Istället för meditation – finn DIN bästa avkoppling

Alla är inte bekväma med att meditera, trots att de flesta vet att denna stund av avkoppling gör gott. Men det finns faktiskt många andra sätt att nå välbefinnande och komma till ro. Vad som är bäst för just dig, vet bara du. Vi hjälper dig med några tips!

Text: Redaktionen
Foto: Shutterstock

Att meditera blir allt vanligare, inte minst sedan det vetenskaplig kunnat bevisas att det gör gott för både kropp och själ. För när vi mediterar så stillar vi oss, vi samlar ny energi. Och det påverkar oss positivt på många sätt.

Ändå hör vi på Nära många säga att de inte är bekväma med att sätta sig ner i en meditation. Eller så blir det aldrig av. Andra menar att de är alldeles ”för mycket i huvudet”. De har kontrollbehov och då funkar det inte riktigt att komma ner i varv eller att få den upplevelse av meditationen som man önskar.

Men det viktigaste för att koppla av och må bra i vardagen, är faktiskt att du bjuder dig själv på en stund då du gör det du tycker är kul. Något du verkligen trivs med. För då är du i nuet. Då blir du ett med din upplevelse. I och med det, tränger du undan alla problem och jobbiga tankar. Du kopplar av!

Näras AD Eva älskar att vandra. Då går hon i tystnad och rensar sina tankar. För henne är det att vara i ett meditativt tillstånd. Precis som när hon jobbar i trädgården.

Linda, som är ung webbredaktör, har sällan tyst omkring sig, hon trivs bäst när hon lyssnar på musik. Linda kopplar av när hon plockar och fixar hemma, samtidigt som hon lyssnar på favoritlåtarna från sin Spotify-lista. Eller när hon åker tåg och tittar ut genom fönstret, då är hon i stunden, helt avkopplad.

Paulina, Näras redaktionschef, gillar att springa och baka. Det är hennes form av alternativ meditation. Och Madeleine, som är chefredaktör, får total avkoppling när hon rider, stickar eller pysslar.

En kvinna rider på sin häst.

Att rida har en avkopplande effekt.


Mediet Ewa Olsson erkänner att hon inte mediterar så ofta – däremot tycker hon att det är meditativt att dammsuga! Och Helena-Magdalena Ivekrans, Näras bloggande medium, uppfattar det som meditativt att köra bil.

Ja du hör – även vi som är vana att meditera, finner meditativa tillstånd på många andra sätt. Det gäller bara att lyfta fram sin favoritsysselsättning och ta sig tid.

Skriv in din ”meditationstid” i almanackan – flera gånger i veckan – så att det verkligen blir det av. Gör det du gillar, njut och koppla av!

En pappa bakar med sin son.

Att baka kan vara ett sätt att skringra tankarna och må bra.

 

Inspirationslista!

✔ Klippa gräs.
✔ Plantera och rensa i trädgården.
✔ Brodera, sticka eller virka.
✔ Sy kläder.
✔ Powerwalka eller jogga.
✔ Baka och laga mat.
✔ Plocka bär och frukt, sylta och safta.
✔ Städa och göra fint hemma.
✔ Pyssla och scrapbooka.
✔ Göra vackra paket att ge bort.
✔ Lyssna på sin älsklingsmusik.
✔ Promenera i skogen eller vid havet.
✔ Läsa en tidning eller en bok.
✔ Rida, spela golf – ja, all form av motion.
✔ Skriva dikter, noveller eller en bok.
✔ Sjunga i kör.
✔ Gå på bio och se en film.
✔ Läsa sagor för ett barn.
✔ Fotografera.

Löparskor i det gröna gräset.

Många kopplar av när de springer. Det blir en stund för bara dig själv.

Fler artiklar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.