mantrat samtidigt som du låter fötterna röra dig framåt. Låt känslan vägleda dig, tänk inte ”nu ska jag ta vänster här framme”. Gå långsamt, överdrivet långsamt.

Uppmärksamma, utan att värdera, vad du ser, doftar, hör och känner. Ta in naturen och ta in kärleken den ger dig, bara genom att finnas runt omkring dig.

Fortsätt upprepa mantrat, det hjälper dig behålla fokus, så att du inte svävar i väg i tankar i det du upplever och ser.

Om du vill, slå dig ner på en rogivande plats. Du kan behålla ögonen öppna och fortsätta fokusera på ditt mantra, eller så sluter du ögonen och går in i en vanlig meditation.

Du kan också skriva ner eller reflektera över saker som du är tacksam över, checka in med dig själv och hur du mår, eller släppa taget om sådant du inte längre vill ha i ditt liv.

Låt vägen tillbaka bli lika långsam och harmonisk. Låt känslor som pockar på komma upp till ytan och fyll ditt hjärta med kärlek och tacksamhet.

Vad fint att du gav dig själv den här stunden, det är du verkligen värd!

20220523-meditation-1000.jpgKänn på det som kommer i din väg. Observera utan att värdera.

Mantran på sanskrit:

• SAT NAM – kan översättas till ”JAG ÄR SANNING”

• SHANTI – kan översättas till ”FRIHET”

• AUM (OM) – ett heligt ljud som används som en symbol för universum

• ONG NAMO GURU DEV NAMO – används i kundaliniyogan och kan översättas till ”JAG ÖPPNAR UPP FÖR HELIG VISDOM”

• AHAM PREMA – kan översättas till ”JAG ÄR GUDOMLIG KÄRLEK”

20220523-Meditation-1080.jpgSkriv ner dina reflektioner efter din meditation. Du kan även uttrycka dig genom att rita eller dikta. Det finns inga rätt eller fel.

Läs även:

Frigörande kristallmeditation i 4 enkla steg – släpp taget om sådant du är färdig med

6 tips för att utveckla din intuition – Få mer självkännedom och livsglädje

Musik för avslappning och meditation

Se vad Tidningen Nära mer har skrivit om meditation

Vill du fördjupa dig ytterligare i meditation? Prova Benny Rosenqvists webbkurs här


 

Fler artiklar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.