Jordens element balanserar och grundar: Gör en helande ritual

Naturens fem element, jord, vatten, eld, luft och eter (själen) har vi närvarande omkring oss varje dag. De är underbara att använda i återkommande ritualer för självkärlek och andlig utveckling. Här tittar vi närmare på jordens element.

Text: Tanja Dyredand
Foto: Getty Images

Jord är elementet som balanserar alla de andra elementen. Element jord är kopplat till vår fysiska kropp och vår grundtrygghet här på jorden. Det är i element jord vi kan grunda, jorda och landa från en stressad vardag. Här kan vi hämta kraft till vår livsväg. Jordens element är även kopplat till djur, natur och allt levande på jorden. Moder jord förser oss med de resurser vi behöver för att bygga upp vårt liv här. I jorden sår vi våra frön och ser hur allt spirar och växer.

LÄS ÄVEN: Så gör du en runtolkning – med runor du skapat själv

Element jord i olika läror

Vilka egenskaper element jord anses ha, samt i vilket av våra fyra väderstreck vi placerar elementet, skiljer sig inom andliga läror världen över. Kom ihåg att det inte finns något ”rätt eller fel”, välj istället det som du trivs med när du gör dina jordritualer!

Tanja.jpgTanja Dyredand är författare, initierad shaman, certifierat medium och healer. Följ henne på youtube.com/tanjadyredand, instagram.com/mindfully_tanja, www.stressaav.nu och i Magipodden. Foto: Privat

Enligt Tanjas shamanska lära

Allmänt: Jord är förbundet med livets alla cykler. Jorden påminner oss om att grunda oss och skicka omtanke och healing till oss själva, vår fysiska kropp och allt levande på jorden. Jordens element är starkt kopplad till Moder Jord och alla gåvor jorden ger oss. Elementet är närvarande i växtriket, djur, natur, träd, växter och all vår näring.

Jordritualer att göra: Hämta kraft. Balansera det materiella och eventuella obalanser i exempelvis ekonomi, grundtrygghet, kärlek, boende och så vidare. All typ av healing till den fysiska kroppen. Släppa taget om allt som inte ger energi genom att ge tillbaka det till Moder Jord. Så frön i jorden för tillväxt.

LÄS ÄVEN: Shamanen Ania: ”Jag vill lyfta fram den unika visdomen inom varje kvinna”

Riktning i en cirkel, eller ett medicinhjul: Enligt min lära är jord placerat i söder eller i norr. Men det finns andra nordiska, sydamerikanska och afrikanska shamanska läror som placerar element jord även i väster eller sydväst.

Tips: Placerar du element jord i söder kan du välja att arbeta med ormens arketyp (läs om arketyperna i artikeln om det shamanska medicinhjulet. Länk finns nedan) och få hjälp att släppa taget om det som varit. Placerar du element jord i norr, enligt gammal nordisk tradition, kan du arbeta med korpens arketyp, det roterande himlavalvet och polstjärnan som bestämmer över natt och dag samt nordiska gudinnan Hel som härskar över dödsriket och det fördolda!

LÄS ÄVEN: Det shamanska medicinhjulet: En väg till högre medvetande

Jord i astrologi

Inom vår västerländska astrologi delas alla stjärnetecken in i våra fyra element. Personer födda i jordtecken anses vara praktiska, lojala, logiska, omhändertagande och uthålliga. De trivs med en tryggare inramning, med mer rutiner och anses vara mindre flexibla för förändringar. Hit räknas Oxen, Jungfrun och Stenbocken.

Jord i den Kinesiska läran

Traditionell Kinesisk medicin arbetar med de fem elementen eld, jord, metall, vatten och trä. Här är grundtanken att trä producerar eld. Eldat trä bildar aska som ger jord. I jorden förändras jord till metall som producerar vattenånga och vatten används för att vattna träd.

Jord står för: Produktivitet, näring och tillväxt. Stärker de andra elementen, ger styrka och kraft. Verkar balanserande och ger harmoni. Hjälper oss att utvinna det viktigaste ur andra element och står därför även för vår koncentration, att studera och att minnas information.

Placering av elementen: Eld i norr, jord i öster, metall i sydöst, vatten i sydväst, trä i nordöst.

LÄS ÄVEN: Shamanism – ett själsligt kall som förbinder världar

Jord i den ayvurvediska läran

Inom Ayurveda gamla Vedic-Indiska läran, används de fem elementen jord, vatten, eld, luft och rymd (eter) på ett mycket avancerat sätt. Här ingår elementen i olika sammansättningar med naturens krafter och arbetar i en holistisk helhet med både människans inre natur och vår yttre natur.

Jord står för: Stabilitet, en solid form och tät struktur. Den är kopplad till kroppens fasta strukturer såsom benstomme, muskler, brosk, hår, naglar, tänder och hud. I psyket är det kopplat till pålitlighet, rutiner, rytm, regelbundenhet, realism och orubblighet.

Jord är kopplat till ditt rotchakra: Placerat nedanför svanskotan. Tillsammans med vatten utgör jord den ayurvediska personlighetstypen Kapha.

Placering av elementen: Jord i öst, vatten i sydöst, eld i sydväst, luft i väst och rymd/eter i norr.

LÄS ÄVEN: Med pendeln som redskap: Så kontaktar du andevärlden

Helande jordritual

  • Ta gärna fram en krukväxt, eller om du har snittblommor. Du kan självklart göra ritualen utomhus i naturen, i en skog eller park.
  • Öppna din stund och be om beskydd. Ta tre djupa andetag och landa i nuet.
  • Du kan säga ritualens åkallan högt eller tyst i ditt sinne: ”Åh, Moder Jord, vi är jord, vi är en del av dig och du av oss. Vi är jorden där vi sår våra frön och får energi att växa precis som vi vill. Varje dag helar moder jord oss, så som vi helar moder jord för varje fotsteg vi tar. Tack för din styrka, den är nu min och jag är nu din. Du är min healing. Tack.”
  • Sitt så länge du vill i meditation efteråt och känn hur du får Moder Jords healing.
  • Tacka Moder Jord efteråt.

LÄS ÄVEN: Lär känna himlavalvets planeter – och förstå astrologin bättre

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.