Den ayurvediska filosofin handlar om att leva efter sin personlighetstyp, sin dosha. Doshorna är tre: vata, pitta och kapha.
Oftast är en av dessa doshor dominant i din personlighet, men vi har alla en liten del av alla tre i oss. Genom att finna sin dosha blir det lättare för oss att förstå varför vi är som vi är, varför vi drabbas av ohälsa och framför allt hur vi kan hantera detta. Vad vi ska äta för att må bättre – och för att förebygga sjukdom.
Energierna i kroppen går upp och ner av olika orsaker, vilket skapar obalans i din dosha. Detta kan bero på årstiden, det kan också bero på att du för tillfället påverkats alltför mycket av yttre omständigheter, att du har ätit fel, stressat för mycket…
Här får du hjälp att hitta din dominerande dosha. Du kan se vad som är typiskt för en vata, en pitta och en kapha. Samt vilka tecken du ska vara uppmärksam på när en dosha går upp i energi – när det skapas en obalans. Här följer också råd på hur detta bäst kan åtgärdas.
Enligt ayurveda är vi alla en del av naturen, och allt på jorden är sammansatt av tre element – luft (vata), eld (pitta) och jord (kapha). För att må bra är det därför viktigt att vi varje dag får i oss dessa tre element från naturen. Så hitta din väg till livskraft och välmående, inspirerad av ayurveda!
VATA – en generös kreatör
Fysiska kännetecken:
● Har en tunn kroppsbyggnad och har svårt att gå upp i vikt.
● Är snabb och aktiv.
● Har torr hud, i synnerhet på vintern.
● Har kalla händer och fötter.
● Har varierande energi som kommer och går.
● Har magproblem med gas och förstoppning.
● Har svårt att somna eller ha en god nattsömn.
● Är obekväm i kallt väder.
Mentala, emotionella och beteendemässiga kännetecken:
● Är livlig och entusiastisk.
● Har svårt att memorera saker och att komma ihåg dem senare.
● Är dålig på att fatta beslut.
● Är orolig av naturen.
● Är pratsam och pratar snabbt.
● Är emotionell av naturen med fluktuerande humör.
● Är rastlöst men med ett fantasifullt sinne.
● Har oregelbundna sov- och matvanor.
En vata i balans är entusiastisk, generös, skapande och flexibel. Det är en person med god anpassningsförmåga, spontan och snabb i tanke och handling. Att få utlopp för kreativitet är viktigt för en vata.
En vata i obalans blir rastlös och kan få psykiska problem på grund av stress. Kronisk trötthet, oro och ångest och ofta en nedsatt koncentrationsförmåga. Sömnproblem, förstoppning och torr hud är andra kännetecken.
Goda råd för att återfå balansen:
Sova mer, ta pauser då och då och göra saker man mår bra av. En vata bör smörja in kroppen för att undvika hudproblem. Varm, grön mat, gärna med smaker av både sött, salt och surt, rekommenderas. Sen är det viktigt att skapa dagliga rutiner och att avsluta en sak innan man påbörjar en annan. Göra saker och ting i ett lugnare tempo. Meditation och yoga är bra.
Bra mat för en vata:
Ris, fullkornsvete, dinkel och havre i tillagad form, yoghurt, smör, mjölk och alla mejerivaror, gröna bönor, gurka, kålrötter, lök, vitlök (inte rå), ananas, apelsiner, aprikoser, avokado, bananer, kyckling, fisk och skaldjur, mungbönor, linser, tofu, nötter och frön.
Bör äta mindre av:
Blomkål, broccoli, brysselkål, groddar, svamp, potatis, råa grönsaker, granatäpple, päron, tranbär, äpple, rött kött.
Yrken som lockar en vata:
● Journalist, media, kommunikation
● Teater, musik, dans
● Design
● Undervisning
● Författande
● Kreativt uttryck
● Restaurang, servitör
● Frilansare
PITTA – tävlingsinriktad och organiserad
Fysiska kännetecken:
● Tål inte varmt väder.
● Svettas lätt.
● Kan inte tolerera att fördröja eller hoppa över en måltid.
● Håret är fint, rakt, ljust, blont, rött, med tidigt grånande eller skallighet.
● Har en bra aptit och kan äta stora måltider.
● Har korrekta tarmrörelser med möjligen någon enstaka lös avföring, men inte mycket förstoppning.
● Tycker om alla drycker och kalla livsmedel.
● Känner sig ofta varm.
● Blir orolig i magen av varm och kryddig mat.
Mentala, emotionella och beteendemässiga kännetecken:
● Anser sig vara effektiv.
● Har en stark vilja.
● Har en otålig natur.
● Blir lätt irriterad.
● Försöker vara noggrann, organiserad och är en perfektionist av naturen.
● Blir lätt arg men är inte långsint.
● Är kritisk mot sig själv och andra.
En pitta i balans är en varm personlighet, känslig och omtänksam, med stark utstrålning. Vaken och alert och ständigt målinriktad, älskar att tävla men hatar att förlora. Kan ha svårt att känna sina egna gränser eftersom hen vill vara perfekt och därför fortsätter på ren vilja.
En pitta i obalans har ett hetsigt humör och kan upplevas som burdus och kritisk. Vid obalans kan en pitta lätt få hudproblem och anlag för inflammationer. Omättlig hunger och törst är också tecken på obalans hos en pitta.
Goda råd för att återfå balansen:
Undvika stökiga platser och vistas mycket i naturen, gärna promenader på kvällen. Se till att umgås med familjen och små barn som är fulla av kärlek. Ta pauser! Lyssna på lugn musik, välj avslappningsövningar och fysisk aktivitet som inte är tävlingsinriktad. Lukta på lavendel, sandelträ, rosor som lugnar sinnet.
Bra mat för en pitta:
Mjölk, glass, smör, äggvita, blomkål, broccoli, brysselkål, groddar, gröna bladgrönsaker, paprika, selleri, potatis, söta apelsiner, avokado, havre korn, majs, vete, vitt ris, kyckling, räkor, tofu, linser, olja från kokosnöt, oliv, soja och solros, söta kryddor som dill, kanel, mynta, saffran, vanilj, kryddnejlika.
Bör äta mindre av:
Lök, peperoni, rädisor, tomater, vitlök, aprikoser, bär, grapefrukt, undvik frukt som är sur eller omogen, hirs, råg, råris, gräddfil, ost, yoghurt, rött kött, fisk och skaldjur olja från mandel, majs och sesam, honung, starka kryddor.
Yrken som lockar en pitta:
● Ledarskap
● Politik
● Ekonomi
● Juridik
● Kirurgi
● Styrning/Ledarskap
KAPHA – vårdande och lugn
Fysiska kännetecken:
● Har lätt för att gå upp i vikt men svårt för att tappa vikt.
● Har lätt för att hoppa över måltider utan att orsaka några problem.
● Brukar ha problem med slem eller bihålor.
● Snarkar.
● Har tjockt, fett, mörkt och vågigt hår.
● Har en slät, mjuk och nästan blek hud.
● Har en stor kropp med en kraftig benstomme.
● Har långsam matsmältning och känner sig mätt efter måltider.
● Har en stadig energinivå med och en stark uthållighet.
● Är känslig för kyla och fuktigt väder.
Mentala, emotionella och beteendemässiga kännetecken:
● Tenderar att vara långsam, metodisk, och avslappnad.
● Behöver minst åtta timmars sömn för att må bra nästa morgon.
● Är lugn och samlad av naturen, har svårt att bli arg.
● Är inte kvicktänkt, men är bra på att memorera saker och komma ihåg dem senare.
● Är tillgiven, förlåtande, och fridfull.
● Har lätt att försova sig och är morgontrött.
● Är mycket ovillig att ta på sig nya ansvarsområden.
En kapha i balans är lugn och sympatisk, en fast punkt att lita på. Detta är en omhändertagande person som är behaglig, vänlig, tålmodig och kärleksfull. En kapha är också förlåtande, tävlar inte med andra utan går sin väg.
En kapha i obalans känner tyngdkänsla i kroppen, drabbas ofta av viktökning och allergier. Kan känna av melankoli och depression samt få problem med sina slemhinnor.
Goda råd för att återfå balansen:
Träna mer, gärna stark fysisk aktivitet och undvik för mycket sömn. Lättare mat med mindre kalorier, ät varm mat och drick varmt vatten. Krydda gärna med svartpeppar, ingefära, kummin och lök men undvik oljig, söt och kolhydratrik mat. Ta initiativ och hävda dig gentemot andra, våga vara en vinnare!
Bra mat för en kapha:
Aubergine, blomkål, broccoli, sallad, groddar, lök, morot, potatis, rödbetor, spenat, vitlök, granatäpple, päron, torkad frukt, lättmjölk, kyckling räkor, alla sorters bönor, olja från majs, mandel, solros, alla kryddor – särskilt ingefära.
Bör äta mindre av:
Tomat, ananas, apelsin, aprikos, avokado, banan mango, persika, ris, vete, de flesta mjölkprodukter, rött kött fisk, skaldjur, socker och övriga sötningsmedel, salt, kidneybönor och tofu.
Yrken som lockar en kapha:
● Vård och omsorg
● Undervisning
● Rådgivning
● Kroppsbehandlingar
● Kroppsarbete
● Matlagning
● Förvaltning
5 goda matråd enligt ayurveda:
● Ägna dig helhjärtat åt måltiden när du äter. Sitt ner i lugn och ro. Njut! Och tugga maten ordentligt.
● Börja dagen med ett stort glas varmt vatten, uppvärmt till rumstemperatur i kastrull eller vattenkokare. Drick det innan du äter frukost.
● Använd dig av ekologiska råvaror så långt det är möjligt.
● Inget kan smälta förrän det blivit uppvärmt till 37 grader i magen. Undvik därför iskall mat och dryck. Glass som dessert kan ställa till med problem för matsmältningen.
● Undvik att vid en och samma måltid blanda rå mat med tillagad mat. Den råa maten behöver bearbetas och smältas mer än den varma maten som börjat brytas ner redan vid tillagningen.
Källa: ”The Art of Eating” av Eva Forsberg Schinkler (Bladh by Bladh).
Här får du veta mer!
ayurvedaguiden.se – här kan du testa om du är vata, pitta eller kapha och även hitta recept lämpliga för de olika doshorna.