Finn mirakler i ditt liv!

Det är så lätt att fastna i problem. Att hänga upp sig på det som är jobbigt och orättvist. Att sucka och tycka synd om sig själv. När vi istället borde se livets mirakler! Ja, de finns där runt omkring dig. Varje dag. Så se dem! Njut av dem! Du själv är ju ett mirakel.

Text: Benny Rosenqvist
Foto: Shutterstock

Livet är ett mirakel. Och du är en segrare. Ja, du vann ju den gången när du blev till. Så lita på att det bor en vinnare i dig!

Jag, till exempel, brukar säja jippie när jag får problem. Nej, inte riktigt. Men jag tänker att nu är det något jag ska lära mig. Och jag försöker säga till mig själv: ”Visst har jag klarat värre saker i livet än det här”.

LÄS ÄVEN: Högkänsliga Malin Olsson om stressen: Det hjälpte mig när jag mådde som sämst

Så hur stort problemet än är, så finner jag en insikt om hur jag ska lösa det. Jag har sett ett mönster i livet och det är att samma problem kommer tillbaks, fast i en annan förpackning. Så är det, därför att livet ska testa mig. När det händer så brukar jag fråga jag mig själv: Har jag inte lärt mig den här läxan ännu?

Varje problem är en lärdom

Och har jag inte det, då måste jag öppna problemet igen, titta på det med nya ögon och försöka lösa det. Jag ser faktiskt alltid en konflikt som en möjlighet till utveckling.

Jag vill gärna ge dig ett exempel. När jag träffar någon person som jag tycker är lite jobbig så tänker jag: ”Du är min mentor. Jag ska lära mig något av dig”. Och det jag ska lära mig är att ha tålamod, att inte bli arg.

LÄS ÄVEN: Bennys spådom blev sann: "Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig"

För när man väl har löst alla konflikter med den här personen och kanske insett att det faktiskt är en trevlig människa, så kan vänskap uppstå. Min mormor sa alltid: ”Har du en ovän – ge henne eller honom en ros”. Då, när mormor levde och hon sa så, brukade jag svara att det där var väl överdrivet… Men hon hade rätt! Det är en öppning att se att ingen behöver vara din ovän. Även om man inte fortsätter att umgås med varandra, så kan man lösa ett problem tillsammans. Och det kan vara ett problem som är karmiskt.

Det finns alltid två ingångar på ett problem. Din syn på problemet och din väns syn på det. Och tillsammans hittar man en större lösning.

Jag lärde mig att våga vara ensam

De kärlekspartners jag haft genom åren och som har varit ”de värsta”, har också varit de största läromästarna. De har kommit med något tema, någon insikt som jag behövt lära mig av just den här personen.

Den allra största av de här läromästarna i kärlek, vi kan kalla honom Lars, fick mig att tycka om mig själv. Han fick mig att se mitt egenvärde. Att sätta gränser. Att tydliggöra min egen person, något som jag alltid haft svårt för. Ja, jag har haft svårt för att ta plats i en kärleksrelation.

LÄS ÄVEN: Så vet du om du träffar andar i dina drömmar

Genom honom lärde jag mig också att våga vara ensam, efter att vi separerat. Jag insåg då att jag hade glömt bort att se till mina egna behov under väldigt lång tid.

Vilket mirakel det är att kunna leva med sig själv! Problemet blev istället att jag tyckte jag hade det så fantastiskt, att jag inte ville släppa in någon annan som kunde förstöra det jag byggt upp!

Låt barnen göra egna misstag

Ett mirakel kan vara att få ett barn – det är också en form av lärande. Att vara förälder är en gåva. Det är alltid svårt att se barnen göra samma misstag som man själv har gjort. Och det är svårt att man inte når fram när man vill förklara för barnet att ”du kan skada dig” eller ”både du och någon annan kan bli ledsen”. Och att jag, som förälder eller närstående, blir ledsen om du gör dig illa.

Om ditt barn sedan – i ditt tycke - väljer fel partner, behöver det inte vara fel för barnet. För då handlar det om att barnet ska lära sig något av den relationen. Ibland är det kunskap att bara stå bredvid. Att se och ta in, att nu lär sig mitt barn något stort och jag finns här sedan, när barnet behöver mig.

LÄS ÄVEN: Pierre Hesselbrandt om mediala barn: Alltför många föräldrar har viftat bort det här

Kommunikation är det som gör oss människor unika. Det är så fantastiskt, när det bara flyter på i kontakten med en medmänniska. När det bara är ett flöde och man förstår varandra. Den ene fyller i vad den andra tänker.

Det är ett mirakel också att få en människa som är introvert att börja kommunicera, förklara vad han eller hon tänker. Och ibland att få den extroverte att hålla tyst. Vi har mycket att lära oss av varandra och att lyssna på en annan människa är att växa lite till.

Bennys 5 bästa mirakel-råd!

1. Sätt gränser för de människor som vill sätta sig på dig.
2. Våga stå upp för dina åsikter.
3. Lyssna när en vän ger dig ett konkret råd.
4. Älska den som inte alltid är värd att bli älskad.
5. Var tacksam att du lever!

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.