Shamanism – ett själsligt kall som förbinder världar

Vi får många frågor om shamanism och vad det finns för olika typer av shamanska läror. Vi bad den moderna shamanen och tidningen Näras andliga profil Tanja Dyredand besvara några av frågorna!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Privat

1. Vad är shamanism?

Shaman betyder ungefär den som vet och är en andlig vägledare och healer, en länk mellan synliga och osynliga världarna. Shamanism finns över hela världen i våra ursprungsbefolkningar och går tillbaka till samlar- och jägartiden för 20 000 år sedan. I Norden lever den kvar i nordisk shamanism, sapmi, kareli och skogsfinska lärorna.

LÄS ÄVEN: Från gängliv till ljusarbetare: Så fann Nathalie vägen tillbaka till andligheten

2. Vad tror man på?

Shamanismen är tro på en besjälad natur och andevärld, där allt levande på jorden har energimässiga förbindelser med varandra och kosmos. Allt har en energikropp. Det vi gör mot någon annan, gör vi mot oss själva, varför vi alltid ska behandla allt levande omkring oss, även Moder jord, med stor vördnad och respekt.

LÄS ÄVEN: Shamanen Ania: ”Jag vill lyfta fram den unika visdomen inom varje kvinna”

3. Är shamaner mediala?

Ja! Andevärlden är alltid närvarande. Det är en andlig tradition, ett konstant pågående energiarbete, där allt anses bestå av energi och frekvenser. Genom meditativa tillstånd reser shamanen mellan dåtid, nutid och framtid, får budskap, siar, har djurkontakt, kanaliserar från högre guider och skickar healing.

LÄS ÄVEN: Cissi är lärare i shamansk energimedicin: ”Att läka sin själ är otroligt befriande”

4. Vad gör shamaner?

En shaman är en blandning mellan en livscoach, medial vägledare och healer. Ofta arbetar shamanen på ett energimedicinskt sätt, helande, i allt hen gör. De använder sig av naturen, örter, kristaller, djur, trummor, skallror, sång, dans och eld i sitt arbete.

LÄS ÄVEN: Så gör du en runtolkning – med runor du skapat själv

5. Vad finns det för olika läror och hur skiljer de sig åt?

Det finns en rad olika shamanska läror med lite olika sätt att arbeta teoretiskt och praktiskt. Exempelvis kan medicinhjulets indelning skilja sig åt, vilka element som är kopplade till vilka väderstreck och vad djuren symboliserar. Det finns även olika ritualer och ceremonier med månens faser, det astrologiska och om du använder årshjul, medicinhjul och lite annat. Det viktiga är att välja det som passar dig!

LÄS ÄVEN: Samiska shamanen Astrid: ”Naturen är till för oss alla”

6. Hur jobbar du själv med din shamanistiska lära?

En shaman är en rebell, andlig anarkist, som går sin egen väg och plockar från olika läror och gör något nytt av sin kunskap. Jag är född in i Nordkarelska- och Sibiriska läran, med ett ben in i Sapmi. Utöver det initierad i Mayafolkets-, Hopi-folkets och de Kelitiska lärorna. Men jag använder även min kunskap som certifierad ReikiMaster, certifierad astrolog och numerolog samt certifierad spiritualistiskt medium genom 2-årig engelsk utbildning inom SNU. Jag har alltså en hel bukett av kunskap plockad från olika läror. Jag ger exempelvis shamansk healing, medial vägledning, siar i runor, gör soul retrievals, tidigare-liv-sessioner, djurkontakt, trumresor, husrensningar, andekontakt, seanser med mera.

LÄS ÄVEN: Webbkurs med Tanja Dyredand: Månens magi

7. Hur blir man shaman?

Shamanism är ett själsligt kall. Du blir kallad till att bli shaman. I mitt fall blev jag det via modersmjölken då jag som barn kunde se, höra, känna och få budskap från andevärlden och fick min initieringsutbildning under många år. Det var ibland riktigt tuffa uppvaknanden innan allt föll på plats för mig personligen. Andra får ett shamanskt ”uppvaknande” i en tuff period under sitt liv och hittar shamanismen på det sättet. Det själsliga kallet går via: Kris, initiering, lärdomstid och pånyttfödelse. Du kan även bli inbjuden av något urfolk att genomgå denna initiering hos dem. Det finns varierande utbud av utbildningar inom shamanism, men shamanism är mer ett livskall snarare än en certifiering efter en helgkurs! Det är ett sätt att leva!

LÄS ÄVEN: Grundkurs i runor och runtolkning med Thorwald Lorentzon

Inga rätt eller fel

Det finns inte någon rätt eller fel väg. Alla som arbetar med ljusarbete, arbetar med samma ”källa”, oavsett vi kallar oss shaman, medium, healer, taroläsare, siare, völva, spådam eller nåhot annat. Att någon gör ritualer, ceremonier, eller arbetar på ett sätt, betyder inte att andra sätt är sämre. Välj det som passar dig snarare än att lyssna på andras pekpinnar!

Det här är Tanja Dyredand

Ålder: 50 år
Familj: Man, dotter, två hundar.
Bor: Vänliga Villan Edsbro, Roslagen.
Gör: Författare, astro-numerolog, medium, shaman.
Kontakt: www.stressaav.nu
Instagram: mindfully_tanja
YouTube: tanjadyredand

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.