Soundhealern Ingela: ”När ljuden når vårt inre blir de till läkning”

Ingela Palmquist är soundhealer och arbetar med ljud. Det handlar om klanger, toner och röster som når in i kroppens energifält och som kan läka det som är sjukt, stressat och sorgset.

Text: Lena Brorsson Alminger
Foto: Lena Brorsson Alminger

Vi möts i skogen, bland grönmossa och trädstammar. Här talar träden och viskar huldror. Så stilla, helt nära hennes både fysiska och andliga hem. Hon och hennes kärlek Evald har ceremonikläder på sig.

Det som slår mig är Ingela Palmquists röst, klarheten och tydligheten. Jag behöver inte fråga vad hon menar. Allt känns självklart och oförtäckt, som en magisk mix av framgångsrik företagsledare och skogsrå.

– Jag var affärskvinna sedan många år med flera anställda, när det började hända svåra saker i livet, berättar hon. Och när det händer saker som ruskar om en, som sorg, skilsmässor och sjukdom, då kan man ha hur kraftfulla planer som helst. Men det hjälper inte. Det är just då vi behöver gå in på djupet.

Det som skakat om var en skilsmässa, företag i kris och söner som hade det svårt på olika sätt. När så livet släpat henne längst ut på klippbranten funderade hon på vad hon kunde göra för att livet skulle bli bättre.

Tog kontakt med healern Zdenko Domancic 

Hur skulle hon få frid och fred i livet? Hur skulle hon kunna acceptera det som var svårt?

– För mig blev det en enorm rädsla, jag och mina anställda hade varit som en stor familj. En del av livet handlar om acceptans, ju mer motstånd man har mot det som sker, desto jobbigare blir det.

En av hennes söner var sjuk och fick ingen hjälp i den vanliga vården, och mammaoron var förstås där. Då, just då, råkade hon se en dokumentär om en av Europas bästa healers, Zdenko Domancic från Slovenien som arbetar med bioenergi. Ingela tyckte visserligen det lät flummigt, men står man på klippbranten är man modigare än annars.

Hon tog kontakt med Domancic och sonen fick på distans fyra behandlingar med bioenergi. Och blev frisk! En tid senare reste hon själv till Slovenien och lärde sig arbeta med bioenergi.

– Domancics vision är att alla ska lära sig bioenergi, att alla ska kunna ta hand om varandra. Bioenergin, betonar hon, handlar inte om andlighet utan endast om energifält. Att styra och balansera energin så att kroppen kan läka sig själv.

Var det i Slovenien hennes andliga resa började, eller var det långt tidigare? Kanske börjar alla resor och uppvaknanden innan vi är medvetna om det. De där tillfälligheterna i vardagen som vi bara ser som just vardagligheter, men som i själva verket är en del av en förändring. Något större.

Ingela hade haft förnimmelser i sitt liv som hon inte hunnit reflektera över, och redan som barn hade hon pratat med träd. Men hon visste inte att träden kunde svara. Inte förrän plötsligt en dag!

– Jag promenerar ofta i skogen för att få ro i sinnet, och en gång när livet ställts på ända gick jag in som i en energivåg. Jag kunde känna trädens energi och upplevde en stor lycka. Men jag undrade förstås vad det var jag kände. En tid senare kunde jag höra ljud från träden! De små träden hade ett visst ljud, en viss energi, snabbare och bubbligare. De stora träden ett annat ljud och en annan energi. Efter det förstod jag att allt som lever har en själ.

Soundhealer-Ingela.jpgKlangskålen har Ingela köpt i Indien.

Fick budskap från naturen

Hon kände ren förundran, och när hon vid ett senare tillfälle kunde uppfatta ord från träden började hon fundera över hur det stod till med henne. Träden hade verkligen talat till henne! Budskapet var att hon skulle lära sig mer om shamanism.

– Shamanism!? Jag fick gå hem och googla, skrattar hon.

– När man får något till sig som man inte upplevt tidigare, kräver det sitt mod. Jag sprattlade som en mask på en krok, det var jättekonstigt och jätteläskigt för mig. Men jag kände att jag måste lyda träden och gick en utbildning i shamanism.

Under åren som kom gick hon i lära hos shamaner från olika traditioner, quero-indianer i Peru, native americans i Nordamerika och en välkänd indisk ayurveda-praktiker. Efter ett möte med en cherokee-indian blev hennes hjärta påmint om hur viktig sången och musiken varit för henne i livet, hon som gått musiklinje och varit sångare i en prisbelönt kör. Musik var ju verkligen inget nytt för henne. Nu ville hon återupptäcka sin egen röst.

– Vi människor har ofta svårt att uttrycka oss med vår röst, att stå upp för oss själva och den vi är, berättar hon. Jag har sett att när man börjar jobba med rösten, med halschakrat, då händer mycket i vårt system och man släpper loss hela sin kreativitet.

Leder utbildningar i soundhealing

Mycket av vår västerländska musik handlar om att pricka rätt på toner, men om man är dålig på det kan improvisation vara en befrielse. Att jojka, att skrika, att sjunga, att humma och att kula.

– I Sverige har vi ingen lika stor tradition av improvisationssång som i många andra kulturer, säger Ingela.

När jag hör hennes ord och själv inser vidden av röstens betydelse, tänker jag på tant Elsies barnkör när jag var barn. Min dröm om att stå på läktaren i kyrkan och sjunga gick i kras när jag inte sjöng bra nog. Nu blir Ingelas ord en retroaktiv försoning för mig och tant Elsie, en ny värld öppnas.

– Efter resan i USA blev det som en transformation, en öppning av mitt hjärta, fortsätter Ingela. Hela mitt energisystem vibrerade på en annan nivå. Jag köpte flöjt, skallror och trumma i Peru, en klangskål i Indien och en didgeridoo av en turkisk shaman. Jag blev så lycklig och uppfylld.

Ingela ville dela lyckan med andra, köpte sju sjungande kristallskålar och tog kontakt med människor. Hon for ut på turné och delade sin gåva. Sin medicin, som hon säger.

Redan vid första turnén frågade människor hon mötte om kurser. Så väver livet sina vävar, fler och fler trådar läggs till i varpen och nu leder Ingela sina egna utbildningar för dem som vill bli diplomerade soundhealers.

Ingela-Evald-Soundhealing.jpgTillsammans med kärleken Evald håller Ingela idag kurser i soundhealing.

Instrumenten skapar läkande ljud

Och så mötte hon Evald! Han som haft sin resa och som arbetar med bland annat hypnos, reikihealing och shamanism. Nu samarbetar de inom soundhealingen.

Soundhealing, vibrationsmedicin, handlar både om röst och instrument. Av alla instrument älskar Ingela mest de intuitiva, dem man spelar på utan noter, som man spelar på av ren glädje. De så kallade urinstrumenten och som funnits i många kulturer i tusentals år, som trummor, skallror, näverlurar, didgeridoos, mungigor, gongar, kristallskålar och tibetanska skålar.

Det handlar om ljud för läkning. Dels når man kroppens egna energier, dels hjärnans frekvenser.

– Instrumenten spelar genom mig, säger Ingela. Ljuden blir till läkning. När jag spelar på trumma känner jag att instrumentet har en själ, jag och trumman samverkar. Om man lyssnar noga så blir det olika ljud, beroende på vem som spelar!

Ljud kan gynna kroppens immunförsvar

Rytmer och ljud får oss i kontakt med vårt under- och omedvetna. Trumresor är ett shamanskt sätt att få kontakt med den icke-ordinära världen, som hon så vackert kallar den. En känsla av att vara ett med alltet och helheten.

Didgeridoon, aboriginernas urinstrument, har en väldigt djup frekvens och når hjärnans allra lägsta frekvens, där vi är under sömnen. När hjärnan kommer i det läget genereras kroppen och celler förnyas.

Även vattnet i vår kropp tar till sig vibrationerna och det påverkar en massa celler i kroppen. Det finns en studie på den asiatiska gongen där man efter 20 minuters spel ser att cellerna blir rörligare och får tillbaka en rundare form. Vissa ljud kan till och med slå ut cancerceller! Ljuden gynnar kroppens immunförsvar, sänker nivån av stresshormoner, förbättrar sömnen, lindrar ångest, minskar smärta och mycket mer. Det här är en mycket gammal kunskap och nu är intresset i forskarvärlden stort.

Ingela har också burit på en längtan och en saknad efter sin egen kultur och historia, som till stor del försvunnit. Känslan av att med rösten och instrumenten vara i bön med sina förfäder.

Olika platser har olika energier och ljudterapi kan vara samklang med energin där man vuxit upp. Det kan ge en djupare förankring och förståelse för vem man är och var man kommer ifrån.

Kristallskalar-soundhealing.jpgIngelas sju sjungande kristallskålar.

Gamla tekniker och dokumenterad vetenskap

I kurserna i soundhealing, som Ingela håller tillsammans med Evald, får man lära sig historiken om instrumenten, shamansk visdom, vad det finns för forskning, att använda instrumenten och healingprocessen. Men det handlar också om den personliga resan, att lära känna sin egen röst och våga använda den.

– Jag skapade en utbildning där min erfarenhet av både andlighet, pedagogik och ljud ingår. Det är viktigt att det handlar om både gamla tekniker och dokumenterad vetenskap.

Själv blir jag så nyfiken på allt Ingela gör, jag längtar efter kristallskålarnas sköra klanger och digeridoons dova helande. Känner mig överväldigad, som om jag är något viktigt och ursprungligt på spåren. Undrar vad en didgeridoo kostar?

Vetenskapliga studier om helande ljud

• En studie från University of California, San Diego 2017, visar hur klangskålar och gongar påverkar känslor, ångest, smärta och andligt välbefinnande. Resultatet visade signifikant minskning av spänning, ilska, trötthet och nedstämdhet.
• Försök med hjälp av blodprov med två timmars mellanrum, före och efter soundhealing, visade att uttorkade och hopklibbade röda blodkroppar fick tillbaka sin runda form och rörlighet. Även de vita blodkropparna blev större och fick förbättrad funktion.
• En speciell röstteknik kallas humning, att humma! En studie från Uppsala universitet visar att humning påverkar effekten av kväveoxid i bihålorna, vilket var starkt bakteriedödande och kunde vara en möjlig behandling vid covid-19!

Ingela Palmquist

Bor: Rydboholm utanför Borås.
Jobbar med: Soundhealing, bioenergi, yogaterapi, tantraterapi och sorgebearbetning.
Familj: Två söner, kärleken Evald, hunden Racklas, katten Chili.
Karriär: Ekonom, styrelseproffs, entreprenör, vd och verksamhetsutvecklare. Har drivit Sveriges största bolag inom komplexa industriprojekt, ägt ett rederi med två turistfartyg, startat och drivit nätverk, utvecklat Sveriges största utbildning inom soundhealing, blivit Årets företagarkvinna.
Vision: Läka det som brustit och lösgöra människors inneboende kraft.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.