Rickard Söderberg: Vi har alla en inre kraft

Operasångaren Rickard Söderberg mådde inte bra, han hade urusla värden. Det var då han bestämde sig för att skapa en ny relation till sin kropp. Hans transformation handlar inte så mycket om det som syns utanpå – att han tappat halva sin kroppsvikt och klippt av sitt långa hår – utan om den inre balansen och den andliga kraften.

Text: Lena Brorson Alminger
Foto: Karin Törnblom

Jag blir helt fascinerad när jag läser boken Transformation, skriven av operasångaren Rickard Söderberg. En känd profil som genomgått en stor yttre förvandling som säkert fått en och annan att haja till. Men framför allt en stor förvandling på insidan. Om den berättar han i sin bok:

Ibland när jag håller föredrag så kan jag inleda med att allt jag ska berätta idag vet ni redan. Jag ska bara påminna er om det ni redan vet! För så tror jag att livet ofta är, vi behöver bli påminda och inspirerade. I dagens värld vet vi, och har vi hört talas om det mesta. Vi slukar information, kunskap och skvaller stundligen, som att dricka vatten ur en brandslang. Men grejen är att ta till sig kunskap på djupet. Att få en insikt. Att se inåt. Att nå människors hjärnor är ingen konst, att nå deras hjärtan är det stora.

Rickard Söderbergs bok Transformation berör hjärtan. En del av det han berättar blir jag, som reporter och läsare, påmind om att jag vet, och det händer saker på djupet. Vi får dela hans smärtor, misslyckanden och hans djupa tro på livet. Och det handlar inte om bantning, det är viktigt för honom att betona. Han menar att vi människor är förgiftade av alla bilder som vi under decennier bombarderats med och som skapat ett kollektivt förgiftat ideal.

LÄS ÄVEN: Sune överlevde 40 år i narkotikamissbruk – andligheten blev hans räddning

Tackade nej till mediciner

Boken är en självutlämnande livsberättelse från en Rickard som, tror jag, föddes eljest med omfattande visdom och en inre livslåga få förunnat. Hur kan annars en liten pojke kasta en hamburgare och bestämma sig för att han inte ville vara en del av den barbariska köttbranschen? Eller en tioårig Rickard låna böcker om örter och sedan samla och torka läkeväxter hemma i pojkrummet? Eller en mycket ung Rickard umgås med nunnor och knyppla?!

Men senare, under tiden det stressiga livet pågick med framgång och kändisskap, glömma bort att vara snäll mot sin kropp. Han slukade pizzor, sov för lite, jobbade för mycket och scrollade för länge.

Allt började med ett läkarbesök och urusla värden i en ledsen kropp med insulinresistens, högt blodtryck och fettlever. Men Rickard ville ju ha en kropp som orkade ta tag i allt det vackra, i kärleken och i livets möjligheter. Inte vara en hetsig och osympatisk man som levde bortanför, istället för inuti ögonblicken.

Bestämt tackade han nej till mediciner och sträckte ut en hand mot kroppen han misskött och skuldbelagt och sa: ”Förlåt, låt oss vara vänner.” För honom handlade det om att vara god mot den, ge den det bästa och älska den. Där började förvandlingen.

LÄS ÄVEN: Sanne Salomonsen om sina tidigare liv: ”Jag hittade förklaringen till min rädsla”

Sju mentala rum

Rickard är djupt andlig, kunnig och enormt påläst. Det handlar om holistiskt läkande, fysisk träning och lite om vegetarisk ketomat, men allra mest handlar det om våra inre rum, meditationer, affirmationer, reinkarnation och om lånade kroppar med eviga själar. Han har skapat sina egna sju mentala, inre rum: stillhetens, musikens, snällhetens, förlåtelsens, närvarons, generositetens och tacksamhetens rum.

Men han påminner också om vårt jordiska ursprung, om att vi är grottmänniskor, samlare och primater från savannen. Han betonar vikten av att inuti oss finns ännu rester kvar av dem som vandrade och jagade hela dagarna för att få mat, och nu när kolhydraterna är så lättfångade och vi mest kör bil så hänger inte hälsan med. Det är nu vi kan ta hjälp av vårt gränslösa sinne för att bli friskare och bättre människor.

Rickard-Soderberg.jpgRickard tror att vi alla har en inneboende kraft att klara allt vi vill! Foto: Åsa Sjöström

Redo för förändring

Om jag ändå, så här på slutet av min betraktelse av boken, ska unna mig en enda önskan så skulle det handla om själva inlagan i boken. Visserligen är texten då och då dekorerad med de mest berörande och för mig ofta okända citat av olika mästare som Oscar Wilde, Mandela, Platon och Nietzsche. Ändå är det något som fattas, något som anstår en färgglad gaytenor.

Rickard Söderberg, denne vackre man, denna orkidé på en torvmosse och lövsångare i gryningen och som, efter jag läst boken, fått mig att förstå parfym. Kanske kunde han ha haft en inlaga med sirliga anfanger, konstfull paginering och dimhöljda symboler.

Men vad är det för tjafs? Grejen är ju att jag, efter att ha läst boken går omkring med bredare axlar och djupare andetag. Redo för förändring.

LÄS ÄVEN: Agneta Sjödin: "Jag har varit man i 90 procent av mina tidigare liv"

7 frågor till Rickard:

Varför ville du skriva en bok om förvandling och ge ut den själv?
– Jag ville dokumentera allt för mig själv, vad jag tänkte, kände och gjorde. Det var inte tänkt som en bok från början, men jag insåg att andra kanske också kunde ha glädje av det. Jag gav ut boken själv för att den skulle bli som jag ville.

Du verkar vara född med inre visdom och speciell livskraft, hade du något gratis inför en sådan här förvandling?
– Så skulle jag inte vilja uttrycka det. Vi har alla en inre kraft och jag tror att vi aldrig får en uppgift utan att också få redskapen till att klara av den.

Varför kallar du dina inre, mentala rum för fyrar?
– Jag tycker om den symboliska betydelsen av fyrar. Fyrar var förr livsavgörande, det gick nästan inte att ta sig fram utan dem. De är alltid där, lyser alltid. Ska jag ta mig över ett hav måste jag ta sikte på dem, inte släppa dem med blicken.

Vad sa läkarna när du gjorde denna förvandling utan mediciner?
– Den läkare jag hade mest kontakt med blev väldigt inspirerad och gav mig mycket kredd för att jag var så uthållig och konsekvent på ett seriöst sätt. Men vissa dagar är ju jobbiga, så är det.

Hur tränar du?
– Tidigare hade jag alltid gett upp träningen och gjort annat, förstod inte poängen. Men nu blev det på riktigt! Så jag fortsatte tills en dag jag kände att det är här jag ska vara. I rörelse! Jag tränar styrketräning och HIT (High Intensity Training). Jag tycker om när det är lekfullt. För en tid sedan tog jag fram gamla VHS:er och körde pass med Jane Fonda. Det ser så enkelt ut med makeup och frisyrer – men det är svinhårt. Och så cyklar jag mycket, för vi har ingen bil.

Vad äter du?
– Vegetarisk ketomat.

Var din man Anders med på resan?
– Inte från början, men när han såg hur bra jag mådde hoppade han på. Nu är han nästan mer ivrig än jag själv är!

Det här är Rickard

Yrke: Operasångare.
Ålder: 47 år.
Bor: I Malmö.
Aktuell: Med sin bok Transformation. Har tidigare gett ut boken Vegoketo.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.