6 tips för att utveckla din intuition – Få mer självkännedom och livsglädje

När vi ska lära oss att lyssna på intuitionens röst, och lita på den, är det viktigt att inte ha för bråttom samt att bli väl bekant med sig själv. Här delar Tomas Frankell med sig av sina bästa tips för hur vi kan utveckla vår intuition och därmed känna större livsglädje.

Text: Iris Kihlman
Foto: Shutterstock

1. Lär känna dig själv

För att kunna skilja intuitionens röst från alla andra röster inom oss krävs självkännedom. Bra frågor att ställa sig är:

 • Vilka känslor har den här händelsen väckt?
 • Varför reagerar jag på det här viset?
 • Vilket är mitt eget ansvar i det som skett.
 • Vad har jag lärt mig?

2. Skynda långsamt

Öser vi på med för mycket kurser och starka upplevelser är det risk att vi blir övermätta. Respektera själens egen rytm och låt ny kunskap landa i hjärtat! Det krävs tid för att bearbeta och processa vad vi har varit med om. Först när vi nått själsfrid är det klart.

Inför stora beslut är det extra viktigt att vi inte låter oss provoceras till beslut vi ännu inte är redo för. Stunder av stillhet, bön och meditativa promenader hjälper oss på vägen.

3. Öva yoga och meditation regelbundet

Det är tekniker som öppnar oss för intuitionen. I meditation lär vi oss bevittna sinnet utan att bli del av det som pågår. Vi börjar känna oss älskade och burna av en kraft som är större än vår egen. Vi utvecklar tillit.

4. Se på ditt förflutna med medkänsla

Egots inre kritiker finner alltid fel i det vi gör och det vi är. Tror vi på det, blir vi självdestruktiva och tappar livsglädje. När vi istället väljer att se på oss själva och det vi har varit med om med acceptans och försoning, blir vi mer närvarande och intuitiva.

5. Bli medveten om synkrona möten

Lägg märke till meningsfulla samband i vardagen. Har du till exempel tänkt på någon under morgonen och sen springer du på den personen på snabbköpet? Sådana ”tillfälligheter” hjälper oss inse att någon som älskar oss finns där för att leda oss.

6. Lägg märke till dina drömmar

Drömmarna ger dig signaler om vad som pågår djupt inom dig och visar dig vart du är på väg.

 

Övning 1:

Nå stillhet och se inåt

Meditation – mitt innersta är frid och glädje
(fem till tio minuter)

 • Sitt bekvämt i lätt meditationsställning med rak rygg, på en stol eller på golvet.
 • Börja med att andas in och spänn samtidigt hela kroppen. Andas ut på en lång utandning och slappna av. Upprepa samma övning två gånger.
 • Börja därefter uppmärksamt lyssna till din andning. Följ hur andetaget fyller dina lungor och hur du sedan andas ut.
 • Efter några medvetna andetag, fyll varje inandning med tanken: ” Glädje.” När du andas ut tänk: ”Frid.” Fortsätt minst fem minuter.

 

Övning 2:

Värdesätt ditt förflutnas erfarenheter

 • Sitt bekvämt på en stol eller på golvet.
 • Reflektera över ditt liv utifrån ett intuitivt perspektiv. När kände du av intuitionens röst och vad ledde detta vidare till? Hur visste du att det var intuitionen som talade till dig? Finns det situationer då intuitionen var tydlig men du valde att inte följa den? Vad lärde dig detta?
 • Viktigt! Låt övningen ske utan att värdera dig själv som bra eller dålig.

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.