Gaeya vill läka världen med musik: Människan har tappat kontakten med naturen

Hennes röst är så ömsint och mild, som en soluppgång en iskall vinterdag. Sandra Zackrisson, med artistnamnet Gaeya, är sångerska och inspiratör och det är i musiken, naturen och mystiken hon verkar. Mystiken i allt som omger oss och allt som håller oss människor samman. Hennes uppdrag är att hela det som är i obalans – människorna och jorden!

Text: Lena Brorsson Alminger
Foto: Anne Hyrefeldt, Robert Qvist Photography

Redan som litet barn var musiken och sången hennes sätt att kommunicera med omvärlden. Den musikaliska urkraften fanns inom henne redan från födseln. I sången kände hon sig fri.

– Jag sjöng alltid, skrattar hon, redan från ett par års ålder. I familjen och släkten var jag ensam om det, ingen höll på med musik och jag sjöng konstant. När jag var elva år började jag uppträda tillsammans med musiker, och redan från 15 års ålder började jag livnära mig som artist. Min mamma och pappa var alltid stöttande i detta.

En gåva att drömma om – föräldrar med tillit, som om allt är planerat i förväg att bli till det bästa möjliga.

År 2013 startade Gaeya med att skriva egen musik och började också på musikhögskola i London, där hon fick kontakter som hjälpte henne vidare på vägen hon valt. Hon ville hitta sitt sound, men också lära sig hur musikbranschen var uppbyggd.

– Konkurrensen inom musik är nu så hård och jag ville förstå branschen och ha mitt eget kontaktnät, inte vara beroende av skivindustrin, säger hon. Och så ville jag ha en djupare tanke med musiken, jag ville förmedla något. Öppna stängda hjärtan.

– Musiken handlar om att få tillbaka samhörigheten med naturen.

Många av sina konserter gör hon tillsammans med musiker i ett tipitält, ett tält som är en modell av en samisk tältkåta, en så kallad lavvu. Allt började vid Riksgränsen en förtrollad, kall vinterkväll.

– Jag fick en förfrågan om att sjunga uppe vid Riksgränsen mitt i vintern och när vi kom dit frågade arrangörerna om vi kunde tänka oss att hålla konserten i tältkåtan ute på sjön! Det gjorde vi gärna och det blev en magisk kväll med norrskenet som dansade på himlen.

Där bland fjäll och norrsken föddes idén om att starta turnén Gaeya Tipi Tours! Hennes vision var att i denna miljö föra människor närmare varandra och närmare naturen.

När man sitter i en ring runt en eld kommer man tillbaka till sitt ursprung och alla får en unik närhet till varandra. Tältet är ombonat och inrett med filtar, mattor och belysning som skapar en varm och omfamnande atmosfär.

Träd och berg kallar

Det Gaeya vill, är inget mindre än att förändra världen. Och som den ser ut nu är det väl det enda vi borde ägna oss åt. Hon vill ge hopp och kunskap om det hållbara, om att äta bra mat och göra bra val. Faktamässigt går hon inte för djupt under just konserterna, då handlar det mest om inspiration och att loda i livets möjligheter till förändring.

– Det var därför jag startade min podcast TellUs, för att där kunna gå djupare in i ämnena. I min podd samtalar jag med experter om olika hållbarhetsfrågor när det gäller vårt liv här på jorden.

Till sommaren är en konsertturné med festivaler och konserter inplanerad i samarbete med olika kommuner. Förutom sin musik och Tipi Tours har hon även sin Gaeya Sound Meditation Journey. En djupt avslappnande form av meditation som på ett shamanskt sätt använder olika instrument och sång för att lösgöra eventuell stagnerad energi i kroppen, och som låter klienten utforska sin egen inre kraft.

Kärleken till naturen var, precis som musiken, medfödd hos henne. Träden, bergen och mossorna kallade. Ville henne något.

– Människan har tappat kontakten och avskärmat sig från livet och naturen, säger hon vemodigt. Vi har velat systematisera det vilda och göra det logiskt. Vi har fokuserat på strukturer, rätt och fel och svart och vitt.

– Men för att verkligen förstå livet måste vi gå till vårt hjärta. Jorden är en fantastisk plats, här har vi allt vi behöver. Och så har vi tagit allt detta för givet! Det är först när vi ser allt detta som en gåva, som vi kan känna tacksamhet och ödmjukhet mot jorden. Vi har kommit till en punkt i livet när vi måste lyssna till oss själva och livets äkta värden.

Gaeya menar att vi behöver se på livet ur ett större perspektiv för att bli mer varsamma med allt. Med varsam menar hon att värna naturen och skogen och äta sund mat och välja bort gifter och tillsatser. Helt enkelt vara ömsinta med våra liv och hur vi lever. Vad vi väljer och vad vi konsumerar. När var och en av oss gör ett val startar en process. Tillsammans förändrar vi världen.

20220409-Gaeya-music-1500.jpg

Hela dig själv och jorden

– Det finns ett värde i att vara här på jorden, säger hon stilla. Varje sekund är värdefull, och om vi inte värnar om ögonblicken, kan vi förlora känslan för livet och naturen.

Hon förklarar så ömt att det finns en tyst kommunikation mellan allting i universum och hon tror att vi människor kan vara antingen medvetna eller omedvetna om det. Men den dag när vi verkligen förstår detta nätverk av energier som binder oss samman med allt annat liv, då kommer vi vilja det bästa för jorden. När vi helar oss själva, helar vi även jorden.

– Nu har vi gjort tvärtom, dragit oss bort från naturen och Moder Jord, menar hon. Tappar vi känslan av att vi alla binds samman av något, tappar vi förankringen i livet.

– Nu lever många av oss i vår egen trånga verklighet i huvudet. Vi är bortkopplade från varandra och det är sorgligt. Det är därför vi får de samhällen vi har.

Hon tror att en del människor förlorat känslan för jorden och att många är rädda, eller känner obehag, för att vistas i skogen.

– Det kan låta flummigt, men gå ut i skogen och lyssna! Många har förlorat förmågan att lyssna, för vi lever i en värld av onaturliga ljud som alltid ligger där i bakgrunden.

– Men om man går i naturen och lyssnar så finns det en rytm där!

20220409-Gaeya-music.jpg

Lyssna till naturljud

Hon förklarar att man kan börja med att lyssna på vinden, hur den spelar i löven och bland grenarna. Lyssna ännu mer, kanske anar man ljudet av ett djur? Det är just så vi slipar på vår förmåga att höra detaljer och till slut kanske vi börjar höra den tysta kommunikationen mellan träden, svamparna och lavarna.

– Naturljud är kopplade till vårt dna, till vårt innersta väsen och när vi kommer allt längre från de ljuden blir vi mer stressade. Det är viktigare än någonsin med debatten som är nu när det gäller skogen, säger hon.

Hon nämner ofta det här med att allt och alla hör ihop, att alla behövs på jorden. Försvinner en art, kan inte en annan existera. Det spelar ingen roll att det kanske är något vi människor tycker är obehagligt och vill göra oss av med. Allt och alla fyller en funktion.

– Tänker man så, blir även det obehagliga vackert!

Andas i Londons parker

För Gaeya är det självklart att det finns lika många vägar till sanningen som det finns människor på planeten. Hon kallar livet för en upplevelse.

Precis som årstiderna – vår, sommar, höst och vinter har också livet cykler; att födas, utvecklas och dö har ett värde, därför är det viktigt att vara närvarande och uppleva varje ögonblick.

– Jag känner att det här livet inte är det enda, men nu har jag valt detta. När vi är färdiga så tar vi med medvetandet till en annan upplevelse. Kroppen är en del av upplevelsen och om man är rädd för döden är det lätt att vi glömmer bort att leva fullt ut.

Hela hennes projekt är internationellt, därför har hon utgått från London där hennes affärsverksamhet finns. Men hennes kreativa verksamhet finns i Sverige och hon bor just nu på en gård utanför Grästorp i Västergötland och har en skrivarstuga i Uddevalla. Hon kallar sig en fri, flackande själ. I Sverige finns ju hennes barndom, hennes skogar och hennes familj.

– När jag bor i London är jag helt beroende av parkerna med sina pampiga träd. De gamla träden bär upp hela stadens luftkvalitet. Jag går dit och tackar dem för att jag kan andas.

Det här är Gaeya

Bor: I Grästorp i Västergötland.
Familj: Sambo och gästande katt.
Stjärntecken: Vattumannen.
Yrke: Musiker. Skriver all musik och alla texter själv. Producerar gör Anders Rane.
Motto: Keep your heart open and loving, that is when the magic happens.
Mission: Viljan att sprida musik som kan ge både människor och natur mer glädje och harmoni.
Hemsida: www.gaeyamusic.com
Instagram: @gaeyamusic

Mer om Gaeya:

  • Hennes podcast TellUs Gaeya Podcast hittar du där poddar finns.
  • Mer kring hållbarhet på Instagram: @pureplaceapp, som Gaeya driver till­sammans med influencern @halsa_inifran. Här får du hållbarhetstips, recept på plantbaserad mat och mycket annat.
  • Följ Gaeya på Patreon: www.patreon.com/gaeya. Här kan du även digitalt hålla kontakten med henne och följa arbetet för jorden. Du kan också delta i dagliga meditationer och livekonserter och mycket mer. Hon vill skapa en plattform med utveckling och inspiration för en ny tid full med möjligheter.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.