Trädgårdsterapi: Finn sinnesro och få ny energi – utan att prestera

Vilsam, vacker och kravlös. Så kan man beskriva naturen. Att använda sig av naturen eller en trädgård för att komma ner i varv och fylla på energi är faktiskt väldigt effektivt. Prova trädgårdsterapi!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Getty Images

Det här är trädgårdsterapi:

Det finns organiserad trädgårdsterapi med djupgående samtal, dit du som vill ha professionell terapeutisk hjälp kan vända dig. Men om du vill prova hemma i din egen trädgård får du här några enkla tips!

  • Sätt dig ner mot ett träd och observera det som händer omkring dig. Ser du en myra? Hör du vinden susa? Ta in och njut av allt det vackra.
  • Stoppa ner händerna i jorden, gräv, plantera om eller rensa ogräs. Kravlöst och spontant.
  • Gå ett varv i trädgården och rör vid det du ser, en blommande syrenbuske, den hårda barken på ett träd, en maskros i gräsmattan. Känn och lägg märke till det.

Därför är en trädgård bra för dig:

✔ Du får dagsljus.
✔ Du får frisk luft.
✔ Du aktiverar din kropp.
✔ Naturen är kravlös, du behöver inte prestera.

Varför mår vi bra av naturen?

Det finns mycket forskning och många olika teorier om varför den gröna miljön får oss att må bra. En av dem handlar om den riktade och spontana uppmärksamheten.

I vårt vardagliga liv går den riktade uppmärksamheten i hjärnan på högvarv, när vi planerar, presterar och använder vårt minne. Det tar massor av energi och när vi inte får någon återhämtning så drabbas vi i värsta fall av utmattningsdepression.

I naturen, vid havet eller i en trädgård, använder vi vår spontana uppmärksamhet, den som inte kostar oss någon energi. Vi får visserligen mycket information ute i naturen också, om vi bara tillåter oss att ”se”, men den informationen landar mjukt i våra sinnesorgan och vi kan istället fylla på energi.

En annan teori är att det är evolutionärt, att vi under miljoner år levt och verkat i naturen och att det är det som finns programmerat i oss. Vår hjärna känner igen och registrerar det våra förfäder en gång levde i.

För dig som vill prova professionell trädgårdsterapi:

Fler artiklar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.