Sanne Salomonsen om sina tidigare liv: ”Jag hittade förklaringen till min rädsla”

Vid 67 år fyllda är hon fortfarande Danmarks rock-drottning. Men Sanne Salomonsen har även en andlig och sökande sida. Hon tror på tankens kraft. Och när hon kommer in i ett rum med dålig stämning dränker hon det med kärlek, för hon är bra på att fokusera på det positiva. Dessutom har hon väldigt bra koll på sina tidigare liv …

Text: Marie Louise Truelsen
Foto: Caroline Abildtrup Bagger

När den danske kronprinsen Frederik gifte sig med Mary Donaldson 2004, var Sanne Salomonsen en av artisterna som uppträdde för paret vid en stor fest på Parken i Köpenhamn. Hon bar rött läder från topp till tå och rev av en ikonisk version av Proud Mary. När du tittar på videon tvivlar du inte en sekund på att just det scenframträdandet var något speciellt för Sanne.

– Före den där kvällen hade jag under en längre tid känt att jag började åldras, säger hon. Så jag tänkte att jag ska gå upp på scenen och ”low them down!”. Jag såg det framför mig, och jag gjorde det. Inför 44 000 personer.

– Den kvällen tog min karriär ett nytt kliv framåt. Publiken upptäckte att jag fortfarande var en riktigt bra artist. Det jag hade bestämt mig för, det hände.

Sanne Salomonsen tror på tankens kraft

Sannes blå ögon lyser när hon berättar om konserten för 19 år sedan, för historien hänger ihop med det hon ska prata om idag. Sin tro och tron på tankens kraft.

– Jag tror att vi genom tankens kraft kan samarbeta med den universella energin och kärlekens energi. Den positiva energin. Jag tror att du genom visualisering och dina tankar kan skapa ditt eget liv. Jag vågar säga att det fungerar, för jag har levt efter denna tro i stort sett hela mitt liv.

– Jag tror på att vara en bra människa och att om man behandlar andra människor med kärlek och respekt, så får man detsamma tillbaka. Det du skickar ut i ditt energifält, är det du attraherar.

LÄS ÄVEN: Låter du egot styra ditt liv? Så lär du dig att lyssna på själen

Hur fungerar detta i praktiken?
– Med våra tankar kodar vi vårt undermedvetna. Det är från ditt undermedvetna som hela ditt energifält, din attraktion och din karma utgår. Se dig själv som en dator som du kodar, där du talar om för ditt undermedvetna hur saker och ting är och hur du borde tänka. Om du inte tvivlar på vad du vill, så blir detta en tydlig signal som du sänder ut.

– Du blir som ett magnetfält som drar till dig det du vill uppnå, det bara kommer till dig. Men du måste vara konsekvent och för att få det du vill ha måste du vara en bra människa.

När du väl satt upp ditt mål gäller det att inte tvivla, förklarar Sanne. Varje gång du tvivlar, sjunker det in i din kodning och då tänker universum att ”hoppsan, vi kanske borde sakta ner lite här för personen tvivlar”.

– Du måste ha en tydlig bild som du håller dig till. Det är därför du ska tänka efter ordentligt innan du bestämmer vad du verkligen vill med ditt liv. Och hur du ska hantera motstånd på vägen. Tänk innan du talar. Tänk innan du agerar. Tänk innan du sätter upp mål. För det blir en konsekvens av allt.

Sanne-Salomonsen-tankens-kraft.jpg”Ge människor komplimanger. Låt dem veta att de gjort dig glad! Låt dem veta du tycker att de är snygga! Så kan du förändra energin i ett rum”

Listar positiva tankar varje dag

Sanne har gjort om kodningen av sig själv många gånger. För man förändras ju, lägger hon till.

– För varje årtionde du åldras, får du nya erfarenheter, nya saker att kämpa för eller emot. Så jag ”städar” hela tiden. Men jag har också sådant jag fyller mig med varje dag. Som att känna kärlek och tacksamhet för allt och alla. Det är viktigt. Samt glädje och respekt.

– Min grundprincip är att det är så du som människa lever ditt liv. Om jag skickar ett sms inleder jag alltid med: ”Hoppas att du har en bra dag” eller ”Hoppas att du mår bra”. Att skriva något kärleksfullt sitter i ryggraden.

LÄS ÄVEN: Därför ska du börja skriva tacksamhetsbok – NU!

Hon har ett bra tips till oss, när vi känner att livet inte är så himla härligt.

– Skriv ner fem eller tio positiva saker du upplevt under dagen innan du går och lägger dig. Gör det varje dag. Det kan vara svårt ibland att se det positiva i livet, därför är den här övningen riktigt bra. Du blir mer öppen för att leta efter det positiva i vardagen. Du skapar ett nytt sätt att se på livet och när du lägger dig på kvällen tänker du på det som varit bra.

Övningen fungerar precis lika bra på dagen intygar Sanne.

– När jag är ute och går med mina hundar tackar jag för att jag är så privilegierad som får gå i vacker natur. Jag går vid havet. Jag har världens sötaste valpar … Det finns mycket att vara tacksam för om man ser på livet med de ögonen.

Sanne drabbades av blodpropp i hjärnan

Konserten på kronprinsens bröllop är inte Sannes enda exempel på hur tankens kraft fungerar. Det finns ett annat, mer dystert exempel på att hon fick vad hon bad om.

– År 2006 stod jag en dag i mitt kök och var så trött, så trött. Jag lutade mig över bordet och sa: ”Jag behöver sova. Jag behöver lugn och ro nu. Jag behöver hjälp med att stanna upp.”

Hon tystnar ett ögonblick.

– Fem månader gick, sedan fick jag en blodpropp i hjärnan.

– Det dödade mig inte, men jag blev tvungen att stanna upp. Jag minns att jag låg på sjukhuset och tänkte på det där som jag hade önskat, så jag tyckte inte synd om mig själv. Jag var tvungen ta konsekvenserna av mina tankar.

Hon skrattar högt.

– Det är viktigt att vara försiktig med vad du önskar dig! Om du tänker ”jävla skit” så kommer tillvaron att bli ett jävla skit. Så om du går runt och säger en massa dåliga saker under dagen är det bra att rensa upp på kvällen. Skicka ett tack till universum, tacka för en underbar dag och säg högt att du ångrar alla dåliga tankar du haft, att du förlåter dig själv.

Sanne tipsar om några böcker hon läst som handlar om detta.

– Det finns många, men The Secret av Rhonda Byrne är riktigt bra. När den kom ut tänkte jag: ”Äntligen blir detta tillgängligt för alla människor.” Andra boktips är The Ninth Insight, A Course in Miracles och Live in the Power of Now.

– Jag har också gått på spännande föreläsningar och kurser runt om i världen, bland annat med Deepak Chopra.

Sanne-Salomonsen-tidigare-liv.jpg”Du blir som ett magnetfält som drar till dig det du vill uppnå, det bara kommer till dig”

Bekänner sig till buddhismen

Under sin musikkarriär har Sanne alltid haft med budskapet om fred och kärlek. Hon ser kärlek som den övergripande energin, för så länge allt är omgärdat av kärlek kan det inte gå fel.

– Om du är rädd för ordet kärlek kan du istället säga positivitet. Och är du rädd för att säga Gud, kan du i stället säga kärlek. Gud är ren kärleksenergi.

Ordet Gud får de flesta att tänka på religion, men Sanne tänker på filosofi och hennes filosofi är mer hämtad från buddhismen än från kristendomen.

LÄS ÄVEN: Munken Lama Pema: ”Vi är ingenting utan varandra!”

– Men jag blandar allt precis som jag vill. Jag bekänner mig till buddhismen för att Buddha är någon som har funnits, så det är en filosofi för levande människor som går med fötterna på jorden.

I motsats till Gud?
– Ja, Gud är något sfäriskt. Kanske en man med skägg uppe i himlen ... Medan jag är helt säker på att Jesus har funnits. Men människor kan tro vad de vill så länge de är kärleksfulla. Anständighet är ett viktigt ord för mig. Jag drömmer, önskar och hoppas att några politiker snart kommer att se ljuset och bilda ett parti som heter ”De anständiga”. Ett parti med empati och kärlek.

Vad är det i buddhismen som tilltalar dig?
– Som buddhist är du alltid i kontakt med din kärleksenergi eller din positiva energi, du har valt att ge allt gott till andra istället för att vara en distanserad och sluten person. Detta är bra för alla runt omkring, men det är också en självisk inställning till livet.

– Om jag går in i ett rum och känner att atmosfären där är riktigt dålig, ser jag det som min uppgift att förändra energin så att människorna där – och jag själv – mår bra. Jag bjuder på mig som person, ställer frågor och ger komplimanger. Det är bra att göra det till en vana att ge människor komplimanger. Låt dem veta att de gjort dig glad! Låt dem veta du tycker att de är snygga! Då kan du förändra energin i ett rum.

– Ibland när jag ska uppträda med musiker som jag inte känner, kan jag nästan märka att de tänker: ”Åh, här kommer Sanne, hon den där vassa.” Därför går jag alltid runt och hälsar på alla, ser dem i ögonen, ger dem en kram och skämtar lite. Då förstår de att jag inte är så tuff.

Förmedlar budskap från universum

Efter sin stroke har hon kämpat mycket för sin hälsa för hon vill ha en bra ålderdom.

– När pandemin kom fick jag, som alla andra, en chock. Jag kunde inte uppträda, inte träna eller göra annat jag brukar. Men jag såg till att vara aktiv hemma med meditation, motion och promenader. Jag jobbar hårt för att hålla mitt immunförsvar starkt, eftersom jag röker. Men också för att jag börjar bli gammal. Jag får akupunktur, tränar som en galning, äter massor av vitaminpiller och försöker leva hälsosamt i största allmänhet. Men en fransk hot dog då och då smakar gott. Jag kommer aldrig att bli något helgon …

Under åren har Sanne hjälpt många människor som haft det svårt. Hon har blivit något av en förmedlare av budskap som behöver nå ut till specifika personer.

– Det är som att jag används som ett verktyg för att ge meddelanden till den som sitter mittemot. Något som universum vill att den här personen ska veta. Sen kan det hända att den personen inte är riktigt mottaglig, men jag måste liksom säga det ändå.

– Jag älskar att konversera. Och hatar sms. För jag vill gärna höra människors röst. Tack och lov har jag två, tre personer i mitt liv som fortfarande ringer. Men väldigt få människor gör det nuförtiden, jag tror att det är för att alla är så stressade.

Som om en högre makt var närvarande börjar Sannes telefon ringa i samma ögonblick. Eller rättare sagt, spela. Naturligtvis är det Pharrell Williams låt Happy som ljuder i rummet. Sanne stänger av telefonen och skrattar när jag frågar om det är medvetet att det är just den låten. Hon säger att hon tidigare även haft låten Who let the dogs out som ringsignal, sedan kan var och en bestämma hur man vill tolka det …

Sanne-Salomonsen-Erik-makeupartist.jpgMakeupartisten Erik Schiødt har varit en av Sannes goda vänner i många år.

Har levt många tidigare liv

Sanne är en komplex person som ständigt överraskar. Kanske beror det på att hon har levt flera liv tidigare.

– Jag är en andlig varelse med en mänsklig erfarenhet. I det här livet är jag en kvinnlig människa och en sångerska. Men jag har provat att göra regression till tidigare liv och det är helt fantastiskt. Det finns människor som går runt med saker som hela tiden står i vägen för dem. Det kan vara något de har med sig från ett tidigare liv och som påverkar det liv de har i dag. Vi bär alla med oss något från det förflutna och kanske har vi kommit tillbaka till jorden för att städa upp lite av den oreda vi ställt till med i tidigare liv. Vi kanske har kommit för att göra en god gärning.

LÄS ÄVEN: Agneta Sjödin: Jag har varit man i 90 procent av mina tidigare liv

Vilket liv har du levt tidigare?
– Jag har levt många liv tidigare. I en regression såg jag mig själv som en liten flicka som viftade med ett palmblad när Jesus kom ridande på en åsna på palmsöndagen. I livet efter det var jag en kvinna på flykt med min man. Vi flydde till en liten mexikansk by där jag blev stadens udda kvinna som barnen var lite rädda för. Lite häxig. Jag var också en svart man som var jazzsångare i New Orleans.

– Och så hittade jag förklaringen till varför jag är så rädd för att drunkna. I mitt senaste liv före detta jag lever nu, var jag en pojke som gick ombord på ett fartyg när jag var tolv år. Jag började med att skala potatis och arbetade mig upp till att bli fartygets kapten när jag var i 40-årsåldern. Under min första resa som kapten blev fartyget översköljt av en flodvåg och vi dog allihop.

Sannes tro är att när vi dör, kommer vi upp till vår själsfamilj och där sitter vi och planerar vårt nästa liv. Det vill säga om det finns en anledning att ha ännu ett liv på jorden. För den stora belöningen är att vara fri från att komma ner igen. Hon skrattar högt.

– För här nere måste vi gå i skolan. Vi måste städa. Vi behöver inte göra det där uppe. Och det låter ganska häftigt, eller hur?

Det här är Sanne Salomonsen

Född: 30 december 1955 i Köpenhamn.
Bor: På landet i nordöstra Danmark.
Familj: Sonen Victor-Ray vars pappa är svenske musikern Mats Ronander och två barnbarn, Mingus Ray och Maggie Ray.
Karriär: År 1971 slog hon som 15-åring igenom med rollen som hippietjejen Sheila i musikalen Hair. Två år senare gjorde hon sin första platta och 1979 –1985 var hon medlem i den danska gruppen Sneakers. Här i Sverige har hon fått en Grammis för sin hit Den jeg elsker, 2005 kom hon sjua i svenska Melodifestivalen och 2022 turnerade hon med Diggiloo över hela Sverige. Sanne har även gjort roller i de svenska filmerna Smugglarkungen och Svindlande affärer.

Styling: Caroline Sjørup, Hår & makeup: Erik Schiødt

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.