Högkänsliga Malin Olsson om stressen: Det hjälpte mig när jag mådde som sämst

Malin Olsson är lika glad, varm och hjärtlig som man kan tro när man ser henne i tv-rutan. Sin trygghet finner hon i tecken från Andra sidan. Men hur funkar det när en högkänslig person som Malin besöker nya hem i Vem bor här? Och varför har hon gått omkring med en kristall i bh:n? Möt en person som går all in när det gäller energier och andlighet!

Text: Madeleine Walles
Foto: Janne Danielsson/SVT

En knallgul ask ligger på bordet framför Malin Olsson när det är dags för intervju.

– Jag tog med mina healingkort, säger hon med ett leende. Tänkte jag skulle visa dig hur jag använder korten när jag behöver lite vägledning. De ger mig alltid en knuff i rätt riktning.

Hon blandar de 77 korten väl, kuperar leken med vänster hand och drar det översta kortet som har ett enkelt men tydligt budskap till henne: Generös.

– Den finaste gåvan du kan ge är din närvaro, säger hon. Det du ger av tar ju aldrig slut, om det når mottagarens hjärta. Och för mig är det en glädje att dela med mig, det är så vi hjälper varandra.

LÄS ÄVEN: Webbkurs: Älska din högkänslighet – förstå och ta hand om din kraft

Programledaren Malin Olsson om att vara högkänslig: "En styrka"

Kortet har rätt, för intervjun blir en varm och innerlig pratstund då tv-aktuella Malin Olsson väldigt generöst bjuder på sig själv och sitt förhållande till andlighet. Vi hinner prata karma, tecken från andevärlden och magiska kristaller. Och astrologi förstås, vilket Malin alltid fascinerats av. Hon läser gärna horoskop och pratar om sig själv som en typisk Fisk.

– Mitt stjärntecken beskriver mig väldigt väl. Jag är superkänslig, kreativ och omhändertagande, en sån som ofta sätter andra före mig själv.

Hon har väldigt lätt för att ta in energier från andra, förklarar hon, och det tog ett tag innan hon förstod att hon är en hsp-person.

– Jag ser det som en styrka, en kraft, och jag är glad för min känslighet. Även om det förstås kan vara jobbigt också. Men högkänsligheten hjälper mig att bli påmind om att vi alla är olika. Det går inte att bara bunta ihop människor och tro att alla tänker som jag.

Malin-Olsson-andlighet.jpgHealingkorten ger alltid en knuff i rätt riktning. Foto: Madeleine Walles

Tror på energier och universum

Malin pratar gärna om energier, för det är vad hennes tro bygger på. Andlighet är något superspännande som triggar henne. Kyrkans religion, däremot, passar henne inte. Det är för mycket pekpinnar där ”fel” inte accepteras och allt ska vara på ett visst sätt. Medan nyandligheten blir lite vad du gör det till.

– Energier finns runt oss och påverkar oss hela tiden. Som naturen och träden som vajar här utanför kaféet där vi sitter. Ja, jag ser det så, är öppen för universums dragningskraft.

I 17 år har hon varit anställd på SVT och genom sina program har hon blivit som en vän för både vuxna och barn. Under hösten har vi sett Malin i en ny omgång av Vem bor här? och även i Fixarjulen, en inför julen-kalender med 30 korta små avsnitt, ett varje dag i november. Där har hon bakat och fixat så att allt pysslande ska vara klart lagom till advent. Här har vi även fått träffa hennes familj.

– Det är första gången jag gör ett program tillsammans med min sambo Simon och våra döttrar Blanka och Hedda. Hela familjen åkte iväg och spelade in programmen på en gammal gård utanför Mora. Och tänk att ett litet väsen var där och busade med oss! För plötsligt försvann farmors fina julstjärna oförklarligt, för att dyka upp någon helt annanstans!

Farmor var en viktig person för Malin Olsson

Malin bjuder på många sköna berättelser och farmor Helga finns som en röd tråd genom hennes liv. Farmor som bodde i grannhuset under uppväxten i lilla Skattungbyn utanför Orsa, och som blev som en mamma för Malin under åren när hon var mellan 9 och 16 år. År då hon hade det väldigt jobbigt känslomässigt. Det var stökigt hemma med skilsmässa i familjen, och ingen hade riktigt tid att finnas där för henne. Ingen ville prata känslor.

Men farmor erbjöd goa kramar och trygghet. Det var hon som lärde Malin att somna i sin egen säng, tog hennes lilla hand i sin egen varma, trygga och lovade en 50-öring om tösen kunde komma till ro inför natten. Det var farmor som, när Malin flyttat hemifrån, gjorde egna små vykort som hon skickade med posten varje vecka.

– Farmor blev änka när farfar valde att själv avsluta sitt liv. Men trots att hon hade det tufft och knapert skickade hon alltid en tjugolapp med vykorten. För hon ville dela med sig. Vi hade en deal, farmor och jag, att hon skulle leva tills hon var 125 år.

Fick budskap om dottern via sanndröm

Det varma leendet når upp i Malins blick.

– Det klarade hon inte riktigt, hon dog när hon var 92. Men jag ser tecken överallt, tecken som ger mig tröst och signaler om att andevärlden är nära. Som när det är fullmåne. Dessa kvällar vet jag att farmor är hos mig. För den natten när hon dog, då var det fullmåne.

– Min femåriga dotter Blanka känner det också, hon pekar mot fullmånen och pratar om farmor Helga på ett helt naturligt sätt. Jag tror inte att vi ska vara rädda för att prata med barn om döden. Blanka ser den som magi, ”poff, så är man borta”.

Dottern Blanka har själv alltid varit omgärdad av magi. Att hon var väntad, fick Malin veta via en sanndröm.

– Simon och jag var på semester på västkusten, vi hade hyrt in oss i ett privat boende och blev lite bekanta med kvinnan som bodde där. Sista kvällen tittade hon på oss, log och sa: ”Det blir en tjej.”

– Vi blev nog chockade båda två. Jag hade inte haft en tanke på att jag kunde vara gravid. Men det visade sig att hon hade rätt! Hon la också till att ”det kommer en till, så småningom” och när vi frågade henne hur hon kunde vara så säker på det, berättade hon om sina sanndrömmar.

Malin-Olsson-andlighet-hogkanslig.jpgÅr 2001 valdes Malin Olsson till Fröken Sverige. Skönheten har hon kvar och framför allt lyser hennes vackra själ, en varm och kärleksfull insida. Foto: Janne Danielsson/SVT

Malin tar ofta hjälp av olika kristaller

Det blev mycket riktigt en liten tjej till. Lillasyster Hedda föddes för ett år sedan. Malin berättar att det inte var planerat och att beskedet om graviditeten blev lite jobbigt. Det var inte någon bra tidpunkt just då. Men för att känna trygghet i det som väntade, tog hon hjälp av kristallerna. Som hon alltid gör när hon behöver styrka och tröst.

– Under hela graviditeten med Hedda hade jag en bergkristall i bh:n. Den var superviktig för den gjorde att jag kände mig grundad, jordad. Då visste jag att allt skulle bli bra. Det var som att någon viskade till mig att ”det är som det ska vara”.

– Du kan tro att jag är noga med mina stenar. Jag lägger dem i ett renande vattenbad med salt och sätter det i fönstret för att det ska nås av månens sken.

Har lett Sommarlov sedan 2010

Kristallerna ger trygghet. Malin tycker mycket om rosenkvarts, kärlekens sten, och hon har köpt en godnattsten till Blanka, en blå kalcit som de tillsammans lägger under dotterns kudde för att ge lugn, så att det blir lättare att somna.

Malin har två egna barn, men är också något av en extramamma åt alla Sveriges barn i Sommarlov som hon lett sedan 2010. Vid de direktsända tv-inspelningarna bjuds barn in att sitta som publik och är på plats redan i ottan. Malin är glad att ha dem där, att få publikreaktioner.

– Barn är inte dömande. De som gillar programmet kommer fram till mig och berättar det efteråt. Om de inte gör det, då säger de inget. För barn kommer med enbart kärlek. Jag möter inget hat i mitt arbete, inte ens i sociala medier. Det är bara snällisar som följer mig. Och att vara snäll är inte ocoolt. Det är en av de viktigaste egenskaper vi kan ha.

Yoga hjälper Malin Olsson att hantera stress

Malin tror på karma, att den som gör gott får gott i retur. Hon blir glad av att hjälpa, säger hon.

– Jag hittade en persons id-kort på marken och ringde upp den det tillhörde. Det var en äldre kvinna som blev så himla glad, för hon var säker på att hon tappat bort det för alltid. Och karma funkar! Redan samma dag var det någon som gjorde en god insats för mig.

Malin kan verka som en sprudlande glad personlighet, men är också öppen med sina tunga perioder. Efter en lång och jobbig tv-produktion var hon nära att bli utbränd, hon blev deprimerad och tömdes på energi. Då blev yogan viktig.

– Jag lärde mig att yoga fungerar bra vid stress och är en metod som är lätt att ta till sig. I yogan får jag hjälp att gå in i mig själv, vara lugn och andas lugnt. Det hjälpte mig verkligen när jag mådde som sämst. Jag har även gått i kbt-terapi mot stress, vilket lärt mig inse att jag inte måste gå in i allt till 100 procent.

Malin-Olsson-healingkortlek.jpg"Det du ger av tar ju aldrig slut, om det når mottagarens hjärta." Foto: Madeleine Walles

Känner av energier från naturen och gamla föremål

Hur funkar då en högkänslig person som Malin i alla olika hem som besöks i Vem bor här?

– Jag är själv inte så långa stunder i de olika hemmen, men jag minns ett gammalt mejeri utanför Göteborg. Det fanns en trivsam verksamhet i lokalen, men det var något märkligt med platsen som kändes kusligt. Kvinnan som bodde i huset älskade antikviteter och loppisprylar och hade inrett med massor av gamla dockor, knypplade dukar och jättemycket saker som hörde till andra människors liv. Energierna blev nästan levande för mig.

– Annars är det mest när vi besöker hem som varit arbetsplatser i gamla tider som jag blir påverkad. Då kan jag fundera över om det varit mycket skäll och elakheter i lokalerna? Arbetsklimatet var ju lite annat förr i tiden.

De bästa energierna finner hon i naturen, som också kan bjuda på magi. Malin avrundar vår pratstund med att berätta om trollbjörken i barndomsbyn i Dalarna. Det märkliga trädet som aldrig fäller sina löv. Ingen vet varför. Men i bygden lever en historia ...

– Det sägs att en jätte bodde på andra sidan dalgången där det byggts en kyrka, han blev så arg på ljudet från kyrkklockorna att han kastade en stor sten mot kyrkan. Men missade, så stenen träffade björken. Sedan den dagen fäller den aldrig sina löv.

– Och nu kommer jag plötsligt att tänka på bäcken som rann mellan vårt hus och huset där min bästis Anna bodde. Det var bara ett par hundra meter mellan gårdarna, men jag kommer ihåg att jag sprang som tusan när jag skulle hem, för jag var livrädd. Vi hade ju fått höra att i bäcken lurade den hemska Gråtskuddan!

– Smart av föräldrarna att dra till med det, så att vi ungar aktade oss för att trilla i bäcken.

Hon ler, och påpekar att namnet Gråtskuddan ligger väldigt nära en annan skräckinjagande figur i henn­es program Sommarlov, nämligen Sommarskuggan. Men det är en ren till­fällighet, lovar hon.

Malin reser sig och packar ner healingkorten i väskan. Nu ska hon testa den på redaktionen i tv-huset, till eftermiddagsfikat. Hon visar påsen med hembakade kanelbullar.

Ja, det var ju det korten sa. Generös är hon, Malin Olsson.

Det här är Malin Olsson

Ålder: 40 år.
Familj: Sambon Simon Peyron och döttrarna Blanka, 5 år, och Hedda, 1 år.
Bor: I centrala Malmö.
Gör: Programledare.
Andlighet för mig: ”Energierna som finns runt oss och påverkar oss. Jag tror på universums dragningskraft.”
Instagram: @malinolssonsvt

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.