Per Holknekt: Andlighet finns i allt det jag inte förstår

För Per Holknekt, entreprenör och författare, har andlighet funnits med sedan barnsben och varit en stor hjälp under en tid av missbruk. I dag får han andlig inspiration genom att möta människor. – Jag är hellre på livets scen än betraktar den från läktaren, säger han.

Text: Maja-Stina Skarstedt
Foto: Robin Berglund

1. Vad är andlighet för dig?
– För mig är det väldigt nära tro. Jag inser ganska enkelt att jag inte förstår allt som finns omkring oss. Och i allt det jag inte förstår, där jag måste skapa min egen tro eller närvaro, där finns andlighet för mig. Att öppna mina celler.

2. När känner du dig andlig?
– Jag har levt ett liv i både slott och utan koja och det är i tider av svårigheter som jag känner mig andlig. När jag är maktlös inför min egen situation, som i ett beroende av alkohol, då jag måste göra mig mottaglig. Det som visat sig vara mitt största knep är att våga be om hjälp. Och i allt det jag inte förstår finns hjälp att få.

3. När kom andlighet in i ditt liv?
– Tidigt. Min mor var troende och satt i kyrkofullmäktige i Mora. Vi förde långa samtal om nätterna, om känslor och kontakt. Komplexa saker fick jag till mig, med min mors försorg. Men min mor hade en tro som var hennes, hon ville aldrig pådyvla den någon. Hon hade sitt lilla Jesus-porträtt i en låda i nattduksbordet, som hon tog upp när hon gick upp och la ned när hon la sig. Hon ville lära mig att inte leva i förnekelse utan i bejakelse, redan i lågstadieåldern.

4. Vilka platser är andliga för dig?
– Inga speciella. Det är snarare i närvaro med människor som ibland behöver mig. När jag inte kan gå förbi en hemlös utan att stanna upp och ge en stunds bekräftelse. I förrgår gick jag fram och pratade med en främling. Han var smutsig och jag bjöd på lunch. Krögaren var först tveksam till att släppa in oss, men vi satt ned för ett intressant samtal. Där kände jag enormt mycket. Andlighet för mig är mer som ett verktyg, inte som ett stilla balsam, utan handlingskraft.

5. Vad lyssnar du helst till för att få andlig inspiration?
– Jag lyssnar inte på musik, tittar inte på tv, streamar inga serier och jag går inte på bio. Jag är nyfiken av naturen och vill lyssna på verkligheten. Det är nästan min drog. Jag blir hög av att betrakta omgivningen och leva i den närvaron. Jag är hellre på livets scen än betraktar den från läktaren.

6. Vem diskuterar du helst andlighet med?
– Via min beroendesjukdom har jag hamnat i gemensamheter som Anonyma Alkoholister, ett räddningsprogram som bygger mycket på andlighet. I de rummen, där man delar så mycket svårt, med så många och får förståelse för att man inte är ensam – det är min plats för sinnesro.

7. Vad förundrades du senast över?
– Jag förundras väldigt mycket över hur vi människor agerar. Som nu i kris, förundras jag över hur vi människor som alltid sagt att “jag gör så gott jag kan” har så mycket mer att ge. Det har fångat mig rätt hårt. Och jag hoppas att vi plockar fram den reserven, som vi visat oss ha, även i fredstid när saker är i ro.

Det här är Per Holknekt

Ålder: 62 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Entreprenör, författare, föreläsare, modedesigner som bland annat grundat klädmärket Odd Molly.
Intresse: Skateboard, fiske, flipper, jobb och människor.

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.