Tina Adis gongbad ger kroppen återhämtning: ”Så välbehövligt i den tid vi lever i nu”

På en plats inom dig kan du möta den du verkligen är. Utan att döma. Utan skuld och skam. Och utan krav på att prestera. Tina Adi Karmsten har funnit vägen dit, till punkten där vi når acceptans och inser att vi är bra som vi är. Med ljudets vibrationer hjälper hon kroppen att känna vad den mår bra av – och minnas det!

Text: Madeleine Walles
Foto: Gugge Zelander

Sommarkvällen är fortfarande ljus när sju personer samlas hemma hos Tina Adi Karmsten i Anderslöv. Ändå finns inte minsta motstånd att ta trappan ner till källarlokalen där Tina Adi skapat en vilsam miljö med enbart levande ljus. Tidigare i dag har hon renat med salvia, sedan vädrat för att inte lukten ska irritera den som är känslig. Men reningen har skapat bra energier och nu lägger vi oss till rätta på de mjuka madrasserna.

LÄS ÄVEN: Näras reporter testar Innerdance: "Jag längtar så efter nästa session"

Från högtalarna hörs en vilsam ton i a-moll. Våra huvuden vilar på varsin skön kudde och filtar blir som ett skydd mot omvärlden. Nu kan var och en landa i sig själv med hjälp av en enkel meditation, de djupa andetagen och Tinas vägledande röst. Hon uppmuntrar oss att bli medvetna om vad vi vill släppa. Eller vad vi vill bli påminda om.

Sedan hörs mjuka toner när hon spelar på de olika instrumenten. Efter ett tag ökar vibrationen och kroppens nervsystem blir lite spänt när slagen blir mer intensiva och alltmer kraftfulla. Men när ljuden sedan tonar ut, är det en underbar avspänning som sköljer genom kroppen och vi får vila i en lägre frekvens.

Instrumentens klang bryts av sång från Tina Adis vaggande röst, sedan några minuters tystnad innan musiken börjar spela igen.

Det handlar om gongbad. Och då händer fantastiska saker, lovar Tina Adi.

Tina-Adi-Karmsten.jpgTina tillsammans med hunden Shanti.

Vila, andas och rensa

– Dagen som ligger bakom oss när vi kommer till ett gongbad, ser så olika ut för var och en, förklarar Tina Adi för mig efteråt. Någon har varit ledig och kommer med ett lugn i kroppen. En annan har stressat hit direkt från jobbet och säger med andan i halsen ”Åh, jag hann …”.

– Min roll är att försöka skapa en gemensam energi – vila. Få alla att släppa det som varit under dagen, eller under en period.

Gongbad får din kropp att återhämta sig, förklarar hon. Till de som kommer hit som nybörjare brukar hon säga att livet består av så mycket mer än det vi kan se, och den del som vi inte ser kan vi bara känna.

LÄS ÄVEN: Soundhealern Ingela: ”När ljuden når vårt inre blir de till läkning”

– Då lever vi i upplevelsen, vi vilar, andas och rensar. Vi är i ett tillstånd där kroppen får lov att befinna sig utan tankar och det är så skönt. Så välbehövligt i den tid vi lever i nu.

– Det finns personer som kommer till alla mina gongbad här hemma. Alla längtar de efter avkopplingen. Jag tror det handlar om att vi längtar till oss själva. Det gör nog alla, men vi vet kanske inte om det.

Behagliga ljudvågor

Gongbad är vibrationer från olika ljud, vibrationer som når vår hud och påverkar alla hudens nervtrådar för att sedan gå vidare ut i cellerna.

– Vattnet i våra celler börjar vibrera och den vibrationen ger en avslappningskänsla, säger Tina Adi. Du får återhämtning, läkning och sinnesro när pulsen går ner och hjärtslagen blir lugnare. Allt tack vare musiken och de vibrerande ljuden.

Gongbad är ett fyndigt namn, för du ”badar” i energier menar Tina Adi och ler åt sin formulering. Under gongbadet spelar hon på olika instrument som skapar behagliga ljudvågor. Instrumenten är inte bara gongar – alltså de stora metalltrummorna med femtusenåriga anor – utan även ”singing bowls”, klangskålar, vindspel och en liten ”drönare” som är en kombination av dragspel och säckpipa. Du matar in luft och den ger ifrån sig en utdragen ton.

LÄS ÄVEN: Maggan Hägglund om att vara högkänslig: ”Ett fantastiskt personlighetsdrag”

– Den tonen använder jag vid mantrasång, säger Tina Adi. För vi ska inte glömma att vår röst är vibration, och den kan vi använda för att läka både andra och oss själva. Vår röst är en väg till självläkning, så kom ihåg hur du talar till dig själv och vad du säger!

Gongbadets vibrationer ger kroppen en påminnelse om vad vi mår bra av. När vibrationerna når huden förmedlas den sköna känslan också till insidan – till det sinnliga. Det är då det uppstår en form av läkning.

Det skapas en acceptans, utan dömande och utan ord. För det är inte hjärnan som tar till sig kunskapen, det är kroppen. Via våra celler.

– Vi människor är vana vid att vi lär oss saker via böcker och föreläsningar, säger Tina Adi. Men gongbadet blir en undervisning via känslorna, via vibrationerna. De är alltid äkta. Ett gongbad frigör energier som oro, ångest och gamla skador. Så detta kan du känna av vid ett gongbad, men när du frigör energin sker en läkning.

Gongbad.jpgTina får fram magiska ljudvibrationer från den stora vindgongen.

Dags att utveckla själen

Vem är då Tina Adi? Hon skrattar gott när jag ställer frågan och kommer på att hon gör det klassiska ”misstaget” att räknar upp allt hon gjort på sin vandring här på jorden. Att hon är 55 år och mamma till två barn, en son på 37 och en dotter på 24, att hon är gift och är farmor till två barnbarn på 13 och 11 år.

– Jag är och har alltid varit en sökare, säger hon. Helt orädd. Jag älskar utmaningar. Jag är entreprenör, mindfulness-instruktör, yogalärare, mind recovery-terapeut. Och intresserad av människans sinne, vad som gör att vi är de vi är och de som vi säger att vi är. Så som jag svarade dig, när du frågar vem jag är. Men är det verkligen jag?

LÄS ÄVEN: Meditera utan att sitta still – lugna sinnet i rörelse

Tina Adi har jobbat i restaurangbranschen, hon har drivit frisersalong med stort skönhetsutbud. Hon har varit egen företagare hela sitt vuxna liv och levt för att utveckla just företag. Men så kom en dag då hon kände att hon behövde stänga den dörren och leva fri. Fri från det liv då allt handlar om att arbeta. Det var dags att utveckla själen i stället. Men för det behövs redskap.

– Musik har alltid funnits i mitt liv och jag har mått bra av vissa ljud. Så när en väninna till mig hittade kursen Healing Power of Sound hos Karin Gibson i Nyhyttan i Bergslagen åkte vi dit, och redan i första kontakten med gongen uppstod kärlek!

– Mitt intresse väcktes för att använda ljuden i en behandlingsform. Till mig själv, först och främst. Metoden gick rakt in i hjärtat, för det var den sanna kärleken och den fick mig att inse att inget på utsidan spelar så stor roll, om vi inte har den sanna kärleken på insidan.

Hon pratar om förening, när saker gifter sig därför att de tydligt hör ihop. Gongen och vibrationerna, blev för Tina Adi föreningen med henne själv.

Musik som varit läkande

Hon anmälde sig till en soundlärarutbildning hos Karin Gibson. Det var då hon fick namnet Adi, som betyder original. I dag använder Tina det i sin roll som yogalärare och kursledare, inte minst därför att det är ett bra sätt att sticka ut bland alla andra ”tinor”.

– Under min utbildning körde jag den långa vägen från Skåne till Bergslagen varannan månad och det var värt varenda mil. Jag fick en mer djupgående utbildning i yogan och ”soundet”.

– Hemma startade jag en liten grupp att öva på. Det var mitt under pandemin, så vi var få personer i en jättestor lokal. Det var fint att börja så. Jag kände mig lugn och trygg utan krav på prestation. Jag gjorde sound­yoga och avslutade varje pass med gongbad. Sakta men säkert spred sig kunskapen om mina gongbad. Det var så allt startade.

LÄS ÄVEN: Sofie skapar inre frid med sound healing: ”Det ska vara enkelt att slappna av”

Musik har varit läkande för Tina Adi. Men orden i sångerna har hon aldrig brytt sig mycket om. I dag förstår hon att det är vibrationerna från musiken som varit det viktiga. Vilken takt som spelas och hur ljud formar sig.

– Jag har alltid sjungit i kör, i gospelkör, det blir en härlig dynamik i den musiken. Men även naturljud mår jag bra av, vibrationerna i ljudet från havet, skogen och vinden.

Cellerna minns ett gongbad

Klockan har blivit halv nio denna måndagskväll och en och en halv timmes gongbad avslutas med att gruppen dricker te tillsammans. Det finns också möjlighet till ”sharing”, att dela sina upplevelser med Tina Adi och resten av gruppen. Kanske prata om vad som hände? Eller fundera över varför man ”hamnade på en speciell plats” eller fick en speciell upplevelse. Det går bra att fånga allt i ett enda ord – en känsla, en färg … Men för de flesta räcker inte bara ett ord.

Gruppen skiljs sedan åt, fortfarande i ett tillstånd av skön avslappning. Nu väntar en god natts sömn.

– Det är jättefint att höra människors berättelser efteråt, säger Tina Adi. De är så sanna, för allt kom utan att vara planerat. Det skedde i stunden.

LÄS ÄVEN: Gaeya vill läka världen med musik: Människan har tappat kontakten med naturen

– Det är få tillfällen när vi verkligen är i nuet, därför är dessa ”sharings” fina. Jag hör ofta personer säga att de inte kan slappna av, att de inte kan vara i nuet. Men alla kan! Fast vi behöver kanske lite hjälp.

Hon bjuder på ett varmt leende.

– Har du upplevt ett gongbad, så minns cellerna det. De vet att detta gjorde gott! Därför har du närmare till avslappningen andra eller tredje gången. Kroppen hjälper dig minnas.

Ljudets kraft utnyttjas för att underlätta läkning och förbättra det allmänna välbefinnandet, helt enkelt. Holistiskt och naturligt.

Tina-Gongbad.jpgGlasskålarna, ”singing bowls”, är ett av instrumenten som Tina använder vid gongbad.

Tina om gongbad

  • Gongbad har en stressreducerande effekt på kropp och sinne.
  • Djupt liggande spänningar kan släppa när vårt nervsystem helas till gongarnas kraftfulla vibrationer.
  • Ljudet från instrumenten har förmågan att ta dig bortom sinnet, där du når stillhet bortom tanken.
  • Vibrationerna frigör ”prana”/”chi” hos mottagaren. Vi läker med de helande energierna genom att vila, andas, rensa och fylla på. Välkommen att uppleva din resa till ”Oneness”!

Kurser tillsammans med Ewa Olsson

Tina Adi håller numera även kurser tillsammans med mediet Ewa Olsson, då de förenar sina olika kunskaper.

– Vi kallar dem ”You can feel it” och håller nu på att bygga upp tvådagarskurser. Där ska vi starta med gongbad för att landa i oss själva och rikta all uppmärksamhet inåt. Vi gör klangmassage på varandra med hjälp av stämgafflar, balanserar våra chakran och energin i kroppen så att vi blir harmoniska.

LÄS ÄVEN: Gunilla Backman och Kalle Moraeus: "Musik och tacksamhet är en enkel väg till lycka"

– Sedan kommer Ewa in med det intuitiva, vi provar att känna in och läsa av varandra, vi drar kort och lär oss tolka tecken. Första dagen avslutas med ett yogapass. På samma sätt börjar dag två. Kursen avrundas med gongbad.

Tina Adi skrattar när hon blir påmind om sin planering och sin situation:

– Ja, så här kan det gå när man leds av energier som finns i nuet. Jag hade inte sett något av detta komma, jag tänkte ju bara jobba med ”sound” och ljudets vibrationer för egen del. Nu, plötsligt, planerar jag en hel kursverksamhet!

Tina Adi

Ålder: 55 år.
Familj: Make, två vuxna barn och två barnbarn.
Bor: I Anderslöv på Söderslätt i Skåne.
Gör: Yogalärare. Har kursverksamhet höst/vinter, ska starta retreats.
Andlighet för mig: ”Inget verkligt är hotat, inget overkligt existerar.”
Motto: ”Må väl. Må jag må väl med dem jag möter.”
Kontakt: 0733-12 01 72 eller mejla gongbad@tinaadi.se
Hemsida: www.tinaadi.se
Facebook och Instagram: bytinaadi

LÄS ÄVEN: Chakrabad: Justera obalanser i kroppen och läk din själ

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.