Nyttigt och gott i kombination

Hur får du barnen att äta grönsaker? Jo, genom att servera en smaskig smoothie! Läckert, gott och nyttigt. För oss alla! Eliq Maranik är ny profil i Nära och hon kommer att bjuda på goda recept och enkla hälsotips hela året.

Text: Madeleine Walles
Foto: Eliq Maranik, Stefan Lindström

Eliq Maranik är AD:n, författaren och fotografen som brinner för att hjälpa alla, vuxna som barn, att äta oss friska. Eller till och med dricka oss till hälsa. För Eliqs favoritmål serveras bäst i höga, vackra glas. 

De här godsakerna mättar som en hel måltid, men går utmärkt att mumsa i sig även om man är på språng. Vi pratar om smoothies. Raw food-smothies. 

Läckra och lockande är de, och syndigt goda. Samtidigt fyllda med nyttiga fibrer, klorofyll, vitaminer och antioxidanter. Eliq kan konsten att trolla med spännande smaker. Choklad mixas med spenat och vips kan du få barnen att stoppa i sig grönsaker de kanske aldrig skulle närma sig annars.  

Dessutom – smoothies är ett utmärkt sätt att få de unga att äta frukost och komma till skolan fyllda med energi. 

Eliqs ambition är att kombinera det goda med det nyttiga. Det ska vara en njutning att äta hälsosamt, menar hon. En njutning för både ögat och gommen. 

Efter tio år i förlagsbranschen har hon nu gett ut ett 20-tal böcker i eget namn, sex av dem om smoothies. Den första kom efter att Eliq snubblat över smoothies på en nördig Green Smoothies-bar i USA. Efter det äter hon smoothies varje dag, eftersom hon märker att koppen mår bra av det. 

Dessutom är hon helt fascinerad av grönsaker och frukter så nyfikenheten har växt ju mer hon lärt sig och experimentlustan har fått henne att skapa massor med nya, spännande recept. 

Under 2016 kommer du att möta Eliq i varje nummer av Nära. Hon ska få lotsa dig till nyttiga och enkla råvaror som du kanske redan har hemma i kryddskåpet, att odla själv eller som du möter i butiken men inte riktigt vet vad du ska göra med. Och det blir många härliga recept på nytto-smoothies!

Hej Eliq, välkommen till Nära! Varför är det så bra med smoothies?
– Jag har alltid älskat grönsaker och frukt och det har varit ytterst viktigt för mig att få i mig så mycket som möjligt av den råa kosten, Raw food. En smoothie är ett perfekt sätt att göra det på.

Vad är det viktigaste du vill förmedla med dina böcker?
– Balansen mellan nyttan och det goda. Jag såg det som en utmaning att laga nyttiga och goda smoothies. Många av de receptböcker jag hade hemma, hade nyttiga men näst intill odrickbara/oätliga smoothies. Jag vill förmedla kunskap så att man själv kan göra sina val. Att välja ekologiskt, närodlat och säsongsanpassat.

Vilken typ av råvaror jobbar du med i dina recept?
– Ekologiska och närodlade frukter och grönsaker, både färska och frysta, som bas. Jag använder enorma mängder nötter, frön och superfoods. Och hittar på massor av recept som är fullt vegan. Kroppen mår så bra av det! Vi blir ju det vi äter. 

Är smoothies det bästa sättet att få i oss grönsaker?
– Det är rätt få som klarar av att äta råa grönsaker, i synnerhet de gröna, i större mängder. Jag tycker att smoothies är ett perfekt sätt att få i sig alla dessa nyttigheter: vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och mängder med klorofyll. 

Varför är smoothies så bra för barn?
– Gott. Enkelt. Nyttigt. Snabbmat. Många barn hoppar över frukost, ett mål som är väldigt viktigt för deras små kroppar, hjärnan och deras utveckling. En smoothie är en perfekt start på dagen. De kan enkelt sörpla i sig den på väg till skolan. Att ha en flaska förberedd i kylen kvällen före eller helgen före gör att man undviker stress på morgonen.

– Jag jobbade med ett 30-tal barn sommaren 2014 när jag skrev och fotograferade ”Smoothies för barn” som kom våren 2015. Barnen fick hitta på egna recept och vi hade många roliga dagar då de fick experimentera med allt från apelsiner och choklad till spenat och färsk gurkmeja. Jag fick tusentals frågor. 

Barn är så öppna och ärliga – det är bara så härligt. Får man dem att gilla de nyttiga ingredienserna när de är små, då kommer de att tycka om det livet ut – och det är den största framtidsinvesteringen vi kan göra – friska människor med sunda matvanor.

Hur skulle barns matvanor se ut, för att de skulle må allra bäst?
– Balanserat. De borde helt klart få i sig mycket mer råa grönsaker och frukt, och smoothies är det perfekta sättet. Men det ska vara frivilligt. Man måste som vuxen vara en förebild, det räcker inte att säga till barnen att du blir stark av att äta spenat eller broccoli. 

Låt barnen testa att laga egna smoothies, med alla möjliga ingredienser, de kommer att älska det! Och smaka och berätta hur gott det är, även om det kanske inte alltid blir jättegott när barnen improviserar. Låt dem frysa in det i glasspinneformar, fantastiskt tycker de flesta barn!

Hur serveras en smoothie bäst för att se inbjudande ut?
– Den ska vara kall och se läcker ut! Garnera och gör den fin. Alla sinnen ska få sitt. 

Märker du att svenskarnas matvanor ändrats de senaste fem åren?
– Absolut! De går ju alltid i trender med hälsa och nyttig mat. Sedan några år är det ekologiska, närodlade och säsongsanpassade ingrediensen i fokus, och allt ska lagas från grunden – inget fusk.

Vad kommer du att presentera på Näras kryssning i oktober?
– Jag ska laga nya, spännande smoothies och berätta om alla näringsrika ingredienser som man kan ha i sina smoothies; om hälsofördelar, vitaminer, mineraler och var, när och hur man kan använda olika ingredienser i olika kombinationer. Alla får provsmaka!

Det här är Eliq:

Ålder35 år.
FamiljMan och en 2-årig dotter.
Bor: I Stockholm.
Arbetar som: Författare & fotograf. Har skrivit närmare 20 böcker, 6 st om smoothies.
Motto i livetTa hand om din kropp och själ, så kommer den att ta hand om dig!
Aktuell med: Boken ”Smoothie Bowls”.
Kontaktuppgifter: 0769- 336811, eliq@stevali.se

Havtorn, mango & jordgubb

Havtorn växer vilt, men på senare år har kommersiella odlingar blivit allt vanligare i såväl Norden, Östeuropa, Asien, USA som Kanada. Växten är tvåbyggare, det vill säga uppdelad i honor och hanar. Honplantan producerar bär, men först efter att ha pollinerats av en hanblomma. Det förekommer även att hanarna producerar bär, men då oftast i små mängder. Eftersom pollinering sker genom vinden är en bra mix mellan han- och honplantor avgörande för bärtillgången.

2 glas smoothie
100 g havtorn (frysta eller färska)
200 g mango (fryst eller färsk)
200 g jordgubbar (frysta eller färska)
1 banan
2 dl färskpressad äppeljuice
2 dl vatten
1–2 dl is (om du använder färsk frukt)

Mixa alla ingredienser förutom is till en slätsmoothie. Mixa i isen för en frostig smoothie. Servera i stora glas med sugrör och garneramed några havtornsbär. Receptet är hämtat ur ”Hälsosmoothies”.

Cashew, hampa & ananas 

Hampafrön innehåller höga halter av såväl nyttiga fleromättade fettsyror som omega-3 och omega-6. Fröna består av hela 25 procent protein och är rika på livsnödvändiga aminosyror. De innehåller även höga halter av kalcium, magnesium, fosfor, svavel, karoten, järn, zink samt vitaminerna E, C, B1, B2, B3 och B6. Hampafrön finns i flera olika former; skalade, oskalade eller som hampaproteinpulver, vilket fungerar utmärkt som naturligt proteintillskott.

En portion
Liten näve babyspenat
2 dl cashewmjölk (se recept nedan. Kan bytas ut mot annan nötmjölk)
1 msk cashewsmör (finns att köpa i välsorterade matbutiker)
2 msk hampafrön
½ lime, juice
150 g ananas, fryst
1 banan, fryst
Topping
Valfri granola, cashewnötter, naturella hampafrön

1. Mixa spenat med cashewmjölk en kort sväng.
2. Häll i övriga ingredienser, i samma ordningsom i ingredienslistan, och mixa till en krämig,glassig smoothie bowl.
3. Slå upp i skål och toppa med granola, cashewnötter och hampafrön.. Gott, krämigt och nyttigt!
4. Servera omedelbart och ät med sked.
Receptet är hämtat ur ”Smoothie bowls”. 

Cashewmjölk:
Mixa 2,5 dl blötlagda nötter, 1 liter vatten och 1 nypa himalayasalt. Sila mjölken i en finmaskig sil. Förvara mjölken i en glasflaska 3-5 dagar i kylen. Går att frysa in också. 

Granatäpple & grapefrukt

2 glas smoothie
2 granatäpplen (eller 200 g frysta granatäpple­kärnor)
2 blodgrapefrukt
2 apelsiner
100 g fryst mango

1. Skölj all färsk frukt noga.
2. Dela granatäpplena och pressa ut saften ur fruktköttet i en citruspress, precis som en apelsin – du kan även mixa granatäppelkärnorna om de är frysta eller om du vill få i dig extra mycket fibrer.
3. Skär itu grapefrukterna och apelsinerna och pressa ut saften i en citruspress.
4. Mixa juicerna med den frysta mangon till en slät smoothie.
5. Servera med några granatäppelkärnor som garnering.
Receptet är hämtat ur ”Smoothies för barn”.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.