Drömtårta med blåbär
8-10 portioner
Deg:
2 dl paranötter
1 dl kärnfria dadlar
½ dl grovt hackade mullbär
2 matskedar kokosolja
1 tesked vaniljpulver
Blåbärskräm:
6 dl cashewnötter (blötlagda i cirka 2 timmar)
4 matskedar kokosolja
1 matsked kakaosmör
1 dl agavesirap
2 matskedar lecitingranulat
2 dl blåbär (färska eller frusna)
2 teskedar psylliumfrön eller finmalet chiafrö
Grädde:
2 dl cashew- eller macadamianötter (blötlagda i cirka 2 timmar)
1 dl vatten
2 matskedar kokosolja eller kokossmör
2 matskedar agavesirap
1 tesked vaniljpulver
2 matskedar lecitingranulat
2 teskedar psylliumfrön
Dekoration:
Färska blåbär
Gör såhär:
1. Hacka paranötterna fint eller mal dem till mjöl i en kaffekvarn.
2. Blanda dadlar, kokosolja och vanilj till en len massa. Blanda sedan ihop med nötmjöl och mullbär.
3. Klä en springform, cirka 16 cm i diameter, med bakplåtspapper och forma degen direkt i formen.
4. Blanda cashewnötter med agavesirap, lecitingranulat, kokosolja och kakaosmör till en fin kräm utan klumpar. Tillsätt blåbär och blanda igen. Till sist tillsätter du chiafrö eller psylliumfrö och blandar en sista gång.
5. Häll krämen över degen och ställ kakan i frysen cirka 1 timme. Ta sen bort sidorna på formen samt bakplåtspapperet.
6. Blanda alla ingredienserna till grädden. Häll i en behållare och ställ i kylskåp. När krämen är kall, vispa cirka 30 sekunder för att göra den luftigare. Dekorera tårtan med grädde och färska blåbär.
God, näringstät kost gör Caroline sund och lycklig. Foto: Frida Fernqvist