Från gängliv till ljusarbetare: Så fann Nathalie vägen tillbaka till andligheten

För ett år sedan blev Nathalie Magnusson, socionom och ceremonihållare, inbjuden till att sitta i panelen på Harmonimässan i Stockholm som representant för den unga generationen ljusarbetare. Hon imponerade med sin ödmjukhet och kloka funderingar kring hållbarhetstänk även i den andliga världen. Ingen hade väl kunnat ana att hon i tonåren varit en härdad tuffing som levt ett destruktivt liv i utkanten av ett kriminellt mc-gäng! Idag har Nathalie hittat tillbaka till barndomens andlighet, inspirerad av den samiska shamanismen.

Text: Helena Berggren
Foto: Helena Berggren

Nathalie är lätt att känna igen där hon står och väntar vid skogsbrynet, iklädd långa svepande kläder och med en stav i handen. Vi har bestämt oss för att göra intervjun i skogen – efter en långdragen förkylning har Nathalie längtat efter att få komma ut och jorda sig – och under promenaden kommer vi att få se en ekorre, en mossbevuxen illgrön sten, en speciell trädrot där Nathalie sätter upp ett tillfälligt altare och slutligen en äkta runsten.

– Jag växte jag upp i Sápmi, berättar Nathalie, men vår familj är inte samer.

Nathalie är noga med att hedra vårt svenska ursprungsfolk och berättar att Sápmi, Sameland, sträcker sig en bra bit söder om Östersund där hon växte upp. Tidiga barndomen var rörig.

LÄS ÄVEN: Shamanen Ania: ”Jag vill lyfta fram den unika visdomen inom varje kvinna”

– Min mamma hade det tufft själv och kunde inte helt och hållet närvara i mitt liv förrän jag var i treårsåldern. Och det satte sina spår, jag utvecklade helt klart ett anknytningstrauma under den här tiden. Men jag är så glad över att farmor och farfar fanns där!

Nathalie-trumma.jpgNathalie bygger gärna altare i skogen och använder sin älskade trumma.

Sökte kontakt med naturen

Nästan på halvtid vistades Nathalie på deras gård i den lilla byn Tulleråsen utanför Östersund. Där kände hon sig trygg och höll ofta till i skogen, pratade med träden, gick på upptäcktsfärd och redan som liten såg hon andar och väsen. Djur kändes lättare att kommunicera med och var en stor glädjekälla: hon lärde sig rida på grannens hästar och älskade att vara med katterna.

LÄS ÄVEN: Cissi är lärare i shamansk energimedicin: ”Att läka sin själ är otroligt befriande”

Och så fanns där farmor som var reikihealer och mycket andligt intresserad. Hon stöttade och förstod Nathalies mediala sidor och tog henne med på spännande kurser redan när Nathalie var i 14-årsåldern. Det var en shamanskt färgad andlighet hon fick ta del av, där samiska uråldriga traditioner och nära kontakt med naturen var grundpelare. Kraftfulla ämnen att instrueras i vid så ung ålder! Och farmor arrangerade även kurser hemma på gården, berättar Nathalie.

Stängde av sin mediala sida

– Hon bjöd in en samisk shaman som lärde ut jordläkning, pendling, auraläsning och hur man hjälper andar över till Andra sidan. Och jag minns en gång när vi kursdeltagare satt i en öppningscirkel och jag plötsligt fick syn på en liten tomte som satt och gungade på en kvinnas fot. När jag väste: ”Farmor, ser du tomten?” svarade hon: ”Nej, men ser du den så finns den!”.

Ett annat barndomsminne finns faktiskt inspelat på familjevideo. Där sitter de vuxna kring bordet och umgås, medan lilla Nathalie håller till på golvet och pratar med någon osynlig figur! Hos farmor fanns även garderoben på övervåningen dit Nathalie gärna drog sig undan i sällskap av sina katter och en lekkamrat, en flicka som även hon var osynlig. Men i tonåren började Nathalie stänga av sin mediala sida. Det var en tid av yttre och inre kaos och hon orkade inte hantera alla intryck, medial och högkänslig som hon var.

LÄS ÄVEN: Så gör du en runtolkning – med runor du skapat själv

– Och än värre blev det när ett flertal människor i min närhet dog av överdoser. Jag kände av deras andar och deras sorg över att ha lämnat jordelivet alldeles för tidigt. Det blev för mycket.

Kontakt-moder-jord.jpgFör Nathalie symboliserar staven kontakten med Moder Jord och andevärlden. Hon har gjort den själv.

Hamnade i destruktiv miljö

I tonåren hamnade nämligen Nathalie i fel gäng. Hon drogs till andra sargade och utåtagerande ungdomar som liksom hon försökte hantera inre smärta genom ett självdestruktivt liv. Ångest och oro i kroppen tillhörde Nathalies vardag sedan barndomen och hon hade tidigt varit i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, men i tonåren blev allt värre.

– Jag utsattes för ett sexuellt övergrepp och började bedöva mig med cigaretter, alkohol och droger. Och när jag var 16 gick jag in i en oerhört giftig relation. Blev jättekär i en kille som själv var på glid och satt fast i en karusell av behandlingshem och missbruk.

LÄS ÄVEN: Sune överlevde 40 år i narkotikamissbruk – andligheten blev hans räddning

Det gick väldigt långt. Pojkvännens missbruk eskalerade och han involverade sig i ett välkänt kriminellt gäng som försökte etablera sig i norra Sverige. Och för att uthärda i denna hårda miljö bedövade sig Nathalie ännu mer med droger, blev tuff och känslomässigt avstängd.

Nathalie-i-skogen.jpgEfter en långdragen förkylning har Nathalie längtat efter att få komma ut och jorda sig.

Hade änglavakt

– Jag ville visa att jag visst kunde vara med grabbarna fast jag var tjej. Blev ruffig och buffig, satte hårt mot hårt, kunde hota människor och skrämma dem med vilka jag umgicks med. Jag visste precis hur jag skulle få det jag ville, ljög och blev manipulativ, mån om att min familj skulle fortsätta se mig som en liten ängel.

Nathalie har funderat mycket på varför hon drogs till denna miljö. Fanns där kanske någon vinst gömd i allt det destruktiva?

LÄS ÄVEN: Mia använder ett andligt, helande språk: Light language når hjärtat direkt

– Jag tror att det handlade om att jag fick status och en slags makt som jag inte haft som barn. Det var en kick att se rädslan i andras ögon när jag associerades med dessa kriminella. En känsla av att ”jag hör till de här människorna”, som om jag tillhörde en mäktig familj.

Innerst inne mådde Nathalie väldigt dåligt och i 19-årsåldern försökte hon ta sitt liv med hjälp av alkohol och tabletter. Men Nathalie hade änglavakt och vaknade upp.

Farmor sa upp kontakten

Efter fyra år började relationen med pojkvännen ta slut och Nathalies ögon öppnades gradvis för allt det destruktiva hon tidigare slätat över. Vändpunkten kom när farmor sa upp kontakten.

– Det var en riktig käftsmäll! Farmor sa att hon inte orkade se på längre och att jag kunde skaffa mig en ny farmor i min ”nya familj”. Då insåg jag att det gått för långt. Om farmor som betyder allra mest, som sett och förstått och varit den jag kunnat prata med om mina mediala upplevelser och som visat mig att jag inte är galen – om hon inte orkade längre då var något riktigt fel!

LÄS ÄVEN: Astral projektion: Lämna din fysiska kropp och upplev magi

Nathalie började fundera över de värderingar hon vuxit upp med. Farmor hade ju lärt henne att man ska vandra livet fram i kärlek och att alla människor har ett värde – raka motsatsen till hur Nathalie levt de senaste åren. Nu började en tid av självrannsakan som resulterade i att hon gjorde en kraftfull kursändring och började plugga till socionom.

– Jag hade ju sett så mycket inifrån och nu ville jag också förstå processerna utifrån genom att studera psykologi och sociologiska teorier. Men det var en smärtsam tid. Det är inte så kul att titta på vad man själv har för ansvar, vad man själv bidragit med och börja ta ansvar istället för att projicera ut sitt inre mående ut i världen.

Stenar-kristaller.jpgNathalie tillverkar små kraftföremål i form av gudinnor.

Att våga se det mörka

Nathalies tuffa resa har gjort henne till en stark förespråkare till att våga se det mörka inom sig. Att sitta i det, lära känna det och låta det omvandlas – alkemiseras som hon säger.

– Jag är som en öppen bok och har lätt att prata om det svåra jag har varit med om för jag tycker det är viktigt att lyfta alla delar av sig själv. Och jag kan se att jag haft en otrolig änglavakt i mitt liv med tanke på platser jag varit på, människor jag hängt med. Jag har ändå varit så skyddad. Jag lever idag.

LÄS ÄVEN: Soraya Lavasani: Andligheten kom in i mitt liv när min mamma dog

Och i mörkret finns gåvor att upptäcka. Nathalies destruktiva period har givit henne klarsynthetens mod. Hon är inte rädd för att se sådant som skaver, sådant andra människor kanske föredrar att blunda för.

– Oh ja! Jag har fått en klar intuition för andras omedvetna drivkrafter och intentioner. Jag har blivit väldigt urskiljande, ser väldigt tydligt motiv och strukturer som ligger bakom.

Portratt-Nathalie.jpg"Jag känner att detta är ett av mina livsuppdrag: att lyfta etiska frågor i rum där man kanske inte ens reflekterat över dem."

Vågade visa sin andlighet för omvärlden

Om detta talade Nathalie när hon i höstas satt i panelen på Harmonimässan. Samtalet handlade om vardagsmagi och trender och Nathalie tog upp ett kanske lite ovanligt ämne i andliga sammanhang: att våga se bakom det skenbart ljusa och fundera över frågor som hållbarhet, etik och moral.

– Jag brukar säga att 2022 var mitt ”komma ut-år” då jag alltmer vågade visa min andliga sida för omvärlden även om jag har tyckt att det är oerhört läskigt att stå kvar i min kraft när andra tittar på mig. Men jag känner att detta är ett av mina livsuppdrag: att lyfta etiska frågor i rum där man kanske inte ens reflekterat över dem.

LÄS ÄVEN: Förlåt andra för din egen skull: Här är verktygen du behöver

För hur ofta funderar vi andliga sökare över vad som finns bakom allt det ljusa och skimrande? Det är kanske mer behagligt att fokusera på ”ljus och kärlek” och blunda för det som kan förstöra den harmoniska stämningen, än att orka känna in något som skaver.

Det kan röra sig om andliga lärare som bakom kulisserna är både giriga och toxiska, det kan handla om att vi exploaterar andra kulturer eller att vi påfrestar Moder Jord när vi köper vackra ting vi upplever som andliga, säger Nathalie.

– Hur värnar vi om var allt kommer ifrån? Hur spirituellt är det till exempel att köpa kristaller som trendar just nu? Funderar vi över varifrån de kommer, hur arbetsförhållandena ser ut för dem som bryter dem? Och hur andligt det är att skövla jorden på kristaller?

Ett annat exempel är tendensen att som andligt intresserad söka sig till ursprungsfolks traditioner och religioner. För visst är det bra att uråldrig visdom och kunskap sprids, men man bör vara vaksam på och hedra ursprunget, menar Nathalie. Att inte göra om det till sitt.

LÄS ÄVEN: Py Bäckman: "Det är bättre att tro än att inte tro"

– Om jag som vit kvinna tar en tradition, döper om den och börjar sprida den här i väst, då är det ju en form av ”whitewashing”, att man anpassar något till vit kultur. Och detta är även ett kolonialt beteendemönster: västerlänningar som reser till exotiska länder och ”upptäcker” medicinalväxter och andliga föremål som man sedan säljer dyrt i väst. Eller så lär man sig en yogatradition, tar den med sig hem, döper om den, tar patent på den och hävdar ensamrätt på något som egentligen tillhör alla i ursprungslandet.

Naturen.jpgNathalie lägger händerna på stenen och börjar sjunga med låg röst.

Kallar sig völva

Idag känner Nathalie att hon äntligen har hittat hem. Processen har haft en tydlig röd tråd: den feminina aspekten av andligheten. Och häxa var den första roll hon identifierade sig med.

– Jag har alltid varit dragen till örter och naturen. Farmor lärde mig hur man pressade och torkade örter och blommor och som liten brukade jag göra egna små tinkturer och krämer – ingenting som gick att använda såklart – men jag mosade ner blommor i handkräm och lekte att det var läkesalva!

Så småningom landade Nathalie i den fornnordiska traditionen.

LÄS ÄVEN: Komikern Johanna Nordström: ”Medier är som en slags trygghet för mig”

– Det samiska känns nära eftersom jag är uppvuxen i Sameland och fick ta del av sametraditioner redan som barn. Och jag är en kvinna som ser, som känner och vägleder och därför känns det bra att kalla mig völva som betyder spåkvinna eller shaman inom den fornnordiska traditionen.

– Det har inte varit helt lätt för mig som är akademiker och tycker att utbildning och examen är viktigt, att ta plats i världen som prästinna. Men till slut landade jag i att den kunskap jag fått sedan barndomen faktiskt har förmedlats på ett traditionellt vis, och då började det kännas helt naturligt att gå ut med den. Detta är jag, jag håller ceremonier, jag är völva!

För många unga ter sig framtiden skrämmande men Nathalie har tillförsikt.

– När jag tänker på framtiden är det med både spänning, oro och glädje – mycket känslor. Men jag känner ändå hopp. Det finns en ny generation som är villig att göra allt, som kämpar för planeten, för kvinnans rättigheter och hbtq-frågor. Men det är en stor utmaning – att vi alla ska orka kämpa. Vi lever mitt i stress och konsumtionshets samtidigt som det pågår en massa kriser, i naturen och politiken. Men jag tror detta är en tid för mycket sanning, mycket som kommer upp till ytan, det ruckas upp.

Och så börjar Nathalie bli medialt seende igen!

LÄS ÄVEN: Vättarna finns omkring oss: ”De kan göra en plats mer harmonisk – om vi samarbetar”

– Nu, sakta, sakta kommer det tillbaka! Mitt seende är begränsat ännu – jag kan se ljus som skiftar, skuggor i ögonvrån. Men höra kan jag! Både andar och skogsväsen. Och träd. Det senaste året har jag fått mycket kanaliserat från träden.

Regnet hänger tungt i luften så det är hög tid att skiljas åt. Nathalie lovar att skicka med en jordande meditation till Näras läsare, och nu ska hon ta pendeln hem till Tensta och förbereda lördagens nymåneceremoni som hon faktiskt ska hålla för sig själv! Men först ska hon ringa farmor.

– Farmor har läst Nära i alla år, hon är ett stort fan och blev helt vild när hon hörde att jag skulle få vara med i tidningen!

3 tips för att komma i kontakt med dig själv

  1. Rörelse. Sätt på musik du tycker om, blunda och låt din kropp leda dig in i rörelse. Om du släpper tankar på hur det ser ut och endast fokuserar på hur det känns, vart vill din kropp ta dig då? Vad vill den säga dig?
  2. Beröring. Sätt dig ensam och tänk först på något som gör sig tacksam, känn in den känslan. För sedan dina händer och fingertoppar försiktigt och med närvaro över din kropp. Prata med dina olika kroppsdelar och tacka dem för allt de gör för dig.
  3. Andetaget. Sitt eller ligg ned bekvämt med en rak rygg, iaktta ditt andetag utan någon önskan att förändra det. Följ andetaget in genom näsan och ut genom munnen i din takt. Välj sedan ett ställe att fokusera på, känn in hur det känns i magen, bröstet eller kanske vid näsan. Om tankarna vandrar iväg, led dem kärleksfullt tillbaka till andningen.

LÄS ÄVEN: Serafia Andersson: ”Jag är nog det räddaste mediet som finns”

Jordande meditation

  1. Sitt eller ligg ned bekvämt med rak rygg. Börja med att tömma dina lungor helt på luft i en utandning, ta sedan tre lugna djupa andetag för att landa här och nu. Låt sedan andetagen återgå till sin normala rytm.
  2. Föreställ dig nu att rötter börjar växa ifrån dig, ned i jorden. Känn hur de passerar stenar, grus och hur jorden är. Är det fuktigt? Torrt? De växer djupare och djupare ned, flätar samman med träd och växtlighet. Djupare ned i jorden.
  3. Du börjar nu närma dig jordens mitt och känner värmen från den. Du fortsätter djupare, tills dina rötter omsluter dess brinnande kärna.
  4. Börja nu ta lite djupare andetag och se hur du med ditt andetag drar upp elden och kraften genom dina rötter och in i dig. Gör detta tills du känner dig fylld av kraft och jordad.
  5. Tacka sedan dig själv och Moder Jord.

Det här är Nathalie Magnusson

Bor: I Stockholm.
Ålder: 31 år.
Familj: Kommer från en stor familj med dubbel uppsättning av föräldrar, sex syskon och två syskonbarn.
Gör: Arbetar för att stärka människans kontakt med sig själv och Moder Jord.
Detta är andlighet för mig: Att vara öppen för det vi inte alltid kan se.
Vision: Att människan och Moder Jord lever i symbios med varandra.
Aktuellt: Skapar ceremonier, gudinnor och intentionsoljor samt ger healing och vägledning och håller workshoppar.
Instagram: Taneilahh
Facebook: Tan’eilah

LÄS ÄVEN: Lisas alter ego räddade henne från mörkret: ”Moonica Mac befriade mig”

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.