Gunilla Backman och Kalle Moraeus: "Musik och tacksamhet är en enkel väg till lycka"

Musik och skön underhållning är bra medicin när mörkret känns tungt. Så låt tonerna omsluta dig nu när vi åter kan njuta av att uppleva musiken live, tillsammans. Det är nämligen bästa sättet att få fart på kroppens lyckohormon! Nära fick en trevlig pratstund med två artister som är lika tacksamma som publiken för den härliga musiken – Gunilla Backman och Kalle Moraeus.

Text: Madeleine Walles
Foto: Werecki PR

Björn och Bennys musik är så helande. Den gör verkligen själsligt gott!” Musikalartisten Gunilla Backman säger det med värme, och hon om någon vet hur väl de båda musikgeniernas låtar landar just där de gör allra bäst nytta. I vårt hjärterum.

Gunilla gjorde rollen som Donna i den svenska succémusikalen Mamma Mia i hela 555 föreställningar. Hon har sjungit Abbas låtar fler gånger än vi kan räkna, den musik som i fem decennier fått oss att dansa, sjunga och må så himla bra. Vetenskapen bekräftar att det skapas ett välbefinnande inom oss när vi lyssnar på musik vi tycker om. Vi blir mer sociala, må bra-hormonet dopamin frigörs och stimulerar kroppens belöningssystem. Dessutom utsöndras ”mirakelhormonet” oxytocin som gör att vi känner lugn och ro inom oss. Så detta kan vara vägen till lycka!

Och hör på detta – en brittisk undersökning lyfter fram tio feelgood-låtar som vi människor mår bra av. På listan finns Gloria Gaynors I will survive, Katrina & The Waves Walking on sunshine. Och! Dancing queen med Abba.

Kalle Moraeus och Gunilla Backman medverkade i Thank you for the music

Så det är klart att Gunilla Backman är supertacksam för att hon får fortsätta att sjunga Björn och Bennys musik och sprida välmående till sin publik tillsammans med ett gäng goa artistkollegor. I höstas turnerade de med showen Thank you for the music som totalt spelats på 26 orter runt om i Sverige. Artisterna och publiken har fått frossa i favoriter ur Andersson & Ulvaeus musikskatt – allt från de nyskrivna Abba-låtarna till Chess och Kristina från Duvemåla.

Gunilla Backman har ett imponerande artist-cv och firade nyligen 40 år som musikalartist i år. Så hon har gjort det mesta. Men det är den här musiken som får henne att rysa av välbehag.

– Jag är så tacksam och glad att jag får göra detta, säger hon. Det roligaste jag vet är att med musiken berätta historier, beröra och med min sång transportera människor till andra platser.

– Så kanske är våra shower viktigare än någonsin, för i dessa oroliga tider behöver vi verkligen musiken!

Musiken är en form av meditation

Ja, med oro i världen kan ljuva toner och vackra sångröster bädda in oss i bomull för en stund. Ett individuellt välbefinnande förstås, men också chansen att få stärka den sociala samhörigheten genom att lyssna på livemusik tillsammans. För var vi lyssnar, och i vilket sammanhang, är också viktigt för känslan. När pandemin la ett tungt lock över arenor och konsertlokaler, uppstod en saknad. Därför är det magiskt att som publik nu få möta sång och musik i verkligheten, på vägen att finna glädjen.

Hos artisterna är tacksamheten lika stor. Att äntligen få göra sitt jobb igen. Att åter få möta publikens uppskattning och inte minst att få träffa kära kollegor och vara nästan som en familj. Exakt så känns det för Kalle Moraeus som stått på samma scen som Gunilla under hela Thank you for the music-turnén.

– Vi är verkligen som en stor familj och har blivit vänner på riktigt, säger Kalle. Jag får en inre frid av att ha mycket att göra, av att få komma ut och spela igen och kunna leva på detta.

– Jag är inte direkt någon andlig person, men det är en form av meditation att gå in djupt i ett musikstycke, hitta en frid där och försvinna in i musiken. För det är vad du gör om det känns riktigt bra när du spelar. Du blir tillfälligtvis förd till en annan plats.

Gunilla Backman: "Yoga gjorde mig stark"

För Gunilla finns andligheten med, rent allmänt i vardagslivet. Hon får hjälp av att meditera och hon har i möten med medier hon lärt känna, tagit in kunskaper som de besitter och den vägen lärt sig att ta hand om sig själv.

– Det har hjälpt mig att bli självmedveten, en medveten människa, säger hon. Ett bra exempel var när jag bodde i London i slutet på 90-talet och början på 2000-talet och arbetade med musikaler. Det var otroligt intensivt, vi hade åtta föreställningar varje vecka utan ledighet emellan. Jag blev utbränd, så jag behövde hämta kraft. Yoga och meditation var till stor hjälp. Varje dag gick jag till ett yogaställe i närheten av där jag bodde. Övningarna och andningen gjorde mig stark.

– Att bo i London är, mitt i all glädje över att få jobba där, oerhört påfrestande. Jag minns att jag gick med lurar på och lyssnade på guidade meditationer för att få lite stillhet och inre ro. För mig är meditation ett verktyg att må bra.

Gunilla ägnar sig fortfarande åt meditation, om än inte så mycket som hon vill.

– Men jag har försökt att få in det mer i mitt liv, att verkligen tänka på andning, säger hon. Vi blir äldre och klokare, vi inser vikten av att stanna upp och ta ett djupt andetag.

Tacksamhet är en enkel väg till lycka

En annan väg till välbefinnande är att känna tacksamhet.

– Det är verkligen så viktigt, och en väldigt enkel väg till lycka, säger Gunilla. Det finns massor jag kan känna tacksamhet för och det är en outsinlig källa till glädje.

– Som att få sjunga Abbas musik och att jag fått vara med om Mamma Mia-musikalen, få jobba med mina idoler som jag vuxit upp med. Som barn stod jag framför spegeln och sjöng i ett hopprep, som alla andra ungar gjort. Då ”var” jag Agnetha. Sen fick jag möjligheten att jobba med detta, att göra Donna som är en fantastiskt rolig roll att spela. Det har varit en dröm.

Kalle Moraeus finner lugn i naturen

Kalle Moraeus har inte direkt utrymme för andlighet i sitt liv.

– Nej, jag är nog inte någon religiös människa och andlighet var inget som vi växte upp med, vi bröder. Men kyrkan är en vacker plats där jag gärna spenderar tid. Nyligen, när en god vän begravdes, var jag där och spelade. Kyrkorummet finns i mitt hjärta och jag har inte avsagt mig min position i Svenska kyrkan. Men jag har nog en större förankring i naturen. Där spenderar jag mycket tid och det är absolut viktigt för mig att finna lugnet i naturen när jag är hemma i Orsa. Gå i skogen på hösten, åka skidor eller snöskoter på vintern, dra till fjällen.

– Det är ett måste att ha de där stunderna lite då och då. För mig är det som en meditation när jag åker skidor, när jag har bra flyt en vacker dag i solen.

Matlagning som meditation

När Kalle är ledig från musiken passar han på att jobba som kock på Orsa Hornberga gård, som han driver. Mat är väldigt viktigt i hans liv, inte minst efter den hälsoresa han gjort de senaste åren. Bra råvaror ska behandlas med kärlek. Det är lite av en meditation, erkänner han, med den totala avkopplingen i köket. Och han vill gärna inspirera andra till att välja rätt kost, för att må bra.

Men nu blev han inte kock på heltid, för han fångades av musiken redan som fyraåring. Det var då hans äldre bröder Per-Erik och Olle satte en mandolin i händerna på honom. Sen har det bara fortsatt. Idag vet han inte hur många instrument han hanterar, men många är det! Efter år av musikstudier och jobb i Kungliga filharmoniska orkestern i Stockholm, säger han att det var stort att kunna starta Orsa spelmän för 25 år sedan.

– Det var fantastiskt när jag förstod att jag kunde leva på detta, som musiker och artist. Att få chansen att spela med dem som jag själv har valt. För som ”institutionsmänniska” i en symfoniorkester får du inte välja.

– Nu drömmer jag om att Benny ska få lite tid över 2023 så att vi kan turnera med BAO igen.

Därför har musiken magisk kraft

  • Vi blir på bättre humör.
  • Musiken gör oss mer sociala.
  • Favoritmusiken ger oss oxytocin, ett lyckohormon som skapar lugn och harmoni inombords.
  • Musik vi tycker om motverkar depression.
  • Må bra-hormonet dopamin stimulerar kroppens belöningssystem.
  • Musik väcker positiva känslor och minskar stresshormonet kortisol.
  • Blodflödet förbättras.
  • Musik kan till och med lindra smärta.

Gunilla Backman

Född: 18 juni 1965.
Familj: Pojkvän och sonen Leo.
Bor: Lidingö.
Gunillas karriär: Fick sin första roll som Liesl i Sound of music 1982. Har därefter bland annat spelat i Les Miserables, West side story, Sunset blvd, Miss Saigon, Chess, Mamma Mia, Jesus Christ superstar och Cats.

Kalle Moraeus

Född: 15 juli 1963.
Familj: Dottern Johanna.
Bor: I Orsa.
Kalles karriär: Efter att ha fått spelmansmusiken med sig från det Moraeuska hemmet utbildade han sig till filharmoniker. En dag ringde Benny Andersson och frågade om Kalle ville vara med och spela på en platta, så startades Orsa spelmän och samarbetet med Benny har fortsatt, bland annat i BAO – Benny Anderssons orkester.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.