Lär känna himlavalvets planeter – och förstå astrologin bättre

Visste du att planeter i den västerländska astrologin är uppkallade efter de grekiska och romerska gudarna och gudinnorna, utifrån de energier och egenskaper som de förknippas med? Genom att lära känna himlavalvets planeter och lära dig om vilka områden de styr över kan du lättare förstå astrologin och därmed lära känna dig själv bättre!

Text: Helena-Magdalena Ivekrans-Nätt
Foto: Getty Images

Solen rör sig ständigt framåt i Universum och planeterna följer sina banor runt Solen i en vacker kosmisk dans. Månen rör sig runt Jorden.

De inre planeterna, Månen, Merkurius och Venus befinner sig mellan Jorden och Solen och rör sig därmed i en snabbare bana än Solen.

Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus och Plutos kallas för de yttre planeterna då deras banor befinner sig utanför Jordens bana.

LÄS ÄVEN: Astrologen om Världshoroskopet: ”Stora förändringar väntar”

Planeterna rör sig olika snabbt genom zodiaken, vilket innebär att de stannar olika länge i de olika stjärntecknen i zodiaken. Månen rör sig genom zodiaken på 28 dagar, medan Pluto tar 248 år på sig att röra sig genom zodiaken.

Som astrolog följer man planeternas rörelser, transiter, genom tecknen och tolkar dess innebörd. Likaså tolkar man planeternas positioner i födelseögonblicket för att ställa personliga födelsehoroskop. Det tecken som Solen befinner sig i vid födelsen kallas för ens stjärntecken.

Här får du lära känna planeterna och deras Gudar och Gudinnor, för att få en större förståelse för dess inverkan på våra liv.

Du kan i astroguidningen som läggs ut varje söndag följa det som sker med planeterna på himlavalvet vecka för vecka.

Solen

Hellas – Solens Gud

Förknippad med siffran: 1

Härskar över: Lejonet

Nyckelord: Självförverkligande, vitalitet, livskraft, kreativitet, kraftfullhet, självkännedom.

Solen rör sig genom ett tecken under: Cirka 30 dagar.

Beskrivning: Solen styr över vårt självförverkligande, vår vilja att utvecklas, vårt självförtroende och vår livskraft. Solen är vårt själv och visar på våra personliga egenskaper och vår personlighet. Där Solen befinner sig i zodiaken visar på hur vår livskraft kommer till uttryck. Solen rör sig runt zodiaken på ett år och vid vår födelsedag påbörjas en ny årscykel för oss.

LÄS ÄVEN: Kinesiska zodiaken: Ditt tecken och vem du passar med

Månen

Selene – Månens Gudinna

Förknippad med siffran: 2

Härskar över: Kräftan

Nyckelord: Gensvar, instinkt, intuition, ombytlighet, känslomässiga reaktioner, instinkter.

Månen rör sig genom ett tecken under: cirka 2.5 dagar.

Beskrivning: Månen styr över vattnet på jorden, över ebb och flod. Månens cykel är 28 dagar precis som kvinnans menstruationscykel. Månen styr över våra känslor, vår intuition och våra instinkter. Månen rör sig snabbt genom zodiaken och påverkar oss känslomässigt på olika sätt, delvis beroende på vilket stjärntecken Månen befinner sig i och även i vilken fas Månen befinner sig i. Då Månen styr vattnet på jorden så påverkas även vi människor, då vi består av cirka 70 procent vatten. Vid fullmånen reagerar många genom att känna oro och rastlöshet.

Följ gärna Månens cykler i Näras Månkalender för 2024

Merkurius

Hermes – Kommunikationens Gud

Förknippad med siffran: 5

Härskar över: Tvillingarna och Jungfrun

Nyckelord: Intelligens, kommunikation, resor, inlärning, sinnet, tankar, logik.

Merkurius rör sig genom ett tecken under: Cirka 16 dagar.

Beskrivning: Merkurius, Guden Hermes, härskar över många olika områden som är kopplade till kommunikation av olika slag; tala, läsa, sjunga, skriva, lära ut och lära in. Utöver det styr Merkurius även över finanser. Merkurius är en skojare vilket framför allt visar sig då Merkurius är retrograd, det sker cirka tre gånger per år. Vid hans retrograder kan det bli väldigt rörigt inom allt som har med kommunikation och resande att göra. Så under retrograderna är det bra att vara extra noggrann med tider, dokument, restider och liknande. När Merkurius är retrograd passar det perfekt att samla ihop alla lösa trådar i ditt liv och tänka över och förändra det som behöver justeras i ditt liv.

LÄS ÄVEN: Kärlekshoroskop: Vilket stjärntecken passar du bäst med?

Venus

Afrodite – Kärlekens Gudinna

Förknippad med siffran: 6

Härskar över: Oxen och Vågen

Nyckelord: Harmoni, enhet, kärlek, attraktion, charm, harmoni, lust, konst, skönhet.

Venus rör sig genom ett tecken under: Cirka 18 dagar.

Beskrivning: Venus kallas för den lilla lyckoplaneten. Hon är kärlekens, de sköna konsternas, pengarnas, diplomatins och fredens Gudinna och står för hur vi älskar och hur vi vill bli älskade. Venus placering i våra horoskop visar hur vi relaterar till andra människor, hur våra relationer bäst kan utvecklas och hur vårt kärleksspråk ser ut. Venus styr även över de sköna konsterna, hon skänker kreativitet och har sinne för skönhet och design. Venus och Mars är himlens kärlekspar och när de möts på himlavalvet så strålar kärleken över oss vilket gynnar kärleken på jorden.

LÄS ÄVEN: Räkna ut din personliga siffra för år 2024 – så här gör du!

Tellus

Gaia – Moder jord

Gaia var jordens, moderlighetens och fruktbarhetens gudinna i den grekiska mytologin.

Mars

Ares – Krigets Gud

Förknippad med siffran: 9

Härskar över: Väduren

Nyckelord: Fysisk energi, initiativ, drivkraft, motivation, vilja, handling, aggressivitet, passion.

Mars rör sig genom ett tecken under: Cirka 57 dagar.

Beskrivning: Venus förknippas med energi, drivkraft och att gå till handling. Ofta förknippas Mars med att anfall är bästa försvar, vilket kan ge en impulsiv och aggressiv energi. Mars i horoskopet visar hur din motivation och drivkraft ter sig. När Mars rör sig genom zodiaken aktiveras hans energi genom det stjärntecken han passerar. Mars står även för kärlek, passion och lust och är tillsammans med Venus himlens kärlekspar. Mars skänker stark motivation när han är extra aktiv, om inte den energin får utlopp kan det leda till frustration.

LÄS ÄVEN: Så kan stjärnorna vägleda dig i livets frågor

Jupiter

Zeus – Gudarnas Gud

Förknippad med siffran: 3

Härskar över: Skytten

Nyckelord: Expansion, optimism, god tur, tro, filosofi, hopp, kunskap, visdom, resor.

Jupiter rör sig genom ett tecken under: Cirka ett år.

Beskrivning: Jupiter är förknippad med Zeus, den högsta av gudarna. Jupiter betyder ”guru” och står för vårt högre medvetande och högre vetande genom studier av alla slag.

Jupiter kallas för den stora lyckoplaneten och han skänker tur, härligt flöde och expansion där hans strålande energi tar sig uttryck. Jupiter får allt att växa och oftast är det positivt men det kan också finnas en risk att man tar sig vatten över huvudet, shoppar loss eller frossar i livets goda, så måttlighet kan vara en dygd när Jupiter är extra aktiv på himlavalvet. Jupiter rör sig genom zodiaken på 12 år och när han går genom vårt stjärntecken så skapas en ny 12-årscykel.

Saturnus

Kronos – Tidens Gud

Förknippad med siffran: 8

Härskar över: Stenbocken

Nyckelord: Stabilitet, restriktion, begränsningar, kontroll, struktur, visdom, karma, ansvarsfullhet.

Saturnus rör sig genom ett tecken under: Cirka två och ett halvt år.

Beskrivning: Saturnus är allmänt kallad för vår karmaplanet, den stränga fadern som förväntar sig att vi tar ansvar för våra handlingar. Saturnus är även tidens Gud och han är förknippad med Kronos i den grekiska mytologin, därifrån kommer uttrycket kroniskt. Där Saturnus befinner sig påvisas hur ansvarstagande vi är och när han rör sig genom zodiaken så visar han på inom vilka livsområden vi behöver ta ett större ansvar. Han visar även på begränsningar i våra liv, tänkta eller faktiska och han kan ge oss lägre självkänsla när han utmanar oss.

Saturnus rör sig genom zodiaken på cirka 28 år, vilket innebär att Saturnus återkommer till egen position i våra födelsehoroskop en så kallad Saturnus-return två-tre gånger under våra liv. Då behöver vi se igenom våra livsval och ta ansvar för det liv vi lever. Om vi har gjort våra livsläxor passerar han relativt obemärkt, men han kan ge oss bakläxor på det vi inte tidigare tagit ansvar för. Därav är han kallad karmans planet.

LÄS ÄVEN: De fyra elementen: Vilket tillhör ditt stjärntecken?

Uranus

Kaos – Himlens Gud

Förknippad med siffran: 4

Härskar över: Vattumannen

Nyckelord: Förändring, omställningar, chock, kaos, originalitet, oförutsägbarhet, högre medvetande.

Uranus rör sig genom ett tecken under: Cirka sju år.

Beskrivning: Uranus kallas för ”väckaren”, den inre rebellen och han står för kaos, chock och plötsliga händelser. Uranus står även för det udda och originella, han är provokatören som vill skapa förändring. När han rör sig över himlavalvet så skakar han om saker och ting för att skapa förändringar, likaså gör han det i våra liv. Det kan te sig som att våra liv blir som pusselbitar och kastas till himlen för att sedan ramla ner igen och läggas i en ny, mycket bättre, ordning. Talesättet ”det känns som kaos men det är en gudomlig ordning” passar perfekt på Uranus energi. Uranus styr över kosmos men också över jordskorpan och är ofta aktiv vid jordbävningar, jordskred och liknande.

Neptunus

Poseidon – Havets Gud

Förknippad med siffran: 7

Härskar över: Fiskarna

Nyckelord: Oklarhet, overklighet, drömmar, inspiration, illusion, mystik, förvirring, romantik.

Neptunus rör sig genom ett tecken under: Cirka 15–20 år.

Beskrivning: Neptunus styr över haven, över vattnet. Vilket innebär att han styr över våra känslor, vår fantasi, inspiration och intuition med sin mycket spirituella energi. Neptunus står för drömmar, fantasi, illusioner och vår föreställningsförmåga. Han kan få oss att se världen i allt för rosa glasögon och blunda för verkligheten, samtidigt som han får oss att se det vackra och andliga i saker och ting. Neptunus befinner sig länge i varje tecken så hela generationer har Fiskarna i samma tecken.

LÄS ÄVEN: Det här säger ditt stjärntecken om dig – enligt mediet Benny Rosenqvist

Pluto

Hades – Underjordens Gud

Förknippad med siffran: 0

Härskar över: Skorpionen

Nyckelord: Eliminering, kraft, transformation, död och återfödelse, det undermedvetna, psykoanalys.

Pluto rör sig genom ett tecken under: Cirka 20–30 år.

Beskrivning: Pluto står för vårt själsliga djup, vårt inre och är förknippad med Hades dödsrikets Gud. Vilket innebär att Pluto står för djup, själslig transformation och pånyttfödelse, som när fågel Phoenix reser sig ur askan. Pluto gräver djupt och belyser olika tabubelagda ämnen, han plockar upp det fördolda till ytan. Har man en kraftfull Pluto i sitt horoskop så är man ofta specialist inom ett område, där man gräver djupt och utforskar. När planeten transiterar genom olika stjärntecken och hus tenderar allt som är fördolt att komma upp till ytan. Även Pluto är en generationsplanet då han stannar väldigt länge i ett stjärntecken.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.