Louise återfann livsglädjen efter sjukdomstiden: ”Lärde mig att leva helhjärtat”

För 12 år sedan trodde Louise att livet var slut, hon hade tankar på att avsluta det efter en svår sjukdomsperiod. Men hon lyckades vända de destruktiva tankarna och idag lever hon sitt liv helhjärtat och brinner för att så frön av välmående och självkärlek i andra människor.

Text: Beatrice Graalheim
Foto: Beatrice Graalheim

Med ett brett leende hälsar Louise välkommen in i familjens nybyggda villa på landet utanför Norrköping. Hemmet är inte bara ett hus, det är en oas av lugn och harmoni. Färgerna, noggrant utvalda enligt principer från färgpsykologin, verkar tillsammans med inredningen för att stilla nervsystemet och skapa en atmosfär av ro. Dörren till ”må-bra-rummet” står öppen. En plats för yoga, kreativt skapande, böcker och musik.

– Hemmet är vår frizon, säger Louise passionerat. En plats där familjen kan fylla på energi och återhämta sig.

LÄS ÄVEN: Låt inte skammen ta över ditt liv: Så får du makten över känslorna

Hon reflekterar över farorna med stress i dagens livsstil och delar sina egna erfarenheter av att bränna ut sig flera gånger.

– Jag har en stor och vild energi, men jag känner också ett enormt behov av grundning och återhämtning, förklarar hon. Dagens samhälle ställer enorma krav på oss. Jag tror att det är viktigare än någonsin att skapa en hemmiljö som hjälper oss att varva ner så att det blir hållbart att leva.

– Men jag vill aldrig stå still, betonar hon. Jag vill njuta, vart jag än är.

Louise blev svårt sjuk tidigt i livet

Louise ägnar sitt liv åt att inspirera andra till självkärlek och personlig utveckling. Genom föreläsningar, retreats, yogalektioner och skrivande har hon hittat sin passion. Men livet hade kunnat ta en helt annan vändning för 12 år sedan när Louise drabbades av en allvarlig sköldkörtelsjukdom. Trots operationen och den medicinska behandlingen fortsatte hon att försämras, och snart var hon fast i en cykel av sjukhusbesök och medicinering.

– Jag blev bara sämre och sämre. Till slut gick jag på 20 mediciner. Det var en fruktansvärd tid som är svår att föreställa sig nu, det är som ett helt annat liv.

Hon gick från att vara en energisk och initiativrik individ till att vara fast i en djup depression, kämpandes med känslan av att livet inte längre hade någon mening.

LÄS ÄVEN: Andligheten hjälpte oss till ett drogfritt liv: ”Det fanns hopp”

– Jag befann jag mig till slut på en sådan låg punkt att jag helt enkelt inte ville leva längre, 23 år gammal. Jag var totalt likgiltig och kände att det inte fanns något värde i livet.

Louise delgav sin terapeut planerna på att avsluta sitt liv. Men i den mörkaste stunden kom vändningen.

– Den punkt där jag trodde att mitt liv var på väg att ta slut, var egentligen där början kom och jag lärde mig att leva helhjärtat på riktigt. Jag trodde innan att om inte någon annan kan fixa mig, då kan jag inte bli bra.

Terapeuten lyckades förmedla till Louise att hon hade ett eget ansvar för sitt eget välmående. Det var där Louise började omdefiniera sin syn på livet och sig själv. Hon gav sig ut på en resa av personlig utveckling och sökte efter verktyg och personer som kunde hjälpa henne att återupprätta balansen i sitt liv.

Louise-Stromberg.jpgLouise lärde sig att lyssna på vad hennes själ behövde.

Hitta verktyg för välmående

En månad efter att ha beslutat sig för förändring satt Louise på ett flyg till Bali. Resan blev en betydelsefull milstolpe i hennes liv. Där lärde hon sig att lyssna på och förstå vad hennes kropp och själ behövde för att må bra. Genom en kombination av näringsrik kost, introduktion av yoga och meditation, började en förändring ta form. Men framför allt började hon lyssna inåt.

Hon betonar att det inte finns en universell lösning för alla, utan varje individ måste hitta sina egna verktyg och strategier för välmående.

– Det räcker inte att någon kommer och säger till dig att ’du bör vara din egen bästa vän’. Jag avskyr den frasen, säger Louise med eftertryck. Det är ingen som berättar hur man gör. Det blir tomma, tråkiga ord. Jag gav mig ut för att lära mig hur man faktiskt gör i praktiken.

LÄS ÄVEN: Sluta älta: Så släpper du taget om dina negativa tankar

Efter att ha återvänt från Bali mådde Louise inte bara bättre fysiskt och psykiskt, hon hade också funnit en ny livslust, en längtan efter att verkligen leva helhjärtat. Hon kände sig levande på ett sätt hon inte hade gjort på länge, och den förändringen återspeglades också i hennes medicinska tester.

– Läkarna sa, ”Jag vet inte vad du har gjort, men fortsätt med det du gör”, berättar Louise och skrattar.

Nu delar hon med sig av dessa insikter till andra genom sitt arbete.

– Det handlar inte bara om att överleva; du ska verkligen känna att du lever fullt ut. Hela du ska leva.

Louise hjälper andra att bryta loss

Efter Bali väcktes en stark längtan av att utforska världen av personlig utveckling vidare.

– Jag blev en nörd först och främst av eget intresse. Det är så otroligt spännande hur mycket man kan jobba med den mentala biten.

Under några år fördjupade sig Louise i detta. Det var en resa av självupptäckt och lärande, som till slut ledde henne till insikten att det var detta hon var menad att arbeta med. Hon visste inte hur, bara att det var dags att ta första steget.

– På den tiden fanns det inte alls lika många roliga hälsosamma recept som det gör idag, så jag blev receptkreatör. Maten hjälpte mig själv så otroligt mycket i mitt tillfrisknande.

Möjligheterna växte och i takt med att hennes plattform utvecklades insåg Louise att det faktiskt var möjligt att arbeta med det hon brann för på ett professionellt plan. Idag omfattar hennes arbete flera grenar, allt under ett och samma paraply.

LÄS ÄVEN: Förlåt andra för din egen skull: Här är verktygen du behöver

– Min yrkesroll kretsar kring en och samma sak: Att få människor att må bättre. Inte bara genom att ge hälsoråd - för det finns en uppsjö av sådant. Jag vill försöka nå människor genom att så frön. Att guida till förståelse för varför du fungerar som du gör.

Hon uttrycker en genuin glädje över hur fantastiskt det är att hjälpa andra att bryta sig loss från förväntningar och ideal, till att i stället leva autentiskt och fullt ut.

– Vi får en så mycket starkare grund. I den bästa av världar jobbar vi på oss själva i förebyggande syfte, men ibland förstår vi inte behovet av förändring förrän något drastiskt sker, som en utbrändhet, förklarar Louise.

Det är inte ovanligt att de som är mest skeptiska behöver det mest. Hon liknar det med människor som påstår att de inte kan yoga för att de är så stela.

– Det är lika absurt som att säga ”jag kan inte duscha, för jag är så smutsig”.

Louise-Stromberg-valbefinnande.jpgHemmet är den plats där Louise kan fylla på sin energi, därför har hon inrett det i dova, mjuka färger.

Skrev boken ”Där vildblommorna växer”

I huset står resväskor uppslagna. Om några dagar reser familjen till Bali, platsen de återvänder till varje år och som har en stor del av deras hjärtan. Det var också där som Louise utbildade sig till yogalärare. Landet spelar en central roll inte bara i hennes personliga liv utan även i hennes författarskap och kommande böcker. Louise ler när hon talar om sin kärlek till text.

– Jag älskar att skriva, det är mitt främsta medie, säger hon. Tidigare har jag skrivit inspirationsböcker och även om det kan tyckas som att steget är långt till det skönlitterära, ser jag den röda tråden så tydligt.

LÄS ÄVEN: Jag mår dåligt – men vågar inte förändra mitt liv

Boken Där vildblommorna växer som släpptes i april är hennes första skönlitterära verk och den första i en serie om sex delar. Den kretsar kring Louises övergripande livsbudskap: att lära sig leva utifrån sig själv och bryta sig loss.

– Jag vill beröra så många människor som möjligt, även de som kanske inte vanligtvis brukar ta upp en roman och läsa, säger hon. Jag vill så frön som kan utgöra en förändring.

Utforska det inre

Det senaste året har varit en tid av insikt för Louise då hon förstått att hon har ADHD. Även hennes son har NPF-diagnoser och utmaningarna har varit många.

– Vi har kämpat så mycket och hårt, både jag och min son, i ett samhälle som inte är gjort för oss.

I sitt författarskap strävar Louise efter att bjuda in läsaren till att utforska sina perspektiv och lära känna karaktärer som går utanför normen.

– Det är så viktigt att den här världen öppnas upp så att både dina och mina barn kan känna sig accepterade och förstådda, förklarar hon. Utan att känna att ”det är fel på mig”. För det är det inte. Det är bara samhället som är jäkligt snävt.

LÄS ÄVEN: 10 olika kraftdjur: Det här vill de säga dig

Louise uttrycker frustration över bristen på kunskap och uppmuntran att utforska vårt inre i vår kultur. Hur samhället tagit avstånd från känslolivet vilket lett till att vi ofta instinktivt skäms för våra känslor.

– Sen blir man överväldigad och får panik, för vi vet inte hur vi ska hantera allt inuti, säger hon allvarligt. Ingen har lärt oss! Hon slår ut med armarna.

– Det är så synd, att vi har fått så himla liten nedärvd kunskap och utrymme att stärka relationen till oss själva. Det gör att de flesta människor jag möter, mig själv inkluderat, har haft en riktigt, riktigt låg självkänsla och självvärde. Och många gånger ett lågt självförtroende också.

– Vi tror ofta att det krävs radikala förändringar för att förbättra våra liv, fortsätter hon. Vi begränsar oss själva i tanken. Men det handlar om att skifta sitt mindset. Ibland krävs det bara små steg, som en minuts meditation varje dag, för att ta klivet mot att skapa en mer hållbar förändring.

Louises ögon glittrar.

– Vet du hur man äter en elefant? Tugga för tugga.

LÄS ÄVEN: Lillemor är domaren som blev shaman – resan till Nepal förändrade allt

Det här är Louise Strömberg

Ålder: 32 år.
Bor: I Norrköping.
Familj: Man, sonen Jonathan 9 år, dottern Vivianna 6 år.
Gör: Författare, coach och yogalärare.
Livsmotto: Du kan göra vad du vill, men inte allting.
Det här är andlighet för mig: Att vara i kontakt med sitt inre och nära den själsliga delen av sig själv.
Hemsida: www.louisestromberg.se
Instagram: louisestromberg.se

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.