Pierre Hesselbrandt om mediala barn: Alltför många föräldrar har viftat bort det här

Nu är mediet Pierre Hesselbrandt aktuell med sin efterlängtade tredje bok Mediala barn – Bejaka ungas förmågor. Pierres förhoppning med boken är att lyfta barnen genom att upplysa föräldrarna och andra vuxna i barnens närhet. Han ger universell vägledning gällande utmaningar som kan uppstå i livet. Likt i hans tidigare böcker delges äkta historier tagna från verkligheten. Ett par medverkande är tv-profilen, författaren och poddaren Agneta Sjödin tillsammans med dottern Maja Strömstedt, artist.

Text: Lovisa Mökstad
Foto: Pernilla Wahlman

Med min tredje fristående bok är mitt syfte, liksom i tidigare böcker, att sprida information, säger Pierre Hesselbrandt. Fler och fler föräldrar och vuxna i barns närhet kommer att känna igen sig i det här med mediala barn.

Pierre Hesselbrandt släppte sin debutbok Andra sidan – Nära möten med det okända 2018. Ett par år senare kom Medial insikt – Upptäck din förmåga och lagom till Näras andliga kryssning 2022 var det äntligen premiär för hans tredje bok Mediala barn – Bejaka ungas förmågor.

Pierre var medial redan som barn, intresset för spådomar väcktes när han var i sexårsåldern, vilket han berättar om i den nya boken. Han stängde dock ner sin medialitet under många år.

– Alla utvecklar inte sin gåva, vilket kan bero på att föräldrarna och omgivningen förtrycker dessa barns upplevelser. När jag var liten så tystade min mormor, som jag bodde hos, ner mig som om jag vore ett ”freak” för att jag är medial.

Under årens gång lär de flesta sig ofta att passa in i en ram, att inte vara annorlunda. Mediala barn tonar ner eller till och med tappar sin förmåga när den inte bejakas. Pierre förklarar att ens medialitet också kan pausas i puberteten, när man har tankarna på annat. Sedan kan den ”smattra till” igen då ungdomarna har blivit lite äldre.

– Alltför många föräldrar har viftat bort det här med medialitet och på så sätt tryckt ner sina barn, genom att de inte tror på barnens upplevelser bara för att de själva inte har upplevt något övernaturligt. Att vifta bort medialitet stärker inte barnen överhuvudtaget, det snarare sänker deras självkänsla.

Okunskap föder fördomar och sprider dåligt mående, därför vill Pierre Hesselbrandt på ett öppet sätt prata om medialitet i vardagen och hur vuxnas sätt att agera på gott och ont kan påverka barnen. Han berättar om energier, högkänslighet, själsfamiljen, reinkarnation, andekontakt, spökerier, låtsaskompisar, guider, psykisk hälsa, healing, tecken, telepati, tidigare liv med mera.

LÄS ÄVEN: Mindfulness för barn: 5 enkla övningar att göra tillsammans

Boken är skriven för vuxna samtidigt som han utgår främst från barnens perspektiv och deras välmående när han går igenom ämnesområdena. Målet är att besvara många av de frågor han har fått under sina tolv år som yrkesverksamt medium. När Pierre svarar bär han också med sig erfarenhet från att tidigare ha arbetat som assistent åt barn och ungdomar. Han har även mött ungdomar när de så att säga har kommit ”på köpet”, som bonus. Pierres flickvän har barn sedan tidigare.

– Båda barnen är mediala, men det yngre barnet bejakar det mer. Det ena barnet har dessutom en speciell diagnos, som jag uppfattar som en ”super power”, säger han.


20221024-Pierre-Hesselbrandt-Mediala-Barn-1000.jpg"Jag vill lära föräldrar att skilja på medialitet, fantasi och mörkerrädsla"

Övernaturligt är naturligt

– Det övernaturliga är egentligen helt naturligt! Men ofta är föräldrar stängda, vilket jag tycker är lite tråkigt. Barnen gör ingen bedömning av vad som är naturligt eller övernaturligt. Det är vi vuxna som stänger ner dem, förklarar Pierre.

– Jag vill lära föräldrar och andra närstående till barnen att skilja på medialitet, fantasi och mörkerrädsla. Framför allt vill jag också lyfta barn och ungdomar med olika funktionsvariationer och diagnoser. För de är i mångt och mycket funktionsvariationerna som gör dem känsliga för energier, miljöer och så vidare.

Föräldrar berättar också i boken om när livet rämnat, när deras barn har dött. Föräldrarna har via Pierre Hesselbrandt fått kontakt med sina barn på Andra sidan, vilket såklart varit till stor tröst. I boken får du många tips och råd samt vägledning vart du kan vända dig för att få stöd. Målet med hans bokutgivningar är just att sprida hopp, kärlek och ljus. Och att väcka både förståelse och nyfikenhet hos människor när det gäller det tillsynes oförklarliga.

– Det är viktigt att ta upp de här ämnena. Jag har mött så många barn som är mediala. Jag har mött både skeptiska föräldrar och föräldrar till mediala barn som själva har en viss gåva.

Lekar med mediala inslag

Alla barn är unika och värdefulla, oavsett om de är påtagligt mediala eller inte alls.

– Jag vill poängtera att vi människor är alla speciella och har särskilda begåvningar av olika slag.

Pierre Hesselbrandt önskar se fler aktiva föräldrar som visar intresse för sina barn och frågar dem vad de tänker på, hur de känner och vad de gör.

– Lyssna inte bara till det ni hör att de gör via läraren och rektorn på skolans utvecklingssamtal och liknande, säger han. "Intervjua" barnet! Fråga: ”Vad gjorde du idag?”, ”Vad ska du göra imorgon?”, ”Hur går det för ditt fotbollslag numera?”. Håll dig ajour med vad barnet gillar.

LÄS ÄVEN: Fråga Benny: Minns småbarn Andra sidan?

I boken bjuder Pierre även på tips, övningar, aktiviteter och lekar med mediala inslag som man kan göra tillsammans med barn och ungdomar.

– Mina tips är lekar som övar upp ens medialitet och öppnar upp för frågor som rör livet och andlighet. En del av lekarna känner du garanterat igen, men de kanske kan vara bra att påminnas om. Och unga föräldrar kanske inte har lekt dessa klassiska lekar med sina barn.

Han understryker att lekandet ska ske på barnets villkor.

– Leken ska kännas lustfylld! Vill inte barnet leta efter exempelvis djur och saker, så ska den inte heller behöva göra det. Pusha inte barnet till något det inte vill, för då är det ingen lek längre. Kommer barnet med förslag på en lek, följ med i det kreativa flödet och häng på! Det kan bli riktigt skoj för dig med och ni stärker er relation. Det behöver inte vara så avancerat.

Pierre tar även upp vikten av rörelse för god mental hälsa och välmående.

– Det är inte alltid så lätt kanske för en vuxen att nå fram till en yngre person. Jag förstår det. De unga kan strunta i vad de äldre säger. Men de vuxna kan så gott det går få in barnen på sunda stärkande aktiviteter. Ett tips är det som hjälpte mig: Jag utövade en idrott som jag blev ganska bra på, pingis. En sport som dessutom inte var särskilt dyr. Hitta en hobby eller idrott som barnet gillar!

– Fortsätt också att söka trygghet och lugn i såväl djur som natur. Det låter klyschigt, men det funkar fortfarande för mig och många andra. Det är därför så många har husdjur. Djur är snälla! Ingen häst, hund eller katt mobbade mig som barn.

Pierre Hesselbrandt var en känslig pojke med få kompisar.

– I skolan blev jag mobbad för min känslighet och för att jag bodde hos min mormor. Förstå vad löjligt!

Han var också ett hjälpsamt och ansvarsfullt barn.

– Jag hjälpte allt och alla! Jag rastade hundar, hjälpte skadade katter och slängde skräp åt pensionärer.

– Att jag alltid skänker fem kronor för varje såld bok till välgörenhet och har en vilja att skänka det jag gör vidare är alltså ingenting nytt för mig. Jag ger ut den här boken för barnens och ungdomarnas skull.

20221024-Pierre-Hesselbrandt-Mediala-barn.jpgPierre hoppas att hans nya bok Mediala barn ska hjälpa föräldrar och andra vuxna som har mediala barn i sin närhet.

Vad skulle du vilja säga till dig själv som barn?
– Oj, tänk om jag hade vetat det jag vet idag då! I vuxen ålder vill jag berömma mig själv som barn, för att jag visade den empatiska sidan.

– Jag skulle vilja säga tre saker:
”Gör du ditt bästa så är det gott nog”, ”Om du så bara har hjälpt en människa, så har du ändå ett gott hjärta” och ”Du är värdefull!”.

Hur är din självkänsla idag?
– Bättre! Jag har haft låg självkänsla i vuxen ålder, även under inspelningarna av Det okända på TV4. Men jag blev vän med Agneta Sjödin. Agneta fick mig att förstå mitt värde, när jag inte själv förstod det.

Agneta Sjödin har dykt upp som hemlig gäst på en av Pierre Hesselbrandts mediala kurser, då berättade hon om en av sina böcker, och de har haft sporadisk kontakt.

LÄS ÄVEN: Agneta Sjödin: Det är tufft att leva, men jag vet att det finns ett syfte

– Agneta har sagt vettiga saker till mig. Jag har stärkt min självkänsla. Och vips, se här, nu har jag gett ut tre böcker! Agneta har hjälpt mig och det är jag tacksam för!

– Jag är också tacksam för att Agneta och hennes dotter Maja är med i en liten del i Mediala barn – Bejaka ungas förmågor, i kapitlet om tidigare liv. Stort tack till alla barn, föräldrar, kursdeltagare och andra medverkande! Deras upplevelser och erfarenheter som de delar med sig av i boken kan hjälpa många!

Testa någon av Pierres webbkurser:

Pierre Hesselbrandt: Olika sätt att spå

Pierre Hesselbrandt: Personlig och medial utveckling

Pierre Hesselbrandt om hemsökta hus

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.