Min pojkvän var otrogen – måste jag göra slut?

Är det möjligt att gå vidare i en relation där den ena har varit otrogen? Veckans frågeställare dras mellan olika känslor och ber Anna Strandlind om råd.

Text: Anna Strandlind
Foto: Getty Images

Hej Anna!

Jag har sedan ett halvår haft en relation med en man som jag upplevt varit snäll och trygg. Har för första gången på länge i livet vågat släppa in någon i mitt liv, öppnat mig, vilket har känts fantastiskt och härligt!

Har tidigare haft stort bekräftelsebehov och endast ytliga relationer på grund av rädsla för att komma nära på djupet och bli avvisad. Nu har jag fått reda på att min pojkvän har varit otrogen vid enstaka tillfällen, vilket han förklarar med att han varit så rädd att jag ska lämna honom att han nästan förstört det på egen hand genom att leta efter en backup om det skulle skita sig mellan oss.

Jag har precis flyttat till en ny stad vilket skapade en ovisshet för honom och relationen. Min fråga är egentligen hur jag ska förhålla mig till detta. Mina vänner/familj tycker att det är oförlåtligt vilket jag på ett sätt håller med om, samtidigt som jag älskar den här personen och har så svårt att få ihop att han gjort detta för att göra mig illa eller för att han inte bryr sig om mig. Däremot har jag väldigt svårt med tilliten nu och det gör mig emotionellt stressad att stå mellan honom och min familj. Tack för råd!

Vänligen

M

 

Anna Strandlind svarar: Lyssna på vad du själv vill

 

Hej M!

Ja, detta är en jobbig situation och du behöver fatta ett beslut. När vi känner oss förrådda så vacklar vår självkänsla mycket, eftersom våra tankar ”far åt alla håll”. Ditt hjärta säger en sak och ditt intellekt något annat. Det viktigaste är att du lyssnar på vad du vill. Du måste fatta beslut utifrån vad du själv vill göra och inte göra det andra förväntar av dig.

Du skriver att han har varit otrogen vid enstaka tillfällen. Hur många gånger då? Oavsett så är det något som inte stämmer i er relation och du är inte ansvarig för hans otrohet. En sak som också kan avgöra hur du upplever det hela är om han berättade om otroheten själv eller om du fick höra det på ”omvägar”.

Jag kan inte berätta för dig vad du ska fatta för beslut, det vore ”oetiskt” av mig. Men även om jag personligen inte accepterar otrohet, så hade jag ändå lyssnat och känt in…

Du behöver inte välja mellan din familj och honom, varför ska du göra det? Vad har din familj med era problem att göra? Detta är ju något mellan dig och honom. Goda vänner och familj väljer inte bort dig för att du fattar egna beslut som berör dig och någon annan, och oavsett vad du fattar för beslut så ska en god familj/vänner stötta dig.

Det råd jag kan ge dig nu för att komma till klarhet, är ”backa” lite och känn in. Du har svaret inom dig, svaret om vad som är bäst för dig. Lyssna på den känslan. Ta sedan ett samtal med honom igen.

Kanske väljer du att ge honom en chans till och tro på honom, tro på det han säger. Människor kan göra fel och vara värda en ny chans i livet. Kanske ska ni be om hjälp utifrån att prata om hur ni kan gå vidare, ifall du vill fortsätta att leva ihop med honom. Vad kan du då göra för att bygga upp tilliten igen? Eller så kommer du kanske att besluta dig för att inte gå vidare med honom.

Ge det lite tid om du är osäker nu.

 

Kram till dig,

Anna

 

Skicka din fråga till Anna Strandlind

Nu kan du få coachning av Anna Strandlind, som också använder sig av sina mediala kunskaper när hon hjälper människor att utvecklas. I varje nummer av Nära svarar hon på en läsarfråga och ger dig råd för hur du kan växa och nå inre framgång inom olika områden i ditt liv.

Annas guidning 500.jpg

Gör så här: Skicka ditt brev till guidning@tidningennara.se

Du är helt anonym! Anna väljer ut en fråga och besvarar den tillsammans med andra kloka råd i tidningen. Svaret kan även komma att publiceras på tidningennara.se/guidning. Anna använder både sin mediala och coachande förmåga. Välkommen med din fråga!

Läs Annas senaste svar här

Prova Annas webbkurs om djurkommunikation

Läs de senaste råden från Anna:

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.