Det shamanska medicinhjulet: En väg till högre medvetande

Det shamanska medicinhjulet är ett praktiskt och andligt verktyg för att arbeta energimedicinskt med din andliga och personliga utveckling. Tanja Dyredand delar med sig av sin personliga tolkning.

Text: Tanja Dyredand
Foto: Shutterstock, Privat

Enligt min shamanska tradition delar vi in medicinhjulet, i form av en cirkel, i fyra delar efter våra fyra väderstreck. Var och en av dessa riktningar är kopplat till fyra elementen, jord, eld, vatten och vind. Varje riktning får stöd av utvalda arketyper i form av kraftdjur. Kraftdjuren tillsammans med elementen symboliserar olika egenskaper och teman för medicinhjulets delar.

LÄS ÄVEN: Shamanism – ett själsligt kall som förbinder världar

Här presenterar jag de djur jag själv valt som arketyper. Andra traditioner kan ha valt andra djur såsom varg, jaguar, kolibri, hare, rödhake, till exempel. Detsamma gäller för de olika elementen. Vissa traditioner placerar eld i söder, jord i väst eller på andra sätt.

Så arbetar du praktiskt med medicinhjulet

  • Alla väljer sitt eget sätt att arbeta med sitt personliga medicinhjul.
  • Olika praktiska övningar, ritualer och meditationer är kopplade till de olika delarna.
  • Du kan inkludera lite av alla delarna i dina ritualer.
  • Medicinhjulet är livslång resa, inget som vi blir klara med.

LÄS ÄVEN: Så gör du en runtolkning – med runor du skapat själv

Ett livslångt arbete

Hjulet pågår hela livet och i alla hjulets delar finns möjlighet till livslång personlig utveckling och djupgående healing. Det uppdateras och revideras i takt med din utveckling. De två första riktningar, söder och väster, har som övergripande tema att läka ut ditt personliga bagage, det som varit, gamla liv, karma och så vidare. De två sista, norr och öster, handlar mer om att höja vår andliga utveckling framåt!

Under året kommer jag att dyka ned i medicinhjulets delar och bjuda på mer praktiska övningar, hoppas att du gillar det!

Kram och blessings, Tanja

LÄS ÄVEN: Är du en stjärnsjäl? Så känner du igen egenskaperna

Söder, arketyp: ormen

Vi vänder oss mot väderstrecket söder och tackar söders vindar. Temat för söder är trygghet och släppa det förgångna. Även att skapa balans med Moder jord, oss själva och respektera allt levande omkring oss, människor såväl som djur och natur.

Arketypen, kraftdjuret, för söder är ormen. Du kan föreställa dig en helande, läkande orm (symbolen för modern medicin) och hur ormen hjälper dig att ömsa skinn, släppa taget om det som inte längre ger dig energi.

Frågor att ställa/övningar: Vad kan jag släppa taget om som håller mig tillbaka? Hur kan jag leva mer i min egen trygghet? När är jag trygg?

Element: Jord, Moder jord. Använd jordens moderliga trygghet som hjälp. Gör ritualer med jord, gå barfota, var i naturen!

LÄS ÄVEN: Med pendeln som redskap: Så kontaktar du andevärlden

Väster, arketyp: björnen

Vi vänder oss mot riktning väster och västers vindar. Tema är beskydd, kraft, att stärka vår egen livskraft men även balansera känslor och rädslor. Hur vi med öppet hjärta kan lämna rädslor, personliga krig/triggers för att leva mer i vår egen sanning! Vi reser med trumresor även till vårt undermedvetna, den så kallade shamanska underjorden och möter bland annat personliga rädslor, det fördolda, ditt personliga kraftdjur.

Jag väljer nordiska arketypen björnen och dess kraft. Björnen som står för stabilitet, trygghet, beskydd och även rättvisa.

Frågor att ställa/övningar: Vad triggas jag av? Vad har jag för krig jag inte släppt taget om ännu? Hur kan jag omfamna det? Acceptera? Förlåta? Hur kan jag skapa mer balans i mig?

Element: Vatten. Vatten rensar, helar och kommunicerar. Den hjälper vårt hjärta att läka!

LÄS ÄVEN: 9 välgörande aktiviteter som hjälper dig att ladda om

Norr, arketyp: korpen

Vi vänder oss mot norr och tackar för nordens vindar. Tema är transformation, drömmar, visioner och själens kall. Genom att få kontakt med våra förfäders visdom höjer vi vårt medvetande ytterligare. Vi gör själsliga trumresor och andra övningar för att ta oss till dåtid, nutid och framtid samt i det som inom shamanismen kallas övrevärlden eller drömvärlden.

Jag väljer arketyperna korpens eller vargens kraft här. Korpen som har förmåga att tala via alla sfärer, och flyga med visdom.

Frågor att ställa/övningar: Vad är min själs innersta längtan? Vad ger passion i livet? När säger jag ja till livet? När lever jag i själens sanning?

Element: Eld. Genom elden kan vi resa och transformera, bränna och göda vår passion!

LÄS ÄVEN: Bli mer närvarande: Upplev mer glädje och mindre stress

Öster, arketyp: örn

Vi vänder oss mot östers vindar och ber om kraft, healing och tackar den stora anden. Temat är att se genom illusioner och nå nya dimensioner. Aktivera högre medvetande och få kontakt med högra ljusguider och änglar. Här handlar det om att genuint vara ett med alltet, andens kraft. Men även hur vi kan vara en del av något större, våra medmänniskor och allt levande på jorden. Att vara en god medmänniska, göra gott för andra, dela med sig av sina gåvor och vara en esoterisk lärare!

Jag väljer här arketypen örnen och flyger med örnens kraft genom de olika delarna!

Frågor att ställa/övningar: Vilka illusioner har jag inte släppt? Har jag bagage kvar att jobba på? Hur kan jag aktivera högre medvetande? När är jag helt i enlighet med min själ? Hur är jag mot andra?

Element: Luft. Luften ger oss mentala, fysiska, emotionella och själsliga vingar till utveckling!

LÄS ÄVEN: Avslappnande meditation för mer kärlek i livet

Viktigt att komma ihåg om shamanism

Shamanismen, urfolkens andliga natur- och healingtradition, finns över hela världen. Därför finns också en rad olika exempel på hur ett shamanskt medicinhjul är uppbyggt. Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel. Jag delar här med mig av min kunskapstradition som rör sig i de nordkarelska, samiska, sibiriska lärorna, men jag har även influenser från de sydamerikanska lärorna. Har du lärt dig på något annat sätt, kan du utgå från din lära. Som alltid, välj det som passar dig!

LÄS ÄVEN: Kärlekshoroskop: Vilket stjärntecken passar du bäst med?

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.