Nära testar Totum kroppsterapi: ”Det känns som om jag tagit en själslig dusch!”

I Danmark är Totum kroppsterapi vanligt vid såväl utbrändhet som vid rehabilitering för elitidrottare, men i Sverige är det ännu okänt för många. Danska Kirstine Ilum har tagit behandlingsformen över sundet och hjälper sina klienter i Malmö till ett bättre mående. Nära fick hälsa på i de vackra lokalerna på Balance room och prova terapiformen som ser till hela människan!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Gugge Zelander

Vi går till tandläkaren för att ta hand om våra tänder, till frisören för att fixa håret. Vi tränar för att hålla oss friska och pigga. Men hur är det med det som vi inte ser, det där som pågår på insidan? Känslorna och minnena. Hur ofta ägnar vi dem en tanke? Och hur mycket påverkar de oss, egentligen?

I en gammal sekelskiftesvåning på en av de allra finaste adresserna i Malmö ligger Balance room. Här tar Kirstine Ilum emot klienter och behandlar med Totum kroppsterapi. Hon jobbar med att skapa balans i nervsystemet, och sätter i gång kroppens naturliga läkningsprocesser. För hon menar att kropp och psyke hör ihop. Och att vi alla bär på något inre sår som går att läka genom kroppen. Vilka trauman som sätter sig i kroppen och hur de kommer till uttryck är individuellt.

LÄS ÄVEN: Nära testar kundalini bodywork: ”Jag vill använda kraften till att hela mig själv”

– Det behöver inte vara så att man har något jättejobbigt trauma, jag behandlar även för stress eller fysiska smärtor som spänningar i nacken eller matsmältningsproblem, berättar Kirstine. Men allt vi varit med om ligger som frysta ögonblick i kroppen. Om du har ont i axeln kan det ligga känslomässiga minnen i lager som påverkar läkningen.

Kirstine-Ilum.jpgI Balance rooms vackra lokaler löser Kirstine klienters blockeringar.

Det här är Totum kroppsterapi

Totum kroppsterapi är en behandlingsform där själen, känslorna och minnena får ta plats. För vårt psykiska mående kan yttra sig i fysiska spänningar i kroppen. Och de här spänningarna kan påverka vårt välbefinnande. Precis på samma sätt som våra fysiska spänningar kan påverka vårt psykiska mående. Genom att kombinera massage och terapi kan fysiska och psykiska spänningar lösas och på så sätt kan kroppens läkningsprocess starta. Totum kroppsterapi kombinerar flera olika behandlingsmetoder så som akupressur, zonterapi, djupgående massage, andningsteknik och meridianmassage.

LÄS ÄVEN: Kiina led ständigt av värk – lindringen fanns i hennes andetag

– Alla delar är lika viktiga, säger Kirstine och pekar på en affisch över kroppens olika meridianer som hänger på väggen. Det gäller att få nervsystemet att slappna av och sen jobbar jag med musklerna, energisystemet och känslorna. Det handlar om att undersöka och vara närvarande, inkännande och nyfiken på vad det är för känslor och spänningar som finns i kroppen. Vad det är för typ av energi som behöver komma fram eller lugnas ner.

Ser kroppen som en helhet

Det är en behandlingsform som utgår från att se kroppen som en helhet där vår fysiska kropp är kopplad till vårt psyke.

– Det handlar om att finna kroppens egna resurser, det som gör att du mår bra. Vi tittar under ytan och letar efter orsaken till problemet istället för att bara behandla symptomen.

LÄS ÄVEN: Kundalini Activation Process har förändrat våra liv: Julia och Rebecca berättar

– Till mig kommer alla möjliga klienter med väldigt varierande problem, det kan vara en kontorsarbetare som har ont i ryggen eller någon som går igenom en tuff skilsmässa eller ett dödsfall. Jag har till och med terapeuter som kommer, som är ute efter något annat som inte kan lösas intellektuellt.

– Utöver att ta emot klienter på Balance room jobbar jag med grupper och cirklar, jag har en egen digital plattform med meditationer, yoga, dans och andningsövningar, och jag är även en del av undervisningsteamet på Totum – skolan för kroppsterapi i Köpenhamn.

Kirstine.jpgIdag utbildar Kirstine andra terapeuter i Köpenhamn.

Gladare efter kroppsterapi

Kirstine har så länge hon kan minnas haft ett stort behov av att röra på kroppen.

– Jag har sedan jag var barn varit nyfiken på kroppen, det tror jag kommer från att barns kroppar är så kloka! De har ett naturligt sätt att röra sig och har behov att uttrycka sina känslor.

Hon började med gymnastik och gick sedan över till dans i sena tonåren och det blev hennes levebröd i många år.

LÄS ÄVEN: 6 tips till dig som är högkänslig – för en mer balanserad vardag

– Jag älskar sättet att jobba med kroppen och uttrycka mina känslor. Men det medförde också en hel del stress. Jag utbildade mig i England och hade i många år en holländsk koreograf som utmanade kroppens fysiska förmåga genom, dans, stunt-utförande, kampsport, och jobbade med trauma i kroppen.

– Det var då, år 2005, som jag provade kroppsterapi första gången. Det gjorde gott, jag kände att jag blev gladare och kunde prestera bättre.

Utbildade sig till totumterapeut

Nästa gång Kirstine provade hade hon helt andra förutsättningar.

– Då var jag utmattad, hade ångest och smärta i kroppen. Jag fick ligga på min väns behandlingsbänk och lager efter lager skalades av. Jag fick möjlighet att möta mig själv och vara sårbar i det. Och det väckte också min nyfikenhet, hur kan vi komma djupare i oss själva med kroppen som redskap?

År 2017 började Kirstine utbilda sig på ”Totum – skolan för kroppsterapi” i Köpenhamn. Sedan hon blev färdig totumterapeut är det en del av hennes dagliga sysselsättning, tillsammans med yoga- och dansundervisning.

LÄS ÄVEN: Kristaller som hjälper dig att fokusera – få hjälp att uppnå dina mål

– För mig är kroppsterapi mycket mer än en teknik eller ett verktyg, jag ser mönster hur ALLT hänger samman. Jag är nyfiken och älskar att fördjupa mig i olika kurser och utbildningar. Just nu ligger mycket fokus på trauman och hur man kan jobba med det med nervsystemet och andningen. Det här är en resa som öppnar många dörrar, något som ger mig mycket personligt. Alla klienter lär mig något!

Näras chefredaktör Paulina testar Totum kroppsterapi

Inför det här reportaget vill Kirstine att jag provar på Totum kroppstreapi för att lättare kunna beskriva vad det är. Vi bokar in tre tillfällen och jag har ingen aning om vad jag ska förvänta mig. Men det visar sig bli en otroligt härlig och förlösande upplevelse att få möta mitt inre!

Nara-testar-Totum.jpgMinnen som jag glömt bort kommer tillbaka när Kirstine trycker på olika punkter.

Första tillfället

Vi börjar med ett inledande samtal. Kirstine frågar bland annat hur jag mår och om det är något särskilt jag vill att vi fokuserar på. Därefter får jag lägga mig under en varm filt på behandlingsbänken. Med mjuka rörelser sätter Kirstine igång flödet i kroppen genom att ruska lätt på olika kroppsdelar. Hon börjar nere vid fötterna. Jag känner hur kroppen börjar vakna och det känns som kolsyra i händerna. Kirstine ber mig släppa ner käken och sucka ljudligt. Jag tar ett djupt andetag och följer med.

Jag blundar och ser det jag brukar se när jag mediterar, ett lila ljus och ett öga. Men så plötsligt dyker ett minne från barndomen upp. Jag berättar om minnet för Kirstine och tänker att det var märkligt att det dök upp just nu.

LÄS ÄVEN: Yoga som läker och stärker: 8 övningar att göra i din egen takt

Kirstine guidar mig i att andas ljudligt samtidigt som hon trycker på olika punkter på kroppen. En del punkter känns behagliga medan andra är lite mer utmanande att hantera. Men andetaget är min hjälp att ta mig igenom känslan. Så trycker Kirstine på en punkt nedanför revbenen. Plötsligt kan jag inte hålla tillbaka tårarna. Det gör inte ont och jag är inte ledsen, men jag gråter. Kirstine är ett otroligt stöd och får mitt plötsliga infall att kännas hur naturligt som helst.

Efter en timme låter Kirstine mig landa i det jag upplevt och lämnar rummet i några minuter. Jag somnar på behandlingsbänken och är så trött när jag vaknar. Hela kvällen känns det som jag varit vaken i flera dygn. Jag går och lägger mig tidigt. Nästa dag mår jag som vanligt.

Andra tillfället

Vi börjar behandlingen och denna gång går det fort. Jag kommer snabbt tillbaka till ett minne från skolgången. Jag berättar om minnet och Kirstine trycker på några punkter vid axlarna. Jag känner mig inte ledsen men ändå rinner tårarna nerför mina kinder.

Kirstine går vidare och ruskar i armar och ben och så dyker nästa minne upp. Denna gång händer det mer i kroppen. Precis vid diafragman börjar kroppen att spänna sig och jag känner att jag inte kan göra något annat än att följa med känslan. Jag andas med känslan och följer med kroppen. Jag känner mig ”renad” känslomässigt och på kvällen är jag inte ett dugg trött. Jag känner mig balanserad och lugn. En skön känsla som jag tänker att jag vill behålla så länge som möjligt.

Kirstine-Paulina.jpgAlla känslor är tillåtna på behandlingsbänken.

Tredje tillfället

Det går fort att komma ner i den djupa avslappningen och jag känner mig så trygg med Kirstine. Jag vet när jag ska släppa på käkarna och jag känner mig säker i vad som kan komma att hända, jag är redo att följa med känslan.

Även den här gången dyker olika minnen från min barndom upp när Kirstine trycker på olika punkter.

LÄS ÄVEN: Vad är reikihealing och hur går det till? Nära har testat!

Jag följer med andningen och kroppen reagerar genom att spänna sig på en del ställen. Känslan efteråt skulle jag beskriva som att ta en själslig dusch! Jag mår så bra och känner mig i balans. Och jag har en stark längtan efter att få uppleva Totum kroppsterapi igen!

Kirstines: Så blir du bättre på att lyssna på kroppen

  • Fundera över vad du kan göra i din vardag för din kropp. Kanske är det att stoppa ner fötterna i jorden? Låt det inte bli en prestation att ta hand om din kropp, men gör något som ger dig glädje.
  • Möt dina känslor och ge dig utrym­­­­me att vara med dem, det kan handla om att sätta gränser, exempelvis. Det vi arbetar med i terapin, kan du ta med dig ut i livet.
  • Andlighet sitter i kroppen. Vi är här på jorden för att ta hand om oss och vår kropp. Andlighet är att vara jordnära, för det är här vi är just nu.

Här hittar du Totum-kroppsterapeuter

Malmö:

Balance Room
Kirstine Ilum
Caroline Ask
Hemsida: www.balanceroom.se
Kontakt: info@balanceroom.se
Tel: 040-400 144
Instagram: @balance.room

Susanne Bladh
Kontakt: kroppsterapi.susannebladh@gmail.com eller 0761-69 30 82
Instagram: @susannebladhkroppsterapi
Facebook: Susanne Bladh kroppsterapi

Soulharmony & Soulgården
Linda Fuchs
Stellan Kok
kontakt: linda@soulharmony.se
Tel: 0737-08 82 31
Boka: www.bokadirekt.se sök på: Soulharmony & Soulgården

Ayurvediskt Center Malmö
Patrik Persson
Kontakt: www.ayurvedisktcenter.se

Bunkeflo strand:

Christina Nüske
Kontakt: www.calmour.life

Stockholm:

My Kristoffersen
Instagram: @bodytherapy.sthlm
Boka: www.bokadirekt.se
Bodytheraphy Stockholm

Vellinge:

Studio Källan
Caroline von Röök
Hemsida: www.studiokallan.se
Facebook: Studio Källan
Instagram : @studiokällan
Boka: www.bokadirekt.se sök på: Studio Källan Vellinge

Lomma:

Monika Krappe
Kontakt: www.krappeskroppsterapi.se

Höör & Jularp:

Siri Hultkrantz
Kontakt: 073-9792765,
Mejl: siri@sidunkroppsterapi.com
Utför hembesök inom Höör.

Södra Sandby:

Lisa Beltzén Jacobsson
Hemsida: www.samklang.life
Kontakt: samklang.life@gmail.com
Facebook: Samklang
Instagram: @samklang.life

Eslöv:

Hela hälsan Eslöv
Katarina Andersson
Kontakt: 0733-81 22 44
Facebook: Hela hälsan Eslöv

Ystad:

Hela Du kroppsterapi
Anneth Gistorp
Kontakt: 0739-63 17 90

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.