Andligheten hjälpte oss till ett drogfritt liv: ”Det fanns hopp”

De möttes för elva år sedan på ett möte hos NA, anonyma narkomaner, sedan dess är Aminah och Sophie oskiljaktiga. Deras starka andliga tro skapar drivkraften att hjälpa andra på vägen mot drogfrihet.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Kersti Hilding Hansen

I stora, ljusa och mysiga lokaler mitt i Malmö håller behandlingsföretaget Sona Connect till. Aminah Fallgren, 38, och Sophie Nyman, 41, har byggt upp en holistisk och modern beroendebehandling där individen alltid står i centrum, andliga värden prioriteras och intuition är en viktig komponent. Deras grundtanke är att varje människa är unik.

– Redan tidigt i vår drogfrihet delade vi drömmen om att starta ett behandlingshem tillsammans. Men det skulle dröja några år innan drömmen blev verklighet, för livet kom emellan, säger Sophie.

LÄS ÄVEN: Sune överlevde 40 år i narkotikamissbruk – andligheten blev hans räddning

Sedan 2019 är deras dröm sann. Idag har företaget Sona Connect elva anställda, driver heldygnsinternat i Höllviken, ett boende i Tygelsjö och en öppenvårdsbehandling med 16 platser mitt i Malmö.

Jobbet är intensivt och Aminah och Sophie brinner för det de gör. Kanske just därför, har de flera gånger varit väldigt nära att gå in i den berömda väggen.

– När det blir för mycket och vi drabbas av rädslor, bjuder vi in änglarna, kärleken och Gud. Vi är ju här för att företräda kärleken, och när vi tar hand om oss själva landar vi i tillit igen, säger Aminah.

Levde som hemlösa narkomaner

Aminah och Sophie har var sin livsberättelse som skakar om. Båda började döva sina känslor med alkohol och droger i unga år. Aminah växte upp i en dysfunktionell familj, där hon var rebellen. För att hantera sin ångest skar hon sig i armarna och fick svåra problem med ätstörning.

– När jag var 20 år levde jag mitt liv på gatan tillsammans med min pojkvän och missbrukade hasch och amfetamin, säger Aminah.

Sophie berättar att hon föddes som alkoholist. Hennes uppväxt i en trasig familj präglad av alkoholism, satte sina spår. Som femåring, på ett släktkalas, upplevde hon sin första fylla. Som 14-åring började hon ta droger.

LÄS ÄVEN: Per Holknekt: Andlighet finns i allt det jag inte förstår

– Jag gick från att dricka alkohol, till att röka hasch, sniffa betangas, ta amfetamin och tabletter. Sedan dröjde det inte länge innan jag hade börjat injicera heroin, säger Sophie.

Bådas historier är berörande. De berättar om ensamhet och om ett beroende som tärde både fysiskt och psykiskt. Under en tid levde de båda två som hemlösa narkomaner.

Med facit i hand har de förstått att de var tvungna att nå den absoluta botten innan de hittade kraften att ta emot hjälp och ta sig upp.

Ansvarig för sin egen förändring

När Sophie fyllt 20 år levde hon för drogen. Ensam och sjuk, en kall vinternatt, ringde hon sin mamma och bad om hjälp. Men ännu var hon inte riktigt mogen att ta steget att bli drogfri.

En tid senare blev hon gripen av polis med en pistol i handväskan. Det blev den avgörande vändpunkten – hon sökte äntligen hjälp hos socialen.

LÄS ÄVEN: Omtanken fick Anette drogfri

– Innerst inne tänkte jag att jag bara ville vila upp mig lite grand. När jag insåg att ansvaret för min förändring låg på mig själv hade jag svårt att tro på att jag skulle klara det, säger Sophie.

Hon genomgick en fem månader lång behandling och fick kontakt med NA, anonyma narkomaner. Sedan 2002 är hon drogfri och har tagit en magisterexamen i beteendevetenskap.

Sophie-Nyman.jpgSophie Nyman.

Andligheten gjorde inträde i livet

Aminah fick en dom för tre fall av misshandel. Hon fick en övervakare och på jobbet hade hon turen att ha en chef som visste vad han gjorde. När Aminah försökte dribbla med honom, såg han igenom hennes lögner.

– Han var den som kunde berätta sanningen om mitt liv, som en tankeläsare, säger Aminah. Sedan frågade han om jag ville ha hjälp och sa att det fanns hopp, även för mig.

LÄS ÄVEN: Från gängliv till ljusarbetare: Så fann Nathalie vägen tillbaka till andligheten

Chefen var själv nykter narkoman och han finns än idag i Aminahs liv. Sedan 2005 är Aminah drogfri. NA blev hennes räddning, och det var där de möttes, hon och Sophie. De blev snart varandras livlinor.

Som nykter och drogfri läste Aminah in gymnasiekompetens på Komvux, utbildade sig till socionom och har numera en magisterexamen i verksamhetsutveckling.

Hur och när kom andligheten in i era liv?

– Jag hade dömts till övervakning och erbjöds en kristen övervakare som jag först hade tackat nej till, säger Aminah. Men när jag blivit drogfri bestämde jag mig för att acceptera den övervakare som jag blivit tilldelad. Hon tog med mig till en frikyrka där jag fick receptet på hur det går leva ett nyktert liv. Kyrkan fyllde en viktig funktion för mig då.

Vård med andligt tankesätt

Sophie berättar att hon hade en gudstro redan som liten flicka, hon och hennes farmor brukade be tillsammans och föra djupa samtal med Gud.

– Min farmor var medial och hon gick på seanser, säger Sophie. Senare i livet, under min behandling då jag för första gången kom i kontakt med 12-stegsprogrammet, utvecklade jag min tro. Jag brann för att ta reda på vad min tro skulle komma att bestå av.

Gud är för Aminah och Sophie ett samlingsnamn för all kärlek och alla goda energier.

LÄS ÄVEN: Py Bäckman: Det är bättre att tro än att inte tro

– Vi är måna om att hålla våra vibrationer höga och ljusa, så att de skyddar och renar, säger Aminah.

De två vännerna har gått från missbruk och misär till att bli framgångsrika entreprenörer i det egna behandlingsföretaget Sona Connect. De är två starka kvinnor, två bästisar som brinner för att hjälpa andra att bli fria från sina beroenden. Och även om de inte har några krav på att deltagarna i programmet ska ha en andlig tro, så präglas hela upplägget i deras missbruksvård av deras andliga sätt att tänka, vara och agera.

Aminah-Fallgren.jpgAmina Fallgren.

Bjuder in änglar, kärleken och Gud

I sina vardagsliv affirmerar de och visualiserar. De healar varandra, mediterar, tar hjälp av änglar och går till ett medium för att få andlig vägledning.

– När vi stöter på problem bjuder vi in änglarna, kärleken och Gud, säger Aminah. Sophie lägger tarotkort och vägleder oss med hjälp av goda energier. Vi ser att vårt sätt att vara och leva i andlighet smittar av sig på dem vi möter.

LÄS ÄVEN: Orolig mamma: Hur stöttar jag min vuxna son?

Visst kan de uppleva att folk i deras närhet ibland tycker att de är flummiga, men de märker också att det finns en attraktionskraft i att bemöta sina medmänniskor kärleksfullt och på ett högre plan.

– Alla människor har en tro, säger Sophie. Även en ateist tror, tror på att det inte finns någon Gud. Här hos oss lyfter vi upp och tittar på hur andligheten kan hjälpa oss. Den är alltid en del av vår behandling.

Har gått förlåtelseskola

Varje morgon startar behandlingsprogrammet med meditation, men för den som gått igenom svåra trauman kan det vara snällare med avslappningsövningar. För meditation är inte alltid traumasensitivt, säger de unisont.

Med det menas att det kan vara övermäktigt att bli lämnad ensam med tankar och känslor när man mår väldigt dåligt och kanske är drabbad av PTSD, posttraumatiskt stressyndrom.

– En bit in i behandlingen är det dags för försoning, acceptans och förlåtelse, säger Aminah. För att bli fri från drogen behöver man förlåta sig själv, och de anhöriga behöver förlåta sin närstående. De anhöriga är viktiga.

LÄS ÄVEN: Mediet Anci föll ihop på golvet: ”Reiki-healingen räddade mig”

Själva har de gått förlåtelseskola hos Ulla Wallin, i hennes företag LevAnde i glädje. Hon är en betydelsefull, andlig läromästare vars utbildning baseras på kärleksbudskapet i boken En kurs i mirakler. Acim (på engelska A course in Miracles) är en andlig självstudiebok som förmedlar förlåtelsens mening på alla plan. Förlåtelse öppnar nämligen, enligt Aminah och Sophie, dörrar till ett liv i lugn, glädje, trygghet och tillit.

– Vi har blivit bra på att tolka om historier, säger Sophie. Ofta går det att se på sin historia på ett annat sätt! Kanske kan vi vara snällare mot oss själva? Är det så att vi går omkring och bär på destruktiva osanningar som vi behöver göra oss av med? Till vår hjälp har vi Byron Katies bok The work.

– Det handlar om att ifrågasätta negativa tankar genom att ställa sig frågan ”Kan jag vara riktigt säker på att det här är sant?”. Med ett öppet sinne går det att finna frid med sig själv och omvärlden.

Magi är en väg framåt

När Aminah och Sophie vägleder andra använder de sig av de metoder som de själva har blivit hjälpta av.

– Vi varvar andlighet med traditionella evidensbaserade metoder, som till exempel kognitiv beteendeterapi, positiv förstärkning och motiverande samtal, säger Sophie. Men också stödet det innebär att skriva tacksamhetsdagbok varje dag. Magin, heter en bok av Rhonda Byrne. Den hjälper mig att ställa om mitt sinne.

– Magins teknik går ut på att förändra mitt sätt att se på världen. Numera letar min hjärna aktivt efter saker att vara tacksam för. Jag blir inte längre upprörd av situationer som uppstår, det jag bryr mig om är hur jag tolkar situationen.

LÄS ÄVEN: Vi måste våga prata om ensamhet: ”Jag vill inte att fler ska förlora hoppet om livet”

Som två nyktra narkomaner som idag arbetar med missbruksvård, vågar Sophie och Aminah lägga manualer och metoder åt sidan och i stället sätta relationen till klienten i fokus. Personlig utveckling och självkännedom hjälpte dem att våga vara sårbara och hitta styrkan i det. Och med en stark förankring i det andliga gör de saker lite annorlunda. I deras arbetsliv ingår healing, tacksamhet, förlåtelse, magi och En kurs i mirakel.

Tack vare dessa hjälpmedel hittar de vägar framåt, både för sig själva och för sina klienter.

– Vi vet. Vi har själva varit där! Men livet kan bli annorlunda och människor med beroende kan läka. Det som behövs är att man får hjälp!

3 tips till den som har ett beroende

  • Be om hjälp.
  • Tala om ditt problem med någon du har förtroende för.
  • Sök hjälp för din beroendeproblematik via din arbetsgivare eller socialtjänsten.

Det här hjälper Sophie och Aminah att må bra

  • Vi skriver tacksamhetsdagbok varje dag.
  • Vi letar aktivt efter dagens mirakel.
  • Bön.
  • Meditation.
  • Träning.

Aminah Fallgren

Ålder: 38 år.
Familj: Sambo, två barn 5 och 10 år.
Bor: I Malmö.
Gör: Vd och grundare av behandlingsföretaget Sona Connect.
Hemsida: www.sonaconnect.se.
Kontakt: aminah@sonaconnect-se

Sophie Nyman

Ålder: 41 år.
Familj: Sambo, två katter.
Bor: I Malmö.
Gör: Behandlingschef och grundare av behandlingsföretaget Sona Connect.
Kontakt: 0739-34 33 94.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.