Brännässlan (Urtica dioica) har använts i hundratals år. Om vi visste vilken läkande kraft den har, skulle vi säkert ta vara den mycket bättre. Läkekraften finns i roten, stjälken, bladen och i blommorna.
Varför bränns nässlor?
Orsaken till att nässlorna bränns är att de är täckta av små brännhår som innehåller myrsyra och även bland annat acetylkolin och histamin. När något rör vid ett brännhår går spetsen på håret av och dess innehåll sprutas ut på grund av trycket inuti håret. Detta är ett sätt för nässlan att försvara sig mot djur.
Brännhåren finns på nässelbladets ytterkant. Det ger en brännande, kliande smärta, men när växten blötlagts, torkats, upphettats eller kokats försvinner den egenskapen.
Nässelbladets mitt är det dock helt smärtfritt att vidröra, vilket kan vara bra att tänka på när du är ute i naturen och plockar växten.
Nässel- och ananasjuice
Ett glas
1 lime
½ ananas
1 näve brännässlor eller 1 msk nässelpulver
1 äpple
1. Skölj ingredienserna.
2. Skala limen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
3. Skär bort bladen och det hårda skalet på ananasen.
4. Dela det som behövs i mindre bitar och kör allt i juicepress. Häll upp i glas och servera.
Läs mer om nässlor och se fler recept av Eliq Maranik i Nära nr 3, 2016.
Följ Eliq på:
Facebook
Instagram
Twitter
Läs även: Ät lite gurkmeja varje dag!