Pausa och bli energifull - 6 tips som gör att du arbetar bättre

Det kan kännas motigt att släppa allt och ta en paus när man är som mest stressad. Men det är faktiskt det bästa du kan göra för dig själv och för din arbetsgivare. Öva dig på att ta pauser! Du kommer snart märka att du blir gladare, piggare och mer fokuserad!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Shutterstock

”Jag ska bara…”, ”Så fort jag är klar…” och ”Om du bara ger mig fem minuter så…” är vanliga fraser som hörs på arbetsplatser. När du är mitt uppe i något som du måste bli klar med är en paus förmodligen det sista du tänker på. Och när du har genomfört 18 ”jag ska bara”-arbetsuppgifter och huvudet värker, axlarna känns tunga och ögonen torra frågar du dig själv varför du mår så här. En paus mellan uppgifterna hade kunnat rädda dig från en slutkörd kropp och själ!

Forskare vid Georgetown University i Washington DC som studerade 15 vilande personer uppmärksammade att den högra hjärnhalva (den som ofta förknippas med kreativitet) var mer aktiv än den vänstra under vilostunden. Detta tror forskarna beror på att denna del av hjärnan ägnar sig åt att städa och organisera minnen och information medan vi vilar. Experter har kommit fram till att en paus kan förbättra ditt minne, intellekt och din sinnesnärvaro.

Pausa och bli mer energifull

1. Dagdröm

Att bara låta tankarna vandra iväg från det ena till det andra är en otroligt underskattad paus-metod som ger hjärnan vila. Det spelar ingen roll om du drömmer dig bort till en tropisk Medelhavsö eller till simturen i badhuset som väntar på kvällen, en paus från tankeverksamheten som kräver koncentration är nyttigt.

 

Pausa och bli mer energifull

2. 5-minutersmeditation

Kanske har du några kollegor som också är intresserade av att börja meditera. Samla ihop ett gäng och avsätt några minuter för att meditera. Att stänga av allt brus runt omkring och bara lyssna inåt gör dig lugnare och mer fokuserad när du sedan återgår till arbetet.

 

Pausa och bli mer energifull

3. Sträck på dig!

Det är många som har alldeles för stillasittande arbeten. Att resa dig upp och gå och fylla på kaffekoppen eller säga hej till kollegan är absolut inte det man har lust till när man vill bli färdig med en arbetsuppgift. Utmana dig att avbryta dig själv när det känns som svårast! Känner du dig stel är det kroppens sätt att säga ifrån att det är dags att ändra position. Ge den lite kärlek genom att sträcka på dig, vrida på nacken och lyfta bak axlarna.

 

Pausa och bli mer energifull

4. Slö-surfa

Precis som övriga paus-tips ovan gäller det ju att pausa med måtta. Att sitta och slö-surfa en halv dag på jobbet blir du inte pigg av och det gör definitivt inte chefen glad. Men att surfa in på din favorithemsida några minuter för att ”kyla av” när du känner att huvudet ”kokar över”, kommer att göra dig gott. Undvik nyhetssidor som kan göra dig mer orolig än lugn, välj istället en blogg eller hemsida som du är intresserad av eller som gör dig glad.

 

Pausa och bli mer energifull

5. Titta på söta djur

Har du ingen möjlighet att ligga ner och vila kan du fylla på med energi genom att titta på något som sätter igång dopamin-hormoner i din hjärna. Vid en studie i Japan 2012 fick ett av två lag som spelade brädspelet ”Operation” titta på söta djurungar. Det visade sig sedan att laget som studerade de gulliga djuren presterade 34 procent bättre än det laget sominte fått ta del av djuren. Så ta en paus och studera gulliga djur-videoklipp nästa gång du är trött. Du kommer få en skjuts av inre välbefinnande och bli piggare!

 

Pausa och bli mer energifull

6. Ta en powernap!

Alla har vi somnat i soffan med tanken att bara ta en snabb tupplur och i nästa stund vaknat upp en och en halv timme senare, tröttare och mer groggy än vad vi är om vi blir väckta mitt i natten. Men om du ställer din telefon eller väckarklocka på 15 minuter och sover någon gång under dagen mellan klockan 12 och 16, kan du uppnå maximal energipåfyllning. Denna korta vilostund har fått ett utryck från engelskan, ”powernap”, som kan översättas med just ”vila och fyll på med energi”.

Vill du lära dig att meditera? Nu kan du beställa Benny Rosenqvists webbkurs

Att meditera är enkelt. Alla kan göra det! Och mediet Benny Rosenqvist lovar att du kommer att känna stor skillnad i vardagen när du väl lärt dig meditationens grunder.

Därför ska du gå Bennys meditationskurs!

❤ Du får ny energi

❤ Du lär dig att hantera stress

❤ Du blir gladare och mer kreativ

❤ Dessutom kommer du märka att du sover bättre om nätterna

Webbkursen innehåller vägledda meditationer, massor av tips och tydlig handledning i hur du går tillväga. Det är Benny som är din lärare!

Läs mer och beställ kursen här!

Fler artiklar

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.