Kundalini Activation Process har förändrat våra liv: Julia och Rebecca berättar

Är du nyfiken på att komma i djupare kontakt med din intuition och att uppleva världens färger, smaker och dofter mer intensivt? Med hjälp av kundalini activation process är det möjligt. Tillsammans med en facilitator bearbetas blockeringar och din unika livsenergi aktiveras.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Thomas Carlgren

Jag ska erkänna att jag är lite nervös när jag kliver in på AYÄM studio. Jag googlade runt lite innan för att förbereda min första Kundalini Activation Process (KAP)-klass, men hittade inte så mycket. Och kanske är det inte så konstigt eftersom det är en relativ ny form av själslig praktik.

De få berättelserna från andras upplevelser var dock både kittlande och självutlämnande, och det senare är inte min bästa gren, jag vill ha kontroll. Men mina nerver lugnas raskt. Julia Bergh och Rebecca Brage möter upp i dörren och jag blir serverad en kopp värmande te.

AYÄM studio ligger i en vacker lokal i Stockholm med högt i tak, stilfullt inredd och i receptionen står rader med vackra kristaller längs väggen med hyllor. Energin är harmonisk, här vill man bara vara.

Intuitionen blir starkare

När de andra deltagarna kommit, tar vi oss ner i en av studions två yogasalar, där mattorna redan ligger utplacerade på golvet och vi själva får välja var vi vill lägga oss. Vi är lika många kvinnor som män och det visar sig att flera är här för första gången, det känns tryggt tänker jag.

Julia börjar med att berätta hur klassen går till, att vi ligger ner på mattan med slutna ögon och att hon går runt och aktiverar vår energi ackompanjerad av musik. Innan vi börjar gör Julia en demonstration på en deltagare. Med händerna gör Julia virvlande och uppåtgående rörelser över kvinnan som graciöst tar sig upp till både sittande och mjuka bakåtböjningar. Att kroppen börjar röra sig på ett till synes spontant vis känns fascinerande, lite läskigt och samtidigt vackert. Sen är det vår tur. Jag lägger mig ner på mattan, sluter ögonen och låter kroppen omslutas av musiken.

Omprogrammera hjärnan

Syftet med KAP är att det omprogrammerar vissa strukturer i hjärnan, sådana som inte längre tjänar oss. Om du till exempel har svårt att sätta gränser eller svårt att släppa taget om händelser kan detta förändras drastiskt efter KAP. Vår intuition brukar bli starkare, tydligare, det är som att det inte längre finns ett mellanland, bara ja eller nej.

Julia beskriver det som att vår inre kärleksfulla röst blir mer högljudd. Det är en energiaktivering av livskraft som inom yogavärlden kallas kundalini, och nondualitet som är ett medvetandetillstånd där vi alla är en. Man aktiverar de här energierna så att de får flöda fritt.

– En del tror att KAP har med kundaliniyoga att göra men det är två helt skilda grejer just på grund av att KAP inte är viljestyrt, det vill säga varken vi eller deltagaren bestämmer vart energin ska gå. Den går dit den behöver gå för just dig, just idag. Därför är upplevelserna ofta väldigt olika från gång till gång. I KAP kommer energin uppifrån och jobbar sig nedåt, säger Rebecca.

Både Julia och Rebecca är utbildade så kallade facilitatorer hos Venant Wong som är mannen bakom KAP.

Skillnaden på en facilitator och en lärare eller instruktör är att facilitatorn inte lär ut något, utan varje deltagare har sin egen upplevelse.

Hade en stark upplevelse

Det var för cirka fyra år sedan som Venant upptäckte att han kunde aktivera en persons kundalini genom beröring och att arbeta med energisystem och meridianpunkter. Idag finns det 147 stycken facilitatorer i hela världen och Julia är en av de första. Hon kommer från modebranschen, men bestämde sig för att hoppa av den för ett par år sedan.

– Min första lediga dag från jobbet tog jag min första KAP-klass med min vän Sigrid och hennes partner Venant. Jag hade en jättestark upplevelse och var helt chockad, vad är detta? Efter min andra klass frågade Venant om jag ville utbilda mig. På den tiden handplockade han vilka han ville utbilda, berättar Julia.

Nu, endast ett par år senare driver Julia studion AYÄM som är ett hem för KAP och där även Rebecca håller klasser. Och det var med Julia som Rebecca upplevde sin första KAP- klass.

– Jag är en sökande person och har testat så många olika grejer, men det här liknade ingenting, det var liksom allt på samma gång, berättar Rebecca och sommaren 2021 utbildade hon sig till KAP-facilitator.

Upplevelsen på mattan är fantastisk menar Julia och Rebecca, men det är vad som händer utanför klassen som verkligen är spännande.

– KAP har förändrat våra liv och många andras. Att leva med mer klarhet och autenticitet är något jag önskar att alla kunde få uppleva, säger Julia.

20211214-Kundalini-Activation-Process-Julia-1080.jpg

Musiken är som en resa

Musiken är viktig i KAP, dels förstärker den känslorna, dels hjälper den många att släppa taget eftersom det är vanligt att det kommer upp känslor, att man behöver gråta, skrika eller skratta och med musiken är man lite mer skyddad. Musiken är också upplagd som en resa genom hela klassen, där du går genom olika stadier där mitten är som en klimax.

– Många säger att det är härligt att bara få gå på klass och lyssna på bra musik, att bara det är en härlig upplevelse. Musiken tar sig in på cellnivå så det blir en fin kombination med energin, säger Rebecca.

I KAP aktiveras energin av en utbildad facilitator, antingen i grupp eller i en privat session.

– Det är som en healingsession, som att gå på massage, fast för det inre, säger Julia.

Kan man uppleva något som man inte klarar av?
– Oftast när energin jobbar på blockering, eller trauma som sitter i kroppen finns det ingen berättelse som är förknippad med det. Energin jobbar liksom på ett djupare plan. Vårt ego, eller vad man ska kalla det, hinner inte ens med att sätta en specifik story på detta. Upplever du sorg under en KAP-session är det en känslomässig clearing. Du kanske blir urledsen och helt förkrossad under en låt, sedan kommer det en annan låt och då går du vidare till nästa känsla, förklarar Julia.

KAP jobbar djupt, men på ett skonsamt och snällt sätt. Det är en väldigt ren och omhändertagande energi, som aldrig ger dig mer än du klarar av. Inget som inte är hanterbart kommer upp, bara det du behöver just då.

– Många upplever djup healing, att en mängd känslor löses upp, men det är inte det som är själva syftet utan det är snarare att du ska komma närmare din själ, närmare in i dig själv, säger Rebecca.

Venant Wong kallar känslan av healing en bieffekt av KAP eftersom syftet är att expandera vår medvetenhet, att komma tillbaka till oss själva och till oneness.

– Du kommer också så nära din intuition, du hör den klarare, den blir helt omöjlig att ignorera. Om jag är på väg åt ett håll som inte är bra för mig, pekar den liksom med hela handen, säger Julia.

Och för Rebecca, som arbetar med mat och smaker, har det också hänt jättemycket.

– Mina smaker har förändrats, förfinats, jag är mer känslig, och kan skilja ut smaker på ett helt annat sätt än tidigare. Du kan söka hur mycket som helst utanför dig själv, men egentligen handlar det bara om att komma in i sig själv. Du har allt inom dig, och det kan KAP hjälpa dig att uppleva, säger Rebecca.

– Det är det som är så fint, det handlar bara om att hitta dit, att hitta de verktyg som kan hjälpa oss att nå dit, fyller Julia i.

20211214-Kundalini-Activation-Process-Rebecca-1080.jpg

Kroppen vill röra på sig

Jag vet inte hur lång tid jag ligger på mattan, inte heller om Julia eller Rebecca varit förbi och aktiverat min energi, men plötsligt vill kroppen röra sig.

Handlederna, fingrarna, armarna, tårna och benen gör mjuka och rytmiska rörelser åt sidorna. Det känns som att vara på ett rejvparty och dansa, fast på en matta.

Efter ett tag vill ryggen liksom göra en bakåtböjning, det är som att jag, eller om det är mitt undermedvetna, vill öppna upp bröstet. Med bakhuvudet fortfarande i matten kommer jag upp till en liten båge, det känns inget konstigt, jag är fullt medveten och att öppna upp bröstet är något som flera yogalärare uppmanat mig att träna på. Jag har hela livet gått omkring lite kutryggad för att skydda just hjärtat, inget ovanligt alls och jag slås av tanken att nu kanske det är dags för mig att släppa taget om mina rädslor.

Rytmerna blir intensiva och kroppen vill röra sig än mer, samtidigt sprids en oerhörd glädje, mungiporna dras mot öronen och här ligger jag och är glad. Plötsligt känns det som att vara inne i en regnskog, jag hör hur daggen droppar med rytmiska trummor i bakgrunden. Min andning blir kraftigare, magen lyfts upp och ner och får sig en härlig massage.

Till slut blir musiken lugnare, min kropp sjunker tungt ner i mattan och Julia förbereder oss på att komma tillbaka. Klassen avslutas med att vi delar vår upplevelse med varandra, det är så fint att höra hur någon varit ledsen, medan en annan fått ett glädjerus, precis som jag. Jag går därifrån med lätta steg och fast jag var helt medveten under hela klassen, kan jag inte låta bli att i mitt stilla sinne undra vad som egentligen hände därinne i salen? Kort kan man beskriva KAP som att du ligger på en yogamatta, musik spelas och facilitatorn rör vid, eller trycker på några chakra- eller meridianpunkterna på din kropp. Det är allt. Det är allt som händer på utsidan. Det som händer
på insidan är en helt annan historia ...

Så går en KAP-session till

Som deltagare ligger man på rygg på en yogamatta, med slutna ögon under hela klassen och hög musik spelas ur högtalarna. Facilitatorn går runt i rummet och aktiverar samtliga deltagare genom att nudda vid vissa chakra- och meridianpunkter samt vevar händerna över deltagarna. Alla reagerar olika på energin, men det är vanligt att kroppen börjar röra sig spontant, känslor kommer ut, vissa ser färger eller bilder, och en del tankar ner information eller lösningar på problem som man grubblat på länge. Klassen pågår liggandes på mattan i cirka en timme, sedan delar man med sig av sin upplevelse. Sammanlagt pågår en klass i cirka två och en halv timme.

Alla är välkomna, dock rekommenderas det inte om du är gravid i sjätte månaden eller senare eftersom du kan röra dig i olika utmanande positioner. Och du bör inte ha ätit någon större måltid två timmar innan klass.

Det här är Julia

Ålder: 32 år.
Bor: Södermalm.
Familj: Mamma, pappa, bror, svägerska och två gulliga brorsöner.
Gör: Grundare av AYÄM Studio i Stockholm. Bortsett från allt underhållsarbete i studion jobbar Julia som facilitator i KAP, yogalärare, faciliterar kvinnocirklar och praktiserar intuitiv coachning.
Hemsida: ayamstudio.com
Instagram: ayam.studio och ayam.julia
Facebook: KAPJulia & ayamstudiosthlm

20211214-Julia1080.jpg

Det här är Rebecca

Ålder: 36 år.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Familj: Fästman och en hund.
Gör: Jobbar som KAP-facilitator och driver Instagramkontot Stockholmfood och sthlmfood.com – den största guiden i Sverige om restauranger i Stockholm.
Hemsida: www.sthlmfood.com
Instagram: KAP.facilitator.rebecca
Facebook: ayamstudiosthlmoch kap.facilitator.rebecca

20211214-Rebecca-1080.jpg

Om AYÄM studio

Grundades av Julia 2020 och ligger på Regeringsgatan 83 i centrala Stockholms. AYÄM strävar efter att vara en plats där du yogar, dansar och sjunger. Och ännu mer – ett utrymme där du släpper, expanderar och överger dig själv till de oändliga möjligheter som detta extraordinära liv rymmer! Utöver sitt veckoschema erbjuder studion också skräddarsydda kurser, workshoppar och evenemang. Det är en plats för dig att vara mer du, liksom en plats där du kan samexistera och utvecklas med andra.

För mer info: Kontakta Julia på info@ayamstudio.com

 

 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.