Tindra är en andlig transperson: ”Kärleken har lett mig hit”

Det andliga uppvaknande räddade hennes liv. Efter år av destruktivt leverne fick livet en ny vändning och Tindra tog steget att genomgå könsbekräftande kirurgi. Idag lever hon ett lyckligt och autentiskt liv.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Kersti Hilding Hansen

Vägen fram till det andliga centret utanför Blentarp i Skåne blir allt smalare. Mitt i skogen öppnas plötsligt en grind och en atmosfär av lugn och harmoni infinner sig. Jai och Samya Thornell har skapat en mysig kursgård för människor som söker andliga värden. Hit hittade Tindra Silverräv, 42 år, en dag för tre år sedan.

LÄS ÄVEN: Andligheten hjälpte oss till ett drogfritt liv: ”Det fanns hopp”

– Jag hade längtat efter just den gemenskap som Love it står för, säger hon. Jag hade landat i min transpersonlighet och bestämt mig för att jag ville arbeta med att inspirera andra genom att föreläsa om min personliga resa som innehåller psykisk ohälsa, transformation och den djupa vägen till andlighet.

Växte upp i dysfunktionell familj

Vi har krupit upp i var sin fåtölj med mjuka kuddar och Tindra börjar berätta om sitt liv. Hon är en verbal och varm person som gillar att stå upp inför människor och berätta om sin omtumlande livsresa. Orden trillar som gyllene pärlor ur hennes mun, och hon är mån om att hennes svåra livsberättelse ska leda till att andra hittar sin väg till bättre mående.

– För mig har livet varit en lång och djup resa. Jag växte upp i en dysfunktionell familj med en ensamstående mamma som inte mådde bra. Hon hade själv blivit vanvårdad i flera olika fosterhem, så illa att hon faktiskt i efterhand har fått ekonomisk ersättning. Men som mamma funkade hon inte och det färgade min uppväxt.

LÄS ÄVEN: Från gängliv till ljusarbetare: Så fann Nathalie vägen tillbaka till andligheten

Barn har en benägenhet att normalisera det som de är med om, de har ju inget att jämföra med. Livet måste bara överlevas. Tindra levde i ett mörker där psykisk ohälsa regerade och hon saknade verktyg att ta sig ut ur det svåra. Som 31-åring hamnade hon i en psykos, efter år av destruktivt leverne fyllt av droger och alkohol. Hon blev inlagd på psyket.

Kände sig hel för första gången

– Mitt under en lektion på Komvux var det som om en glödlampa fylld av ljus tändes i min bröstkorg. Plötsligt upplevde jag att mina känslor och mina tankar vävdes samman.

– Det var som att jag blev hel för första gången i mitt liv. Jag hade levt så länge i min dysfunktionalitet att det var det enda sättet att leva, som jag kände till. Helt oväntat kändes det som att jag lyfte 15 centimeter över marken. Det var magiskt.

LÄS ÄVEN: Soraya Lavasani: Andligheten kom in i mitt liv när min mamma dog

Inlagd på psykiatrisk klinik försökte personalen dämpa hennes maniska tillstånd med mediciner. Hon diagnosticerades med ”depressiv psykos”. Men alla mediciner som ordinerades spydde hon upp, för Tindra ville inte se tillståndet hon hamnat i som sjukt utan som en gåva, ett uppvaknande.

– Efter en tid fick jag träffa en överläkare som faktiskt förstod mig. Han begrep att för mig handlade psykosen om att jag behövde få andra behov tillgodosedda.

Valde att fortsätta leva

Under en åttamånadersperiod åkte Tindra ut och in från psyket. Livet var skört, med många starka känslor av att vilja gå över till Andra sidan.

– Min kropp höll mig kvar. Stundtals satt jag bara och väntade på instruktioner om hur det skulle gå till för mig att gå över. Men en dag hörde jag en röst inom mig som sa: ”Det är helt okej att du vill åka hem, men du får stanna kvar ifall du vill”.

– I den stunden förstod jag att jag kunde välja att fortsätta leva, att det alternativet faktiskt fanns för mig. Jag kunde välja att vara kvar.

Från den dagen startade en process inom Tindra. För första gången någonsin upplevde hon det vackra i vinden, löven, solen och träden. Naturen fick med ens en överraskande och positiv betydelse.

Tindra-Loveit.jpgTindra har gjort två parallella inre resor i sitt liv. Dels den djupt andliga, dels resan som ledde henne fram till den hon är idag, en autentisk transperson som vill ge andra hopp om ett mer innerligt liv.

Fick ett feminint uppvaknande

Nästa steg blev att lyssna till den inre rösten som manade till att välja att leva som en feminin varelse på jorden, för det skulle vara pusselbiten som gjorde att hon till sist förmådde att välja lyckan.

– Jag bestämde mig för att leva ett valt liv. När det beslutet kom till mig, släppte de psykotiska tankarna. Jag hade behandlat min kropp så illa under lång tid, men nu förstod jag att det jag behövde var kärlek och omtanke.

LÄS ÄVEN: Sluta älta: Så släpper du taget om dina negativa tankar

Tindra förklarar att det feminina uppvaknandet gjorde att tiden för första gången kändes linjär, och inte bara som ett plottrigt och snurrigt kaos. Nu kunde hon röra sig framåt. Sakta men säkert. Och samtidigt började hon få till sig andliga upplevelser i form av kontakter med människor som inte längre finns kvar på jorden.

– Jag hittade min inre röst, kalla det vad du vill. Själv väljer jag att säga: Källan eller Gud. Hur som helst fick jag andlig kontakt, vilket ledde till att jag började meditera och läsa andlig litteratur. Jag skötte om mig för första gången någonsin.

– Boken som kom att betyda allt för mig heter Be så ska du få: Lär dig att förverkliga dina drömmar.

Könsbekräftande utredning

Den fascinerande boken som Tindra fick av sin övervakare inom Frivården, är skriven av de bästsäljande författarna Esther och Jerry Hicks. De förklarar och beskriver det ickefysiska väsendet Abrahams läror; om hur det går till att upptäcka de kraftfulla processerna som gör att man hittar livets positiva flöde.

– För mig innebar boken att jag fick praktiska tips på hur jag kunde göra för att bejaka kopplingen till mitt eget högre själv.

Just detta var avgörande för Tindra i den fas hon befann sig, för det ledde till att hon till sist tog steget att genomföra en könsbekräftande utredning vid den transmedicinska mottagningen Anova vid Karolinska institutet i Stockholm. Utredningen skulle komma att ta lång tid, då Tindra under ett par år valde att göra ett avbrott. Det var ju så mycket som behövde bearbetas. Det handlade om känslor av vemod, ambivalens och om att ta reda på vad hon innerst inne verkligen ville.

LÄS ÄVEN: Förlåt andra för din egen skull: Verktygen du behöver

– Jag mediterade för att hitta svaren inom mig. Och så, år 2015, gjorde jag en hel transformation till kvinna med könsbekräftande kirurgi.

– Mitt liv har bestått av två parallella resor, att hitta mig själv andligt och feminint. Men först var det nödvändigt för mig att finna längtan efter att önska leva, på riktigt. Jag är så tacksam att jag drevs av en inre kärlek till Gud, den tog mig framåt. Kärleken har lett mig hit där jag är idag hos Love it och de underbara andliga ledarna Jai och Samya, säger Tindra och torkar bort en tår från sin kind.

Kursledare hos Love it

Idag är Tindra lycklig, hon lever sin dröm. Hon som är norrländska och har bott många år på Gotland, har nu slagit ner sina bopålar i skånska Tomelilla tillsammans med sin man Alexander. Hennes arbete är att vara kursledare hos Love it för tre olika utbildningar: Attraktionslagen – På riktigt, TransFormation – ett specialinriktat online-program med personlig utveckling för transpersoner, och Soul Manifestation.

– Att jag idag är kursledare på ett av Sveriges mest autentiska andliga företag och får inspirera andra hur de väljer att göra sina inre resor, är för mig något helt fantastiskt. Tidigare arbetade jag som kock. Jag har alltid varit verbal och högljudd, men förr i tiden hade jag inte alltid fina saker att säga. Dessutom är jag är en människa som utmanar andra – på gott och ont. Nu vill jag förmedla att det finns hopp, för när du är tillgänglig andligt, då lyssnar du till ditt inre.

LÄS ÄVEN: Py Bäckman: Det är bättre att tro än att inte tro

Tindra menar att det är hög tid att lägga ytliga föreställningar om hur man ska leva sitt liv och vara, bakom oss. Det viktiga är att öppna upp och ta med alla människor i gemenskapen. Det är avgörande för ens livskvalitet att samleva med andra och att ha förmågan att se det vackra i dem man möter.

– Människor har rätt att tolka det de ser och hör när de möter mig, hur de vill. Och de får gärna adressera mig utifrån sina föreställningar om vem jag är. Så länge jag får leva ett autentiskt liv och vara klar över vem jag själv är så är det inga problem.

Podden SoulFriend lyfter tabun

– Jai och jag har en podd tillsammans som heter SoulFriend – Din vän i etern, där talar vi om psykisk ohälsa, sex, makt och pengar. Vi gillar att lyfta ämnen som är lite tabu.

LÄS ÄVEN: Lisas alter ego räddade henne från mörkret: ”Moonica Mac befriade mig”

– Det finns många som lider av psykisk ohälsa som kan använda sina erfarenheter och göra om sina tillkortakommanden till styrkor.

Det vet Tindra, eftersom hon själv har realiserat en omvälvande förändring. Att ge andlig service åt andra är idag Tindras livsmotto. Den devisen har gjort att hon numera älskar sitt liv.

Det här är Tindra Silverräv

Ålder: 42 år.
Familj: Gift med Alexander, katterna Mango och Godis, två systrar.
Bor: I Tomelilla.
Gör: Kursledare vid Love it andliga center. Har podcasten SoulFriend – Din vän i etern tillsammans med Jai Thornell.
Hemsida: www.loveit.se.
Kontakt: tindra@loveit.se

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.