Så gör du en runtolkning – med runor du skapat själv

Som modern shaman använder Tanja Dyredand inte bara våra fem element och kristaller till sina återkommande ritualer, hon gör även runläggningar enligt gammal tradition. Här berättar Tanja hur du själv kan använda dig av runor, och hon bjuder dessutom Näras läsare på en runtolkning.

Text: Tanja Dyredand
Foto: Olivia Egge, Getty Images

Genom åren har jag jobbat med olika runor. En återkommande favorit är trärunorna, där varje runa är ristad för hand. Andra dagar lägger jag stenrunor, med stenar jag själv plockat under mina resor, ristade på ett personligt sätt. Och så har jag mina lyxrunor i svart onyx ristade i guld, en runcirkel jag fått i present av min älskade lillasyster Mette.

Jag har runorna i vackra sammetspåsar och plockar högtidligt fram dem vid användning. Min man brukar skämtsamt säga att de är som min snuttefilt, då de är med på resor, i vardagen och på fest.

Men det är inte hur runorna ser ut som avgör vägledningens kraft, de kan lika gärna vara ritade med intention på papperslappar. Runorna förgyller min vardagsmagiska stund, jag inkluderar dem varje dag när jag gör min morgonritual för att öppna dagen.

Denna stund är för mig helig, min egen tid för självkärlek. Jag väljer ett mantra för min dag, lägger ut mina kristaller, mediterar en stund i min egen kraft och bjuder sedan in medial vägledning med runor.

När jag lägger ut runorna uttalar jag dem högt, och känner in vibrationerna intuitivt från min läggning. De ger mig vägledning i stort och smått och jag återvänder till dem när jag har specifika frågor.

Jag hoppas därför att du också kan bli inspirerad att ta emot vägledning med runornas starka magi.

Gör egna runor & runläggningar

1. Läs in dig på runornas betydelse och använd din intuition. Ha respekt för dem!

2. Du kan rita runor själv på papperslappar, träbitar eller stenar. Ha respekt när du ritar runan och uttala den gärna högt någon gång under arbetets gång.

3. En runcirkel startar med utvald runa klockan tolv i cirkeln. Fe för Futharken. Ur för Utharken.

4. När du lagt din runcirkel ber du om beskydd och sedan rensar du den. Du kan tänka att du rensar den från energier, eller så kan du om du vill använda någon rökelse eller rensande kristall.

5. När du sedan vill ställa frågor till runorna kan du göra läggningar på olika sätt. Du kan placera ett föremål på en duk och sedan samla runorna, de som du först haft i din cirkel, i handen. Ställ sedan din fråga och kasta runorna mot föremålet på duken. De runor som kommer närmast föremålet blir din vägledning. Alternativt tar du upp alla runor efter de varit i cirkeln, lägger dem i en hatt eller påse och drar en eller flera runor för vägledning. Du kan även lägga runor i de fyra väderstrecken. Ställ då din fråga och placera sedan ut: norr= det som varit, söder = nutid, öster = framtid, väster = utfall.

6. Tacka alltid runorna för vägledning.

LÄS ÄVEN: Det här betyder runorna och så gör du en reading

Runornas historia

Runa betyder hemlighet, viskning eller dold visdom

Ingen vet hur gammal runskriften egentligen är. Enligt gammal tradition innefattar varje runa och runcirkel som läggs enorm visdom. Traditionen säger att när runorna ristas in och uttalas överförs denna visdom vidare till den som tar emot den!

Runcirkel enligt Futhark eller Uthark

Runraden eller runcirkeln omfattar ofta 24 runor eller magiska tecken, där varje runa/tecken har djup innebörd och visar en översiktskarta över livet, kosmos och universum. Nu för tiden förs diskussioner om vilken runcirkel som är den korrekta. Många använder Futharken, den cirkel som startar med runan Fe. Utharken är den cirkel som startar med runan Ur och runan Fe hamnar således sist i cirkeln.

Känn in själv vad du tycker passar dig bäst!

Förr siade kvinnliga medier och völvor i runor

Under sejden försatte sig völvan ofta i trans, ofta med hjälp av medhjälpande kvinnor som sjöng Vardlokkur. Genom trans kunde sedan völvan komma i kontakt med andliga sfärer och få budskap. Runorna gav medial vägledning i livet, men även visdom. Völvan åkte ofta från by till by under perioder och sejdade. I Sápmi, den samiska kulturen, siar även nåjder (samernas shamaner) på olika sätt.

Tanja-Dyredand-Runor.jpgTanja lägger runor och vägleder dig!

Runtolkning till Näras läsare

Detta är en magisk tid då jag som shaman firar ljusets återkomst med högtiden imbolc, även kallad Sankta Brigidas dag. (Efter skyddshelgonet Sankta Brigida, född cirka 452 och död år 525.) Nu sätter vi extra beskydd för vårt år, vårt hem och våra nära och kära. Tänd därför gärna ett ljus när du tar emot denna vägledning. Det ger dig extra kraft och energi. Runläggningen är kopplad till kropp, hjärna och hjärta denna gång. Uttala gärna runorna när du läser dem.

• Teiwaz ( krigare): Du får just nu vägledning att hämta din inre styrka och använda din inre kraft mer. Vad ger dig kraft? Vad stärker dig, din kropp, din själ? Teiwaz kallas också för svärdsrunan och förknippas med manlig energi, en strävan, en livskraft framåt. Men står också för inre och yttre krig. Hur kan du röra dig framåt i livet just nu och använda denna styrka? Den påminner dig också om att fundera över vilka inre och yttre krig du har, som inte längre ger dig energi? Vad kan du välja att släppa taget om nu? Släpp gamla strider!

• Uruz (urkraft, uroxe, början): Här får du vägledning att se eventuella avslut som nya möjligheter. Kom ihåg att om en dörr stängs kommer en bättre dörr öppnas framåt i tiden. Tänk kreativa vägar framåt inför eventuella utmaningar. Andliga insikter och andligt uppvaknande är på väg. Skriv gärna ned saker som kommer till dig under denna period, då de kan ge dig insikter på ett högre plan!

• Perth (klippa): Perth påminner om att jorda, grunda och hitta en balans mellan vår kropp, Moder Jord och det materiella. Här är en påminnelse om att hitta mer balans i tillvaron just nu, balans mellan vila och vakenhet, stress och återhämtning. Vad ger dig mer balans i kropp och själ? Detta är även hemligheternas och mystikens runa så det handlar om att leta efter de skatter du har inom dig, att upptäcka dina egna dolda resurser så att du kan utvecklas som människa. Tillåt dig därför att ta lite extra tid till att fundera över din egen personliga utveckling, gärna kopplat till runan Uruz och Teiwaz.

Vill du fråga runorna något via Tanja?

Mejla: tanja@stressaav.nu

De frågor som besvaras kommer att publiceras i tidningen Nära framöver.

Tanja Dyredand är författare, initierad shaman, certifierat medium och healer. Följ henne på youtube.com/tanjadyredand, instagram.com/mindfully_tanja, www.stressaav.nu och i Magipodden.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.