Annas guidning: Min man har träffat en annan och det gör så ont

Efter 28 år har min man valt att lämna mig för en gammal kärlek. Jag tror aldrig att jag kommer bli riktigt bra igen. Vad ska jag göra?

Text: Anna Strandlind
Foto: Getty Images

Hej!

Jag är mitt i en skilsmässa då min man har träffat en annan kvinna. Mår fruktansvärt dåligt. Vi har varit tillsammans i 28 år och jag kan inte komma vidare. Det är ganska nytt (mitten på augusti) och jag gråter mer eller mindre konstant. Det gör så fruktansvärt ont i mig och jag tror på riktigt att jag aldrig kommer att må bra igen.

Vi har gått igenom så mycket, vi blev nyktra ihop med allt vad det innebär. Min man var hemlös när vi träffades och ALLA var emot oss. Men det var "vi mot världen". Han slog mig en gång och fick fängelse för detta. Jag tog tillbaka honom ändå. Jag fick också välja mellan honom och ett jobb i början av vårt förhållande. Jag valde honom. Det har inte varit lätt med omgivningen, uppslitande gräl, sjukdomar och hans ena ex som ställt till massor med lidande. Men vi sa: Störst av allt är kärleken!

Tills nu. En kvinna som han var tillsammans med långt innan vi var ett par (jag har träffat henne några gånger och hon vet exakt vad vi har gått igenom). De var på en "reunion" i början på juli. Jag kände instinktivt på mig att det var något som inte stämde. Redan INNAN de åkte iväg ett gäng. Så kom jag på honom och han blånekade först, trots att jag visade vad jag hittade i hans mobil. Jag blev totalt iskall när han berättade att han inte älskade mig längre och att hans känslor tillhörde denna människa. Sen brast det totalt för mig. Kände mig totalt bortkastad, hela vårt liv tillsammans var helt plötsligt inte värt någonting. Jag var inte värd något överhuvudtaget. Och det gör ont. Går på ett par minuter från att vara hans fru och största kärlek till att inte ens vara hans vän.

Vi bor fortfarande ihop och det är också en pina. Men jag flyttar om ett par veckor och det känns både skönt och inte. Jag älskar honom fortfarande. Tyvärr. Jag pratar med mina vänner och psykolog. Men det gör fortfarande lika ont som när han berättade. Jag vet att jag måste gå vidare men det går inte! Jag klarar det inte. Inte än. Både min man och hon tycker att jag ska släppa taget. Men då blir jag tvärtom och tänker att ni ska f-n inte säga åt mig vad jag ska göra. Hur ska jag komma vidare? Vad ska jag göra? Hur länge kommer det att göra ont?

Mvh M

Anna Strandlind svarar: En bra relation ska byggas på äkta kärlek

Hej M!

Oj, så tufft för dig. Du förtvivlad och jag kan verkligen förstå det. Det du behöver göra nu är att släppa taget och lära finna ditt eget otroliga värde. Det finns ingen ”snabbfix” för detta är en inre resa. Du kan inte se det nu, men jag lovar dig att du kommer tacka för denna smärtsamma erfarenhet längre fram. Ditt kämpande har blivit en vana som du ser är ”normalt”, men det är det inte. Du har inte kommit till jorden för att kämpa i hela ditt liv. Du som har stöttat, velat det bästa och tagit hand om en man i din relation. Men det ska vara lika mycket från bådas håll om det är ”äkta” kärlek.

Jag tvivlar inte på att ni har haft det, men om du blivit slagen och nedbruten och nu svikits av otrogenhet, så är frågan om det är äkta kärlek från bådas håll? Nej, för du vill väl vara med en man som älskar hela dig och den unika själ du är?

Din självbild har fått sig en rejäl törn. Du kommer aldrig att kunna förändra honom, bara din egen situation. Det kan du! Jag känner det, men det kommer ta ett litet tag. Här kommer några verktyg till dig, gör detta i din egen takt:

* Tillåt dig att vara ledsen nu, vårda och omhulda dig själv, ta emot stöd du får från andra.

* Acceptera!

* Bygg upp din tillit genom att acceptera, andas och träna på att släppa taget successivt.

* Ta beslut som är snälla och kärleksfulla mot dig själv, varje dag. Fråga dig: ”Vad kan jag göra nu för att ge mig lite mer kärlek och klarhet till mig själv?” Ta ett litet steg, eller ett stort. Du bestämmer.

* Vad kan du göra för att bli känslomässigt engagerad i bra saker? Kanske är det något som du tyckt om tidigare i ditt liv men som du försakat.

* Du har inte en själ, du är en själ! Du är energi som lever i en fysisk kropp och du har ett intellekt. Varje dag ska du ge dig kärlek till dig själv.

* Vad har du för drömmar, förutom mannen som sårat dig så?

* Vad är viktigt för dig? Vad älskar du att göra?

* Tillåt dig att ta emot kärlek och omtanke, tillåt dig att få!

* Du har ett värde och du ska behandlas rätt i kärlek, annars är relationen inte rätt för dig. Bygg ditt värde och din tillit.

* Bli medveten vad du tänker på, tänk du på det som du vill ha i kärlek. Han som svikit dig ger dig inte det, så tänk större!

* Jobba med din självbild, tron till dig själv.

Det är ganska nyligen du har gått igenom detta svåra, så ge det lite tid att läka. Det enda du behöver fokusera på nu är att acceptera, att jobba med att se din storhet och ditt värde och att göra övningarna ovan varje dag.

Ha tillit! Det kommer att bli bra, för du kommer till insikt om vad som är rätt för dig. Våga be om hjälp, lev nu och ta beslut där du är kärleksfull mot dig själv. På så vis bygger du ditt eget värde, ett steg i taget.

Ett tips är att du går en kurs i att hitta inre framgång, där du kan växa och skapa en ny självbild för att leva i frihet. Jag startar en sådan utbildning i november, och det finns förstås andra liknande kurser som kan hjälpa dig.

Jag vill ge dig den största kramen och all kärlek,

Anna

Skicka din fråga till Anna Strandlind

Nu kan du få coachning av Anna Strandlind, som också använder sig av sina mediala kunskaper när hon hjälper människor att utvecklas. I varje nummer av Nära svarar hon på en läsarfråga och ger dig råd för hur du kan växa och nå inre framgång inom olika områden i ditt liv.

Annas guidning 500.jpg

Gör så här: Skicka ditt brev till guidning@tidningennara.se

Du är helt anonym! Anna väljer ut en fråga och besvarar den tillsammans med andra kloka råd i tidningen. Svaret kan även komma att publiceras på tidningennara.se/guidning. Anna använder både sin mediala och coachande förmåga. Välkommen med din fråga!

Läs Annas senaste svar här

Prova Annas webbkurs om djurkommunikation

Läs de senaste råden från Anna:

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.