Stor guide: 10 saker du behöver veta om kristaller

Kristaller är stort, inte bara i den andliga världen. De används inom teknologin, i inredning, som smycken eller bara för att finna lugn eller stimulans. I tusentals år har människor förlitat sig till deras magiska egenskaper. Så låt nu din intuition leda dig till dina kristaller, välj med hjärtat, rena dem och ladda dem med dina önskningar.

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

1. Bygg ditt eget kristallaltare

Det är utmärkt att använda kristaller när du mediterar eller vill ha närhet till andevärlden. Stenarna kan vara ett bra redskap och en stor hjälp när du är i ett avslappnat tillstånd. Så varför inte bygga ditt eget kristallaltare! Låt det bli platsen där du söker kontakt med dina kära på Andra sidan, där du ber till änglarna eller affirmerar dina målbilder. En plats för lugn och ro, där du kan få kontakt med ditt inre eller din guide.

Leta upp en plats där du kan vara ifred och där du känner dig trygg, placera här ett litet bord eller en byrå och börja med att rena platsen genom att tända vit salvia och låta röken rena energierna. Levande ljus eller rökelse kan hjälpa till att skapa rätt stämning när du vill börja din ritual, kanske även något föremål från naturen. Något som du känner symboliserar dig. Sedan är det dags att välja de kristaller som du känner har egenskaper som ger dig den hjälp och energi du behöver.

LÄS ÄVEN: Inred ditt hem med kristaller

2. Personliga stenar

Hur vet jag vilka stenar jag ska välja? Vilka kan hjälpa mig på bästa sätt? Du kan förstås be om vägledning när du besöker en butik som säljer kristaller, men allra bäst är faktiskt att använda din intuition. Du ska välja den sten du dras till, för det finns ofta en förklaring till varför du väljer just denna. Kanske står den för något du behöver lite extra av nu.

Ta gott om tid på dig, gå runt i butiken och känn in, använd din intuition. När du gjort ditt val, läs då på vad kristallen du valt står för och du kommer att förstå ditt val!

Ett annat tips är att inte köpa för många – även om det är väldigt lockande – men då står du plötsligt där med ett helt gäng stenar som du inte minns namnet på. Det är bättre att köpa högst två eller tre åt gången och lära känna de nya stenarna som nu är dina.

3. Undvik karamellskålen!

Kristaller kan aldrig skada dig, du kan inte använda dem fel. Men det finns en viktig sak att tänka på när du har kristaller hemma, det är att lägga dem utom räckhåll för små barn. De ser ju faktiskt väldigt läckra ut och för en liten människa kan de kännas lika lockande som godis. Men vi vill inte att ett barn stoppar dem i munnen!

LÄS ÄVEN: Kristaller som hjälper dig att fokusera

4. Att bära kristaller nära

Smycka dig med kristall! Javisst, det fungerar utmärkt att bära kristaller i ett smycke, även om de är infattade i till exempel silver. Stenarna behåller sin kraft och påverkar dig lika mycket. Och att bära stenar i smycken är ett utmärkt sätt att alltid ha dem nära.

Andra väljer att lägga sin kristall i fickan eller i behån, kanske till och med tejpar den på kroppen. En del vill ha dem i badet. Du kan också lägga din kristall bredvid dig på nattduksbordet när du sover, eller kanske till och med ha den intill dig i sängen.

5. Välj stenar för kärleken

Gröna kristaller i fickan kan vara en skön påminnelse om att våga lita på kärleken. Att vi alla är skapade för kärleken och att den finns! Hjärtats stenar är rosa och gröna, samma färger som står för hjärtchakrat. Du kan till exempel välja någon av de gröna stenarna aventurin, jade, peridot, serpentin och smaragd som alla lär oss att se att vi är älskade som de vi är.

Det är inte alls konstigt att den rosa rosenkvartsen är så populär, det är ju kärlekens sten som kan öppna dina sinnen och ditt hjärta. Den kan hjälpa dig att våga älska andra, och kanske framför allt dig själv! Ja, du förtjänar ovillkorlig kärlek. Det gör vi alla. Rosenkvarts kan användas när vi behöver kärleken i alla former av relationer.

LÄS ÄVEN: Chakrabalansering med kristaller & pendel

6. Glöm inte att göra rent din kristaller

Kom ihåg att du måste pyssla om dina stenar, rena dem gärna från omedvetna energier och gör dem till dina. Det är då de fungerar allra bäst. Ett enkelt sätt är att använda ljummet vatten och milt diskmedel. Skölj sedan av stenarna väl och tänk att alla gamla, tunga energier spolas bort och ner i avloppet, samtidigt som du fyller på med nya, rena energier.

Ett annat sätt är att använda salviarökelse, tänd din bukett med torkad salvia och rena dina stenar i röken. Du kan också rena och ladda dina kristaller i sol- och månljus.

7. Kristallhjälp på 10 sätt!

1. De ger dig ett beskydd mot negativa energier.
2. Stenarna kan ge dig ny energi.
3. Att bära på en kristall kan göra dig lugn och harmonisk.
4. Kristaller är en hjälp för att stärka din andliga och personliga utveckling.
5. Bra att ta till när du lider av sömnsvårigheter.
6. Stenarnas energi kan vara din väg till att finna kraft och mod.
7. En bra hjälp när du vill få kontakt med änglar och skyddsänglar.
8. Används effektivt i samband med healing.
9. Ett bra sätt att lättare balansera dina chakran.
10. Perfekta vid meditation, för att stärka dig på din inre resa.

LÄS ÄVEN: 3 kristaller som öppnar ditt hjärta

8. Fem älskade kristaller

1. Agat

Har enligt folktron beskyddande egenskaper, just därför används den av många som skyddsamulett. Kanske vid lite äventyrliga tillfällen eller när man ska ut och resa. Agaten som är uppbyggd av tunna parallella och olikfärgade skikt kan också användas när du vill stärka din kärleksrelation. Prova då att meditera med den för att se nya öppningar i ditt förhållande. Ett litet tips kan vara att ge en agat i gåva till någon som ditt hjärta klappar lite extra för.

20210526-Agatstenar-1500.jpg

2. Citrin

Denna solgula sten är renande och sägs ha förmågan att ge oss ny energi när det behövs. För den som är deprimerad eller lider av dåligt självförtroende kan det vara en god idé att bära en citrin i fickan. Detta är en kristall som stimulerar det ljusa och positiva i livet och hjälper dig att stråla även i sociala sammanhang. Den kan stärka ditt självförtroende och peppa dig att våga följa dina drömmar, få dig att våga gå utanför din bekvämlighetszon. Citrin ger energi till ditt tredje chakra, solarplexus, som är platsen för självkänsla, självförtroende och personlig kraft.

20210921-Citrin-1500.jpg

3. Ametist

Den vackert lila kvartskristallen kommer alltid i topp när du frågar människor vilken som är mest populär. Ametisten står för balans, beskydd och visdom och sägs kunna lugna och minska stress. Stenen används också av dem som vill ha hjälp att tolka drömmar. Ametist står för ”peace and harmony”. Prova gärna att ha en ametist intill dig när du ska sova, då den lär hjälpa oss att varva ner på kvällarna och få en god sömn. Ametisten är den kristall du gärna kan ha i fickan eller i ditt smycke när du behöver lite extra lugn.

20210122Ametist1500.jpg

4. Bergkristall

Namnet på denna färglösa sten kommer från grekiskans krystallos som betyder is. Förr trodde man att stenen var vatten som frusit till is permanent. Bergkristallen sägs kunna stärka koncentrationsförmågan och ta bort negativa känslor. Och den som lägger en bergkristall under kudden kan, enligt folktron, förvänta sig lugnare sömn och klarare drömmar. Ha stenen gärna till hands om du jobbar mycket vid datorn eller känner stress. Bergkristall balanserar energin, stimulerar din intuitiva förmåga och balanserar yin och yang.

20210326bergskristallNY1500.jpg

5. Selenit

Är väldigt populär som inredningsdetalj inte minst därför att den renar effektivt, inte bara sig själv utan också andra kristaller, vår energi och vårt hem. Den skapar lugn och frid i bostaden. Den vackra seleniten skänker lugn och sägs kunna dämpa stress och ångest, ja det sägs att det är den ultimata meditationskristallen då den hjälper oss att lösa upp negativa energier som fastnat i vår kropp. Selenit kan vara både vit och rosa, den rosa jobbar mer med ditt hjärtchakra vilket kan vara bra om du vill ge mer kärlek till dig själv.

20210921-Selenit-1500.jpg

9. Förvara kristaller på bästa sätt

Skapa ett litet bo till dina kristaller, gärna i en låda av trä som har ett lock av glas. Då har du det bästa förhållandet så att de inte bleks i direkt solljus eller hamnar i ett mörkt eller fuktigt utrymme där de kanske tappar sin friskhet. Dessutom är det vackert att kunna titta på dem genom glaset, och en kristallåda kan du ju ha framme. Den är bästa pyntet och du påminns dagligen om att stenarna finns där för att hjälpa dig.

LÄS ÄVEN: Kristallritualen som hjälper dig att stanna upp i vardagen

10. Programmera kristallen med din önskan

För att kristallen ska bli till bästa hjälp för dig gäller det att ”skapa en kontakt”, en närhet mellan dig och din sten. Genom att programmera kristallen kan du förmedla vad du önskar och då kan du få hjälp att nå det.

  • Starta med att meditera eller att sitta och andas djupt en stund så att du kommer in i ett skönt lugn.
  • Ta fram din kristall som du förslagsvis har renat innan, och håll den med båda händerna. Lägg hela ditt fokus på kristallen. Kan du känna energin? Försök stanna där en stund.
  • Tänk nu på vad du önskar att kristallen ska hjälpa dig med och upprepa gärna ett mantra, högt eller tyst inom dig, för det du vill uppnå.
  • Tänk dig att det du önskat nu finns sparat inne i kristallen och bär den med dig så länge du känner att du behöver ha den nära.

Vill du lära dig mer om kristaller?

Prova Helena-Magdalenas kristallkurs: Kristallernas magiska kraft

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.