Vetegräs kan vara ungdomens källa

Vetegräs är perfekt för dig som vill vara säker på att få i dig ordentligt med näringsämnen. För dig som tränar, detoxar, håller ett högt tempo, vill hålla ditt immunförsvar i trim eller helt enkelt bara vill må bra.

Text: Eliq Maranik
Foto: Eliq Maranik

Vetegräs har beskrivits så här: ”Troligen den närmaste ungdomens källa människan hittat”. Det håller snabbt på att bli ett av det allra mest populära tillskotten inom hälsokost. 

Vetegräsjuice renar blodet och minskar högt blodtryck, eftersom juicen minskar mängden gifter i kroppen och tillför blodet järn, som förbättrar blodcirkulationen. 

Du kan odla hemma

Det är enkelt att odla eget vetegräs. Blötlägg sädeskornen i ett dygn och låt dem därefter ligga och gro i 1-2 dagar. Skölj dem ofta för att de inte ska bli dåliga eller mögla. Du kan också låta dem ligga i vatten 2-3 dygn, men skölj kornen och byt vatten morgon och kväll.  

Sprid ett 2 cm tjockt ekologiskt jordtäcke på en odlingsbricka, platta till jorden och genomfukta. Placera de groddade sädeskornen ett och ett, lägg ett täckande skikt ovanpå jorden utan att trycka ner dem.  

Fukta med vattenspray flera gånger om dagen de första tre dagarna, därefter vattnas odlingen som blomkrukor. Se till att hålla jämn fuktighet.  

Ställ brickan ljust, nära fönstret. Gräset är färdigt när det är cirka 10-15 cm högt och kan klippas i flera omgångar. Skörda genom att klippa av en handfull gräs nära vetekornen.  

För att få ut den viktiga vetegräsjuicen använder du juicepress eller mixer. Vid mixer tillsätter du lite vatten och klipper gräset i mindre bitar. Det går utmärkt att juicepressa och sedan frysa in juice i iskuber.  

För att torka gräset till pulver – ställ fram gräs, torka och pulverisera med handen. 

På sommaren när det är varmt, är det svårare att lyckas med att odla vetegräs – så odla den från höst till vår.

Vetegräsjuice – perfekt till nybörjare! 

2 shots
En rejäl näve vetegräs, färskt
150 g ananas, färsk
1 lime

1. Pressa allt i en vetegräspress. 
2. Servera i stora shotglas och njut av energin! 


Följ Eliq på:
Facebook
Instagram
Twitter 

Läs även: Nässlor ger hälsa och energi

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.