Enkelt sätt att finna lycka: Skriv ner din tacksamhet!

Att bli medveten om det som gör dig glad och tacksam är en väg till lycka. Då uppmärksammar du det som är bra i ditt liv och gör det svårare att känna ilska och bitterhet. En stund varje dag med din Tacksamhetsbok får dig garanterat att må bättre. Ett positivt sätt att tänka, det ger tröst och hopp.

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Att känna tacksamhet är en viktig del av livet.

”Den om inte förstår tacksamhet har aldrig börjat leva”, är ett fint citat av mediet Benny Rosenqvist.

Ja, tacksamhet gör tillvaron både enklare och mer njutningsfull. För i det ögonblick du känner tacksamhet, har du bjudit dig själv på en stund av frid.

Att uttrycka tacksamhet är en effektiv metod att öka sitt välbefinnande, det visar forskning. En person som är tacksam upplever oftare lycka, är mer hjälpsam och empatisk och har snabbare till förlåtelse. Forskning visar även att tacksamhet ger energi och skapar mer harmoni i våra liv.

Näras tacksamhetsbokSjälvklart finns det dagar då tillvaron känns både mörk och svår, men det är då Tacksamhetsboken behövs allra mest. Sitt ner en liten stund och tänk efter. För även hopplösa dagar innehåller små glimtar av hopp och glädje. Fånga dem! Skriv ner dem i din bok!

Varje år får jag en rosa skrivbok i julklapp av min bästa vän. Den här boken har räddat mig många gånger när jag varit ledsen. Boken har jag alltid till hands, oavsett var jag befinner mig. Jag sätter mig med den varje kväll och skriver in tre saker som hänt under dagen, tre saker som gjort mig glad.

Det kan vara grannens hund som stod vid grinden och viftade på svansen när jag kom gående och att jag stannade till och klappade honom, vilket gav en rejäl skjuts åt mitt må-bra-hormon.

Det kan vara ett oväntat sms från mitt barn eller en kompis, några korta rader och kanske en glad smiley eller ett hjärta, som får värmen att sprida sig i hela kroppen. Eller solen som plötsligt bryter igenom molntäcket.

Tre positiva tankar.

Jag vet en kvinna som har en Tacksamhetsbok liggande framme hemma. I den låter hon vänner som kommer på besök skriva några rader om vad som är bra i deras kontakt. Saker de är tacksamma över i vänskapen. Den boken tar hon fram när hon behöver tröst. För det är klart att man känner sig varm inombords när man läser att man betyder mycket för någon annan!

Min egen rosa skrivbok inspirerade oss på Nära att göra en Tacksamhetsbok, ”Min bok för tacksamhet” där mediet Benny Rosenqvist även delar med sig av fina citat om just tacksamhet. Som det här: Från den dagen du föddes är vi alla som älskar dig tacksamma för att just du finns.

Du kan förstås använda precis vilken skrivbok som helst för att skriva ner din tacksamhet. Det gör gott i hjärtat att känna tacksamhet och visa tacksamhet. Det ger hopp, det ger tröst.

Det är kanske det allra enklaste sättet om du vill förändra ditt liv till det bättre!

 

7 goda effekter av tacksamhet:

1. Du får mer energi.
2. Du upplever lycka.
3. Du blir mer empatisk.
4. Du känner glädje inombords.
5. Du har snabbare till förlåtelse.
6. Du blir mer hjälpsam.
7. Du blir mer harmonisk.

 

Vill du beställa Näras Tacksamhetsbok? 

Du hittar den här!

Fler artiklar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.