Komikern Johanna Nordström: ”Medier är som en slags trygghet för mig”

Poddaren och komikern Johanna Nordström dras till det övernaturliga. Hon går till spådamer och medier, och tror absolut på ett liv efter detta. Nu gör hon teaterdebut i en pjäs som handlar om hemsökta hus och magiska krafter.

Text: Anna Wahlgren
Foto: Robert Eldrim

Johanna Nordström är komikergeniet som har gjort en kometkarriär det senaste decenniet. Hon slog igenom med Twitterkontot @jonielol som hon startade som tonåring, och under en period rankades hon som svenska Twitters sjätte mest inflytelserika person. Hon har synts i humorproduktioner som Parlamentet och Hallberg, medverkat i Masked Singer och 2021 blev hon utsedd till Årets kvinnliga komiker på Barncancergalan – Det svenska humorpriset. Hennes turné Ring polisen sålde slut i 50 städer och avslutades med två föreställningar på Avicii arena – också de utsålda.

LÄS ÄVEN: Lisas alter ego räddade henne från mörkret: ”Moonica Mac befriade mig”

Men mest känd är hon nog ändå för att hon, tillsammans med Edvin Törnblom, driver en av Sveriges mest lyssnade podcaster Ursäkta, med över 200 000 unika lyssnare per vecka.

Men nu tar Johanna Nordström ett nytt steg i karriären och gör teaterdebut.

Johanna har saknat teaterscenen

– Edvin Törnblom, min poddkompis, brukar säga att jag är så dålig på kultur. Han är ju uppvuxen på Kungliga Operan med sin mamma som är operasångerska. Jag kan ingenting om kultur, men jag har spelat teater en stor del av mitt liv, hela skoltiden, till och med gymnasiet. På senare år har jag ju sysslat med annat, men jag har saknat teatern, så det känns kul att vara tillbaka.

Pjäsen 2:22 – A ghost story är som en skräckfilm – fast den utspelar sig på scenen. Den övernaturliga thrillern har tidigare gjort succé på West End och håvat in otaliga priser.

LÄS ÄVEN: Rickard Söderberg: "Vi har alla en inre kraft"

Handlingen kretsar kring två par som äter middag ihop. Jenny tror att hennes och maken Sams nya hus är hemsökt. Under middagen börjar de prata med sina vänner – kan döda verkligen gå igen? Paren bestämmer sig för att stanna uppe till klockan 2.22 – då kommer de att få svaret.

Spelar Laura i 2:22 – A ghost story

– Jag spelar Laura som är psykolog. Hon är smart och skarp, och allt hon säger har en underton av ironi. Jag tycker mycket om Laura, det är en rolig roll att spela. Men jag är generellt förtjust i hela pjäsen. Det är mycket allvar, men också humor. Det passar mig perfekt, jag är superpeppad att få göra det här.

Den svenska ensemblen är stjärnspäckad och Johanna Nordström delar scen med skådespelarna Adam Pålsson, Rakel Wärmländer och Johannes Kuhnke. Dessutom är det Helena Bergström som står för regin.

2-22-a-ghost-story.jpgJohanna Nordström spelar A ghost story tillsammans med Adam Pålsson, Rakel Wärmländer och Johannes Kuhnke. Foto: Peter Knutson

Går regelbundet till medier

Johanna Nordström älskar intrigen i 2:22 – A ghost story, det övernaturliga har alltid intresserat henne. Kan de döda verkligen gå igen? Hus hemsökas? I pjäsen krockar skeptiska röster med tro och övertygelse. Det måste finnas något mer! Väl? Publiken kommer garanterat att börja ställa sig de här frågorna, tror Johanna Nordström.

– Jag är själv väldigt andligt orienterad. Jag har gått till spådamer och medier. Jag tror på hemsökta hus och jag tror att det finns ett liv på Andra sidan.

Numera går hon regelbundet till ett medium och försöker analysera sitt liv, och få grepp om tillvaron. Men vad kan ett medium egentligen bidra med?

LÄS ÄVEN: Sanne Salomonsen om sina tidigare liv: ”Jag hittade förklaringen till min rädsla”

– Att få mig att lita på min intuition, och köra på den, säger Johanna blixtsnabbt.

– Jag var hos ett medium så sent som förra veckan. Det fungerar som en slags trygghet för mig. Folk får tro vad de vill om medier, men för mig är det trygghetsskapande. Jag har svårt för tanken att allt blir svart när man dör. Men när jag pratar med ett medium så har jag inte den känslan.

Hoppas kunna dra ny publik till teatern

Att du – som driver en av Sveriges största poddar – nu ställer dig på teater­scenen, vad betyder det?

– Jag vet inte, jag hoppas att jag kan dra folk. En ny slags publik. Så blev det ju lite med min standup, jag lyckades dra folk som aldrig tidigare hade varit på standup. Förhoppningsvis blir det samma nu – att det kommer folk som knappt har satt sin fot i en teatersalong.

LÄS ÄVEN: Agneta Sjödin: "Jag har varit man i 90 procent av mina tidigare liv"

2:22 – A ghost story

Var: Intiman i Stockholm.
När: Spelas fram till mitten slutet av januari.
Boka: intiman.se/shower
Om pjäsen: Författaren Danny Robins har under flera år intervjuat människor som är övertygade om att de sett spöken. Det inspirerade honom att skriva 2:22 – A ghost story men också att skapa drama­dokumentärer för BBC. Robins ligger även bakom podcasten The Battersea poltergeist som blev ett globalt fenomen.

LÄS ÄVEN: Högkänsliga Malin Olsson om stressen: Det här hjälpte mig när jag mådde som sämst

 

Johanna Nordström

Ålder: 28 år.
Familj: Mamma, pappa, syster och sambo.
Gör: Komiker, poddare, skådespelare.
Bor: I Vasastan i Stockholm.
Aktuell: Med skräckteatern 2:22 – A ghost story.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.