När barn berättar om tidigare liv: 5 råd till föräldrar

Dr Jim Tucker är barnpsykiater och professor i psykiatri och neurobeteendevetenskap vid University of Virginia School of Medicine, USA. Han ger råd och vägledning till föräldrar vars barn pratar om minnen från tidigare liv.

Text: Lovisa Mölstad
Foto: Shutterstock

Minnen från tidigare liv kan förekomma hos barn i familjer med en tro på reinkarnation likväl som i familjer där den trosuppfattningen varit helt främmande. När barn pratar om tidigare liv kan de uppleva starka känslor och bli berörda. Föräldrar och andra i barnets närhet kan då bli osäkra på hur de ska reagera och vad de ska svara.

LÄS ÄVEN: Pierre Hesselbrandt om mediala barn: Alltför många föräldrar har viftat bort det här

Jim Tucker och hans kollegor på University of Virginia har pratat med många familjer vars barn påstått sig minnas att de har haft andra hem och andra föräldrar tidigare. En del barn minns även dödsögonblicket i sitt förra liv.

LÄS ÄVEN: Fråga Benny: Minns småbarn Andra sidan?

Inte tecken på psykisk ohälsa

Jim poängterar först och främst att det är viktigt att veta att barnets spontana uttalanden om tidigare liv i sig inte indikerar att barnet lider av psykisk ohälsa. Och att barnen som pratar om tidigare liv sällan uppvisar psykiska problem.

LÄS ÄVEN: Mindfulness för barn: 5 enkla övningar att göra tillsammans

De allra flesta av dessa barn slutar prata om ett tidigare liv när de är fem till sju år gamla. När barnen blir äldre kommer de i många fall inte ens ihåg att de pratat om ett tidigare liv.

Jim-Tucker.jpgJim Tucker skriver om reinkarnation. Foto: Pressbild

5 råd när barn har minnen från tidigare liv

  1. Lyssna respektfullt när barnet pratar om sitt tidigare liv.
  2. Visa empati och svara till exempel ”Det måste ha varit läskigt”, om barnet berättar om en dödsolycka. Klargör för barnet att det tidigare livet tillhör det förflutna.
  3. Ställ allmänna och öppna frågor som exempelvis: ”Kommer du ihåg något mer?” Undvik att ställa alltför specifika frågor eftersom det dels kan göra barnet upprört, dels kan frågorna få barnet att börja hitta på svar – vilket gör det svårt eller omöjligt att skilja minnen från fantasi.
  4. Skriv ner sådant barnet berättar som kan ha med tidigare liv att göra. Anteckningarna kan bli avgörande för att bevisa att barnet faktiskt har upplevt minnen från ett tidigare liv.
  5. Bli samtidigt inte alltför fokuserad på barnets uttalanden rörande tidigare liv. Det viktigaste är att leva i det nuvarande livet.

Källa: Jim Tucker, Division of Perceptual studies, University of Viriginia

LÄS ÄVEN: Regressionshealing: Upplev tidigare liv och få budskap från Andevärlden

Boktips

Tre böcker av Jim B Tucker, barnpsykiater och professor i psykiatri och neurobeteendevetenskap vid University of Virginia.

  • Before
  • Life before life
  • Return to life

Har du eller någon i din närhet upplevt något som kan handla om tidigare liv? Skriv till oss på Nära och berätta! Mejla: paulina@tidningennara.se

Ditt mejl kan komma att publiceras i Nära.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.