En grodd är början på livet och innehåller värdefulla ämnen som vegetabilisk äggvita, omättade fettsyror och livsviktiga mineraler. När ett frö gror sker en enorm ökning av de livsviktiga B- och E-vitaminerna, som vi behöver som bäst efter vintern för att öka motståndskraften och mota bort vårtröttheten.
Så kan de användas
Groddar kan mixas i smoothies eller ätas som de är. Har skotten blivit för ”gräsiga” går det bra att göra juice av dem. Groddar, liksom skott, används oftast som smaksättare på smörgås eller i sallad. De kan också användas i soppor, grytor, wok, såser, med mera och bör då tillsättas sent för att behålla form, smak och vitaminer.
Hållbarhet och förvaring
Färdiga groddar förvaras lämpligen i kyl, eftersom groddningsprocessen då avstannar. Groddar har kort hållbarhet, max 3–4 dagar. Bäst är att äta dem nyskördade. Skölj dem varje dag och före användning.
Ananas & jordgubbssmoothie med groddar
2 glas
4 dl ananasjuice, färskpressad
200 g jordgubbar, frysta eller färska
1 pressad lime
2 dl milda färska groddar
1–2 dl is, om du använder färska bär
1. Snoppa jordgubbarna om de är färska.
2. Pressa limen, men se till att inga kärnor kommer med, de kan ge besk smak.
3. Mixa ingredienserna till en slät och tjockflytande smoothie. Mixa i isen om du använder färska jordgubbar för en frostig smoothie.
Följ Eliq på:
Facebook
Instagram
Twitter
Läs även: Vetegräs kan vara ungdomens källa