Lillemor är domaren som blev shaman – resan till Nepal förändrade hennes liv för alltid

Hon utbildade sig till jurist i Lund, men bytte livsväg efter en resa till ett kloster i Nepal. I dag verkar Lillemor Groth som shaman och andlig vägledare. Hon har sökt och funnit sina egna unika ledtrådar inom sig, och brinner för att sprida budskapet om att ingen av oss är ensam – vi är alla på samma resa, stöttade och hållna av universum.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Kersti Hilding Hansen, Arvid Groth, Lena Evertsson

Mitt i Lund i fina och ljusa kontorslokaler finns Lillemor Groth, 55 år. Här jobbar hon tillsammans med både sin man Kalle och äldste sonen Arvid. Deras företags filosofi är att stärka människors och företags förmåga att utvecklas och nå sin fulla potential. En av hörnstenarna är Lillemors vägledning i personlig och andlig utveckling.

– Den viktigaste relationen du har är den till dig själv. Den påverkar alla delar av ditt liv; dina andra relationer, ditt jobb, din kreativitet och din förmåga till glädje och balans, säger Lillemor.

Under uppväxten var Lillemor den duktiga flickan, hon som alltid presterade på topp och ville ha guldstjärna när hon gjort något riktigt bra. Men det fanns också något annat som pockade på, men hon kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var.

– Jag sökte mig till Svenska kyrkan redan som fyraåring, trots att min familj inte var aktivt kristna, och fortsatte vara delaktig ända fram till mina första studieår i Lund. Sedan lämnade jag kyrkligheten helt och hållet, men inte min tro. Det fanns ett djup inom mig som var kopplat till moder Maria, förklarar Lillemor.

Sedan tog juristutbildningen och domarkarriären överhand över det andliga sökandet. Och så mötte hon sin man. De startade så småningom ett företag inom vård och omsorg och snart skulle det stressade arbetslivet pusslas ihop med tre små pojkar.

– Jag brukade sladda in framför grinden till dagis klockan fem i sex på kvällarna för att hämta mina tre barn. Mitt familjeliv tog mycket stryk på den tiden.

Gick flera kurser om andlighet och personlig utveckling

Mitt i karriären och stressen hände något som kom att förändra allt i Lillemors liv. Nya intressenter på marknaden hade köpt upp deras konkurrenter. Lillemor och Kalle saknade de finansiella musklerna att växa i samma takt. När deras företag blev uppköpt drabbades Lillemor av svåra skuldkänslor. Hon mådde inte bra.

– Jag begrep att jag var tvungen att ta tag i mitt liv. Jag reste till kursgården Baravara i Dalarna för att lära mig om självkännedom.

På Baravara handlar mycket om att upptäcka och utveckla kärlek och respekt för sig själv så att en process kan starta som leder till en inre förändring, som i sin tur gör det möjligt att möta omvärlden med större förståelse.

Därefter var det dags för en längre utbildning i självledarskap på Mötesforum Futura som drivs av Ingela Fors. Där utbildades Lillemor i metoden medvetet bemötande.

När Ingela efter avslutad kurs bjöd in Lillemor och hennes kurskamrater att delta i en resa till ett kloster i Nepal tvekade hon inte.

– Resan till Nepal förändrade mitt liv för alltid. Mina barn brukar referera till ”mamma före Nepal” och ”mamma efter Nepal”.

Lillemor-Groth.jpgLillemor tillsammans med sin hund.

Livsomvälvande resa till Nepal

– Vi var tolv stressade karriärister som reste i väg och vi stannade i drygt två veckor. Fram tills dess hade mitt liv gått ut på att prestera i högt tempo. Jag hade strävat efter att vara ansvarstagande och hjälpande för att ens få lov att existera. Resan blev för mig ett uppvaknande. Av munkarna fick jag lära mig villkorslös kärlek, samhörighet, tillit, närvaro och medkänsla.

I början skrattade munkarna åt de tolv sönderstressade svenskarna, både män och kvinnor, som trodde att de redan levde på ett humanistiskt sätt. Men de skulle snart få chansen att lära om.

Den första vandringen i Himalaya var en meditation, i sakta gemak. De kommande vandringarna var levande meditationer i full närvaro.

– Vi blev medvetna om att när något händer i det yttre tar man in det i sitt hjärta och processar det i sitt inre. Först därefter skapas logiska tankar som man uttrycker för andra. Precis så som astrologin fungerar, det är kunskaper som bor i ens hjärta. När vi väljer hur vi tänker och känner styr det våra handlingar, livsglädje och sinnesro.

Vid hemkomsten till Sverige bestämde sig Lillemor för att skriva en bok, en dokumentär dagbok, om sina upplevelser i klostret. Skrivandet tog tre år och boken kom att heta Konsten att tina en frusen själ.

– I Nepal fick jag fatt i förmågan att slå av på takten och det mest fantastiska är att när jag gör det hinner jag mycket mer. Varje morgon mediterar jag och hämtar hem mig själv. Då börjar energierna jobba för mig i stället för emot mig.

Att sätta tydliga intentioner med dagen är viktigt, då menar Lillemor att det sker en synkronisering som innebär att det som hon vill ska hända verkligen händer. Förr i tiden, före 2011 då hon reste till Nepal, jobbade hon energiskt för att motivera andra att åstadkomma det hon och de önskade. Men det skedde genom att hon mer eller mindre släpade sina klienter med sig framåt, mot målet.

– Numera tänder jag bara en gnista i andra och så tar vi oss tillsammans, i gemensamhet, fram mot målet. Ett bra ledarskap är att leda med minsta möjliga ansträngning.

Utbildade sig till shaman under två år

Resan till Nepal hade blivit en resa in i andligheten, den som hon hade sökt efter redan som barn men inte hittat.

Lillemor hade ett sug efter kunskap, och utbildade sig nu vidare till EQ-terapeut hos Mia de Neergard på Human Potential och till ICF-coach hos Helena Omfors vid Lightworker Academy. (Tillsammans har Lillemor och Helena Omfors nu podden På yttersta grenen, där de bland annat leder kanaliserade meditationer.)

Nästa steg på vägen blev att under två års tid utbilda sig till shaman hos KANI, Karin och Niklas Ugander i Nyhamnsläge. Hos dem fick hon på djupet studera den gamla mystiken och lärde sig massor om gudar och gudinnor. Kursen gav gedigen kunskap om örter, magi och energier. Inom shamanismen talar man om universums stora fält bestående av energier i den kosmiska väven.

– Det är från universums energifält som medier hämtar sin kunskap. Allt är energi och allt är medvetande.

Till Lillemor söker sig människor som vill hitta sitt flow, kanske har man ett projekt som stått stilla eller vill få hjälp att uppnå ens livs drömmar. Eller så handlar det om relationer.

Enligt Lillemor är vi som isberg, den lilla toppen som sticker upp ovanför vattenytan är den del av oss som är medveten och den är mellan fyra och tolv procent. Den andra betydligt större delen av isberget som ligger dold under vattnet är vårt undermedvetna, det som till stor del styr oss utan att vi förstår det

– I det undermedvetna ligger trauman, känslor av skuld och skam, övergivenhet, rädslor och oro över vår hälsa. När vi reagerar på yttre händelser sker det ofta impulsivt, och vi är då starkt styrda av vårt undermedvetna. Men om vi förstår hur vårt undermedvetna påverkar oss och gör oss medvetna om vad det är som händer kan vi agera på ett medvetet sätt.

Som shaman jobbar Lillemor med att kapa energiband som leder till vårt undermedvetna. Hon kapar banden till gamla minnen och gamla känslor som sitter fast i den nedre delen av isberget och styr oss, utan att vi är medvetna om det. Först efter att banden är kapade kan vi agera målinriktat och reflekterande.

– Jag vägleder gärna över telefonen. Vi blundar, både jag och klienten. Jag guidar i meditation, jag rensar i chakran och kapar gamla band. Vi bär på minnen från sju generationer bakåt – och framåt. Vi ärver även våra förfäders känslor och vi bär dem med oss från långt tillbaka.

Lillemors spännande och omtumlande andliga resa har gjort att hon ser på livet på ett nytt sätt. Hon har vänt på steken: Förut drabbade livet henne, nu är hon en medspelare i sitt eget liv.

– När någon passar en boll till mig vet jag hur, eller om, jag ska passa den vidare. Nu har jag redskapen för hur jag ska hantera det som händer i mitt liv. Och det gör att jag kan välja glädjen!

Energikalender.jpg”Energikalender för själen 2023”, en vägledande årsbok som vill sprida daglig glädje, kärlek och energi. skriven av Lillemor Groth tillsammans med Ivar Kristoffersson och Yvonne Frank Månsson. Dag för dag får läsaren följa hur planeterna påverkar oss. Astrologin blir på så sätt en del av vår vardagsplanering, menar Lillemor.

Det här är Lillemor Groth

Ålder: 55 år.
Familj: Mannen Kalle och de tre sönerna Arvid, Edvin och Axel.
Bor: I Lund.
Gör: Vägleder i hållbart självledarskap, är shaman och energivägledare. Äger och leder företaget Grothbolagen, där Lydiagården med holistisk rehabilitering, främst för cancerdrabbade, ingår.
Kontakt: growwiser.se
Blogg: Konsten att tina en frusen själ, som har 22 000 följare.
Aktuell med: Energikalender för själen 2023.

Lillemors bästa tips

1. Hitta dina egna unika ledtrådar – de du själv har lagt ut inför din födelse i världen.
2. Astrologi kan hjälpa dig att förstå vem du är på djupet och hur just du fungerar utifrån dina egna unika behov. Med kunskap om energierna blir livet enklare att hantera och mer glädjefyllt. Den är en spegling in i mysterierna.
3. Att följa månens rörelse genom stjärntecknen på himlavalvet är en bra start för att lära sig astrologi och spåra hur man reagerar på de olika stjärntecknens energier.
4. Kom ihåg att du är så oändligt älskad och hållen av universum. Vi är aldrig någonsin ensamma.

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.