Meditationsövningen du behöver: Stressa ner och finn lugnet på 10 minuter

När vi har fullt upp och stressar fram genom livet, då är det viktigt att stanna upp för en välgörande paus. Följ Annas sköna meditation och ge kärlek till dig själv!

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Vi kan alla känna oro, stress eller annat obehag ibland på grund av olika situationer i livet. Det är mänskligt. Det är när oron inte försvinner utan byggs på med stress och ännu mer jobbiga tankar, som vi verkligen ska ”dra i handbromsen”.

Jag vill dela med mig av en skön meditation, eller en paus kan man också kalla det. Denna stund gör att du grundar du dig själv när du är i obalans. Den tar bara 8 - 10 minuter och får dig att hitta tillbaka till harmoni och ett lugn. Du kan göra det här när du behöver känna dig grundad. Gärna utomhus, vid ett träd eller på en annan rofylld plats.

Gör så här:

- Sätt dig bekvämt vid ett träd, på stol eller en bänk. Känn marken eller golvet under fötterna. Var rak men avslappnad i ryggen och låt stödet för ryggen bära din tyngd.

- Fokusera på kontakten med marken eller golvet och tyngden mot din sittplats. Sitt med halvöppna ögon men med vilande, avslappnad blick. Bli medveten om din andning utan att på något sätt ändra den.

- Bli medveten om syret och luften mot din kropp och hud. Hur känns den? Är det lite kallt eller fuktigt? Varmt? Torrt? Svalt? Känner du vinden eller solen om du sitter ute? Lägg märke till allt du hör och ta in det du känner. Allt är som det ska.

- Rikta sedan ditt huvud upp mot horisonten, skyn eller taket. Fortsätt att ha ögonen halvslutna och slappna av. Andas lite djupare andetag och njut avslappnat. Om tankar kommer så låt dem bara passera förbi, utan att ge dem någon större uppmärksamhet. Rikta dig till dina fötter och känna hur ”jordad” du är. Slappna av i käken, uppmärksamma mer och mer dina fantastiska andetag. Dina axlar sjunker ner, ännu mer avslappnade. Sitt så en liten stund.

- När du känner dig lugn och bekväm riktar du din uppmärksamhet till platsen där du sitter, lägg märke till små detaljer som du kanske inte ser annars. Det kan vara blommor, stenar, grässtrån, kvistar, ljuset, skuggorna runt dig…

- Fortsätt att hålla ögonen halvöppna och rikta din uppmärksamhet mot dig själv. Känn hur grundad och lugn du är. Känn platsen du sitter vid. Återgå till din naturliga andningsrytm och känn efter hur du mår nu. Lägg märke till skillnaden. Tacka dig själv och Moder Jord.

Hoppas du får en skön paus och tar vara på dina stunder. Du lever nu så se till att skapa harmoni och kärlek till dig själv.

 

Varma kramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.