Sofia är andlig doula: ”Den som föder ska äga rummet”

Sofia Roos Forssell är doulan som bjudit in sitt andliga intresse i arbetet – med hjälp av kristaller, kort och rebozosjal välkomnar hon barn till världen.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Tobias Larsson, Butik Kalcit

Det tog Sofia Roos Forssell tre flyttar under tre år innan hon och hennes andliga butik och center Kalcit landade i det gamla stationshuset i Österskär norr om Stockholm. Så fort jag stiger över tröskeln i sekelskiftesbyggnaden slås jag av känslan av att här vill jag vara.

Förutom Sofias varma leende blir jag glatt välkomnad av de svansviftande fyrfotingarna Bosse och Malte, en lugnande doft av palo santo och ett hav av kristaller.

LÄS ÄVEN: När barn berättar om tidigare liv: 5 råd till föräldrar

– Djur är så mycket healing för mig, jag hoppas få in mer av det hos Kalcit. Att bara vara med djur eller mocka skit i stallet är den bästa meditationen, skrattar Sofia.

Sofia driver butiken Kalcit

Efter en kort rundtur i butiken med ett utbud av allt man vill ha om man som jag älskar tarotkort, rökelser, smycken, stenar, vackra sjalar, drömfångare och silkeslena kaftaner, slår vi oss ner i det lilla köket med utgång till en charmig punschveranda.

LÄS ÄVEN: Mindfulness för barn: 5 enkla övningar att göra tillsammans

Kristaller har varit en del av Sofias liv sedan tidiga tonåren och hon har alltid dragits till stenar. På senare år har hon fördjupat sin kunskap om kristaller och ädelstenar och sedan tre år tillbaka sprider hon dessa energier och vibrationer vidare till andra på heltid genom Kalcit.

Utbildade sig till doula

Men allt började med att hon utbildade sig till doula efter sin andra utmattning.

– När jag blev doula för fyra år sedan hittade jag de fantastiska rebozosjalarna från Mexiko och tänkte att dessa vill jag jobba med. Som doula arbetar man bland annat med smärtlindrande och lugnande massage och då är sjalarna ett fantastiskt hjälpmedel.

– Jag startade även en webbshop med rebozos, sedan fylldes shoppen även på med egentillverkade smycken och fler magiska saker som kristaller och annat handplockat.

Sofia-Doula.jpgSofia i full action under en förlossning.

Mer andlighet och bebisar

Sofia har alltid varit fascinerad av förlossningar och barn. Redan som femåring kunde hon berätta för släkt och vänner hur det går till att föda barn.

– När jag var gravid med min son Ture behövde jag även göra ett skifte i mitt liv på grund av mycket stress på jobbet. Jag kom till insikt om att det var dags för mig att börja arbeta med det jag verkligen brinner för och älskar – mer andlighet, mer förlossning och bebisar! Men inte som barnmorska, utan jag ville stötta och vara runt de gravida på ett annat plan, berättar Sofia.

LÄS ÄVEN: Pierre Hesselbrandt om mediala barn: Alltför många föräldrar har viftat bort det här

Hon var då en flitig lyssnare på Förlossningspodden, som drivs av Emma Philipsson som också arbetar som doula. När Emma berättade att hon skulle starta en doulautbildning tillsammans med Anna Tallwe hoppade Sofia på direkt!

– Jag hade tidigare utbildat mig till mental tränare och vet hur mycket tankarna styr vår verklighet. Nu kände jag att doula var ju det jag ville bli!

Skapar förutsättningar för en trygg förlossning

Att känna sig lugn och trygg är grundläggande för att kroppen ska kunna föda barn på det sätt den är skapt för. Att vrida på oxytocinkranen är bästa knepet under en förlossning.

– Vi har fött barn i alla tider och mitt jobb är att se till att kvinnan får rätt förutsättningar för en lugn och trygg förlossning på sina egna villkor. Har man det lugnt omkring sig och känner sig trygg i ett eget space, då frigörs naturligt det viktiga hormonet oxytocin.

LÄS ÄVEN: Fråga Benny: Minns småbarn Andra sidan?

Utsöndringen av oxytocin ger bland annat naturlig smärtlindring, hjälper dig att slappna av, får livmodern att dra ihop sig och hjälper värkarbetet framåt. Samma hormon ser sedan till att moderkakan kommer ut utan för mycket blödning och att mamman är lugn efter förlossningen. Oxytocinet är lika viktigt efter att barnet är fött, för att amningen ska komma igång.

Kurser på Kalcit

Sofia har verktygen för att kvinnan ska hitta trygghet och lugn under förlossningen. Kroppen kan det här, menar hon. Men jobbet börjar redan innan, med förberedande möten där Sofia vägleder hur man får med känslan av trygghet hemifrån in i förlossningsrummet. Allt för att kvinnan ska hitta stämningen, känna självförtroende och våga lita på sig själv och sin kropp.

LÄS ÄVEN: Aktivera kristallernas kraft: Så väljer och använder du dina stenar

– Jag har både förlossningsförberedande kurser här på Kalcit och är med som doula hela vägen tills barnet är fött. När man har med sig en doula till sin förlossning blir det en känsla av trygghet. Vi är en liten flock där på sjukhuset och som redan känner varandra. Barnmorskorna tycker oftast att det är positivt att en doula är med och jag teamar alltid ihop mig med dem. Jag är också som ett språkrör mellan kvinnan och barnmorskan.

Ta hjälp av kristaller vid förlossning

Att bjuda in sitt andliga intresse i arbetet som doula, var helt naturligt för Sofia.

– Det handlar främst om att skapa ett space, ett rum som är mysigt, inbjudande och tryggt för mamman och eventuell partner eller stödperson. Alla kanske inte vill ha det andliga med vid sin förlossning, men för de som vill jobbar jag också med kristaller och kort för att bland annat skapa kontakt med bebisen som är på väg att födas.

LÄS ÄVEN: Inred ditt hem med kristaller – Skapa goda energier i dina rum

– Mot slutet, vid det intensiva krystarbetet, brukar jag ta fram en kristall och något som tillhör bebisen så att mamman kan se målsnöret och orka ända fram. Det är bra med kristaller, de går att krama hårt i handen utan att de går sönder. En cuddlestone är perfekt storlek!

Rosenkvarts-forlossning.jpgHär får en föderska hålla en rosenkvarts i handen för stöttning.

Förbättrar barnets position i magen med rebozon-sjal

Sofia är även utbildad aktiv baby-instruktör, vilket innebär att hon med hjälp av olika övningar kan förbättra barnens position inne i magen. Till exempel om en bebis ligger i ett tokigt läge där en förlossning blir jobbigare eller inte går framåt, hjälper Sofia till att få barnet rätt.

– Maglyftet till exempel, där lyfter jag magen med hjälp av rebozon så att bebisen kan inta en bättre position. Jag kan även vända den födande upp och ner så att barnet har chans att lägga sig mer optimalt.

LÄS ÄVEN: Enkel medial övning: Få healing från Moder Jord

– Bebisar lägger sig där det finns plats och där det är skönast, så det gäller att skapa plats genom att mjuka upp muskler och ligament. Om förlossningsarbetet inte går framåt och personalen till exempel vill sätta värkstimulerande dropp, då vill jag och de blivande föräldrarna gärna få en chans att göra lite aktiva babyövningar. Många gånger lyckas det och kvinnan slipper andra interventioner.

Att den som föder ska äga rummet är Sofias mål.

– Ta med favoritkudden, elljusslingor, oljor och kristaller. Mys till det och släck ner. Ofta stannar värkarna när man kommer in på sjukhuset, men det kan vända tack vare mycket närhet, beröring, massage och tillit. Oxytocinet utsöndras lättare då och startar värkarna naturligt igen. Då får kvinnan kraft att föda som vi gjort i tusentals år.

Sofia Roos Forssell

Ålder: 45 år.
Bor: I Åkersberga, norr om Stockholm.
Familj: Man, två barn samt ett änglabarn i himlen, fyra kaniner, två hundar och en häst.
Gör: Driver det spirituella centret och butiken Kalcit i Österskär samt jobbar som doula och aktiv baby-instruktör.
Motto i livet: Är det lätt så är det rätt.
Andlighet för mig: Mitt sätt att ta mig an och förstå livet. Tillit.
Kontakt: info@butikkalcit.se
Hemsida: www.butikkalcit.se
Instagram: butikkalcit
Tiktok: butikkalcit
Facebook: butikkalcit

LÄS ÄVEN: Lyssna till din feminina kraft – det kan förändra hela ditt liv

Detta är en doula

  • En kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt.
  • En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.
  • Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”kvinna som ger omvårdnad”. Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse

Källa: doula.nu

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.