Alla känner av ensamhet någon gång i livet. Frågan är inte om, utan när. Ta bara en så vanlig situation som att vara på en stor fest där du inte känner någon. Var slår du dig ner, utan att tränga dig på? Det är då den inre stressen trampar på din självkänsla. Just detta upplever tusentals barn varje dag i skolmatsalen. De som känner sig utanför flocken, som upplever att de inte hör till.
Ensamheten kan slå till precis var som helst, hur som helst och drabba vem som. Sandra Torbjörnsdotter är den utåtriktade karriärkvinnan, av omgivningen sedd som en väldigt kreativ och glad person. Ingen förstod att inom henne fanns en känsla av ensamhet och att Sandras skratt kunde fastna i halsen i samma stund som hon klev in över tröskeln till sin lägenhet.
För Sandra kändes den helg som många längtade efter, som en djävulsk måndagsmorgon, de veckor hon inte hade sina barn boende hos sig. När andra laddade för fredagsmys – kunde Sandra uppleva mer av ett fredagsrys. Inga tacos i världen kan ändra på den känslan, när ensamheten ligger som en tyst och kall filt runt axlarna.
LÄS ÄVEN: Shamanen Ania: ”Jag vill lyfta fram den unika visdomen inom varje kvinna”
Viktigt att tillhöra en flock
Det var då en tanke vaknade. Om hon kan känna sig så ensam – hon som har eget företag med anställda, två barn, god relation med sin exman, föräldrar och vänner – hur dåligt kan då andra må?
Ångesten från den tuffa tiden då hon var 38–40 år, blev en viktig vändpunkt i livet. Idag kan hon se den som ett enormt lärande som förändrade hennes inställning till väldigt mycket. Genom att dela sina erfarenheter, önskar hon nu att hjälpa andra.
– Jag vill inte att en enda människa mer ska förlora hoppet om livet, säger Sandra. Det blir inte alltid som man tänkt sig, men det kan även bli mycket bättre än så!
Idag vet Sandra att alla människor reagerar ungefär likadant på känslan av ensamhet. Ångest drabbar oss helt biologiskt när vi känner oss ensamma, det är hjärnans naturliga signal som är nedärvd från tiden då vi var grottmänniskor. Den som gjort att vi överlevt! Det är hjärnans sätt att tala om att det är dags att söka sig tillbaka till en grupp. Det kan också vara förklaringen till att vi i vissa fall väljer att gå tillbaka till relationer vi redan lämnat. Eller håller kvar vänner som inte ger bra energi.
– Ibland betalar vi ett högt pris bara för att få vara i ett sammanhang. Men även om du är omgiven av människor, är det ingen garanti för att du inte känner dig ensam inuti, förklarar Sandra. Det går inte att se utanpå vem som är ensam inuti.
Hjärnans sätt att reagera med ångest på ofrivillig ensamhet, skapar en lågfrekvent stress i allas våra kroppar – den stressen är lika farlig som att röka 15 cigaretter om dagen!
LÄS ÄVEN: Änglarna har guidat Charlotte hela livet: ”För mig är de allt”
Började tacka nej till inbjudningar
Sandra, hennes före detta man och deras två barn, flyttade till Lidköping 2012. Då var Sandra mitt uppe i sin karriär som marknadschef för internationella varumärken, arbetade på annan ort och reste ofta i jobbet. När hon var hemma planerades saker med familjen. Livet rullade på.
Hon skilde sig 2016 men det var först två år senare, när hon klev av jobbet som marknadschef och öppnade egen reklambyrå i Lidköping, som känslan av ensamheten slog till. Plötsligt upplevde hon att staden hade sociala murar på ett sätt som hon inte mött tidigare.
– Jag kom bara inte in! Visst träffade jag mycket människor i arbetet och min reklambyrå gick bra, men jag fann inte de där vännerna på djupet som jag alltid hade haft tidigare, säger Sandra.
Även om Sandra hade ett yttre sammanhang, byggde den inre känslan av ensamhet upp en dålig självkänsla. Till slut började hon tacka nej till bjudningar och drog sig istället tillbaka på fritiden.
Psykosyntesterapeuten Suzanne Pärlhamn.
Gör ont att känna sig utanför
När känslan av ensamhet blir för svår är det lätt att flytta fokus och ta till någon form av riskbruk för att hålla ångesten i schack. I Sandras fall, hon som tidigare varit en aktiv idrottare, blev löpning det hon reglerade känslan, tiden och ångesten med.
– Det gör så ont att känna sig utanför – det är samma delar i hjärnan som aktiveras som vid ren fysisk smärta. För mig var det dessutom ett problem att jag inte ville prata med andra om min känsla av ensamhet.
Så kom det en ny kund till Sandras reklambyrå, psykosyntesterapeuten Suzanne Pärlhamn. Hon hade träffat en man från Lidköping, ville öppna en filial och bad Sandras reklambyrå om hjälp med att skapa en ny hemsida och logotyp.
– När jag läste in mig på hennes arbete med psykosyntes och insåg att det var en terapiform med flera dimensioner av psykologi, blev jag personligen intresserad, säger Sandra.
Just därför bestämde hon sig för att boka en tid hos Suzanne.
– Jag hade olika saker som jag brottades med men förstod inte då att det var känslan av ensamhet som ofta spökade i mig. Det tog två år av samtal med Suzanne innan vi hade kokat ner det till den kärnan.
LÄS ÄVEN: 3 enkla steg för att uppnå flow: Ta del av Universums skaparenergi
Många känner sig ensamma
Efter avslutad terapi återkom Sandra till Suzanne med frågan som legat kvar hos henne – hur många av Suzannes klienter brottades egentligen med känslan av ensamhet?
Suzanne tog med sig frågan hem och efter någon vecka kom svaret:
– Om jag räknar lågt så är det närmare 90 procent av mina klienter. Men de uttrycker det med andra ord.
– Det var då jag frågade Suzanne om hon ville skriva en bok om ensamhet tillsammans med mig, och hon svarade ja direkt. Vi kände båda två att det här, det behöver vi börja prata om!
Boken som kom i våras heter Kan vi prata om ensamhet. Redan samma morgon som den släpptes medverkade de i TV4:s Nyhetsmorgon och det har blivit många tidningsintervjuer för Sandra och Suzanne sedan dess.
– Jag blev faktiskt lite chockad över gensvaret, säger Sandra. Vår bok innehåller ingen sensationell dramatik, utan speglar mer de vardagliga misslyckanden som vi alla upplever då och då. I skrivprocessen kunde jag till och med tvivla på om det skulle finnas något allmänintresse för mina personliga berättelser. Men det fanns det verkligen. Kanske är det just detta, att många kan spegla sig i berättelserna, som är nyckeln till framgången?
– Vi matas av så mycket vardagslycka på sociala medier. Då är det lätt att själv känna sig misslyckad, konstaterar Sandra.
LÄS ÄVEN: Hjärtats energier påverkar dig: Lär dig odla mer kärlek
Alla behöver en nära vän
För oss människor är det viktigt att ha en nära vän för att må bra. Tyvärr visar studier att över en miljon människor i Sverige uppger att de saknar en enda nära vän! Men förutom att hitta någon som man klickar med, handlar det även om att våga släppa in andra människor. Genom att ta ett första steg kan man göra stor skillnad i både befintliga och nya relationer.
Vid ett av sina samtal med Suzanne, som Sandra skriver om i boken, förklarade Suzanne: ”Du behöver ett ankare, någon du kan ringa och prata med direkt när du känner så här. Vem har du som kan vara ditt ankare?”
Sandra hade då inget svar på den frågan.
– Sanningen var att jag just då inte kände att jag hade någon i min närhet som jag kunde använda som ett ankare. Suzanne svarade att ”då får jag vara det”.
Efter det ringde Suzanne till Sandra varje dag under en veckas tid. Det gjorde stor skillnad i den fasen.
– Det kan vara mycket lättare att någon annan tar initiativ till kontakt än att lägga ansvaret på den som redan brottas med en känsla av ensamhet, konstaterar Sandra i efterhand.
Sandra var klient hos Suzanne under två år. Tillsammans kom de fram till att alla människor upplever ensamhet då och då, men vi pratar sällan om det.
Hade aldrig pratat om sin ensamhet
Ett av Sandras ankare idag är en tidigare vän som inte stod henne så nära under de åren hon skriver om i boken.
– Nu när jag bjudit in honom i mitt djup, så har även han öppnat sig och vi ringer ofta varandra när det är svårt. Idag vågar vi båda visa oss sårbara, precis så som en fin vänskapsrelation kan vara!
Hon tystnar och funderar ett ögonblick.
– Tidigare hade jag aldrig lyft känslan av ensamhet, så ingen i min omgivning visste ens om att jag kunde känna den från och till. Förutom Suzanne.
Detta är också en anledning till att Sandra var så mån om att de skulle skriva boken.
– Jag hade förmånen att få professionell hjälp av Suzanne och med hjälp av hennes kunskaper kunde jag göra små förändringar i vardagen som till slut gjorde stor skillnad. Alla har kanske inte samma möjlighet, så genom boken kan man på ett enkelt sätt ta del av de viktigaste insikterna som Suzanne gav mig.
LÄS ÄVEN: Jag mår dåligt – men vågar inte förändra mitt liv
Har mer tillit till livet
När Sandra beskriver den hon är idag, förklarar hon att det känns som att hennes själ har vågat flytta hem. Borta är viljan att försöka kontrollera sitt liv, styra det i olika riktningar och prestera på topp.
– Idag lever jag mer med en tillit till livet, säger Sandra. Det händer fortfarande dramatiska saker, men istället för att lägga energi och oro på att försöka förutse allt, har jag en tillit till att jag kan lösa saker när de uppstår. Det ger mig ett inre lugn.
– Jag hade fightats så länge med att min själ och mitt medvetande var osynkade, men nu känns det som att de kan samsas. Idag finns jag där för mig själv, då kan jag även vara närvarande med andra.
Hon tillägger, med ett litet leende, att hon trots allt är glad för de tuffa två åren.
– Det var en mening med allt. Tack vare det jag gått igenom har jag lärt mig att vara mänsklig, med allt vad det innebär. När man är okej med vem man är och kan umgås med sig själv, då är inte ens prestationer så viktiga längre.
Inom kristendomen kallas det att bli pånyttfödd. Inom buddhismen talar man om ”att möta Mara”. I tusentals år har mänskligheten försökt sätta ord på samma sak och för Sandra handlade det om att släppa kontrollen när det var som värst. I det landade hon som i ett ljust bottenplan inom sig själv.
– Det var som att jag hade klamrat mig fast vid kanten av ett hål inombords, säger Sandra. Men en dag orkade jag inte hålla i längre. För mig hade det tidigare inneburit en trygghet att leva med knutna händer och desperat försöka styra och ”fixa” mitt liv. Då, när jag äntligen släppte taget, byttes min trygghet på en sekund ut mot en tillit och tacksamhet.
LÄS ÄVEN: Så tolkar du andevärldens tecken: Färger, djur, siffror och tarotkort
Okej att vara mänsklig
Idag ringer hon utan eftertanke både nya och gamla vänner och pratar om allt utan att känna att hon ”stör”.
Sandra tror att det handlar just om att känna sig okej med att vara mänsklig.
– Det är något som Suzanne ofta säger: ”Jaha, så du är mänsklig alltså!” Och ja, jag har blivit snällare mot mig själv och ställer inte längre så höga krav.
En annan lärdom är att inte fastna i det som för tillfället känns som ett problem.
– Istället för att stånga pannan blodig och envisas med att försöka hitta alla djupa vänskapsrelationer just här och just nu så har jag tagit upp kontakten med tidigare vänner, även från tonårstiden.
Med ett skratt konstaterar Sandra att även om det varit en svår tid är det tack vare den som det blev en bok.
– Det finns en mening med allt, det gäller bara att lära sig följa med i livet.
Suzanne var en kund. Sandra blev en klient. Idag är de två nära vänner.
Tips för att hantera ensamhet
- Enprocent-metoden – en procents förändring av något varje dag är ett sätt att skapa goda vanor och bryta dåliga mönster. Efter en månad har du blivit mycket bättre på det.
- Ta små steg framåt och lägg dig på en nivå som utmanar, men som är möjlig för dig att utföra.
- Börja skriva dagbok och utforska och lär känna dina innersta tankar och känslor.
- Är du kreativ varför inte måla och rita varje kväll en bild som tolkar den gångna dagen.
- Vistas ute i naturen, det ökar känslan av välmående och att höra till ett sammanhang.
- En fyrbent flockmedlem är ett bra sällskap, antingen ett eget djur eller någon i annans närhet att ta hand om som minskar känslan av ensamhet.
- Berätta om ensamheten – var modig och prata med någon!
LÄS ÄVEN: Shamanen Ania: ”Jag vill lyfta fram den unika visdomen inom varje kvinna”
4 tankar från terapeuten Suzanne
Att känna sig ensam kan vara smärtsamt och är inte alltid så lätt att övervinna, så med det i mina tankar ger jag dessa förslag som inspiration:
- Var snäll mot dig själv, ge dig tid och ställ rimliga krav.
- Ta reda på vad som gör dig glad och vad du tycker om i mötet med andra människor.
- Livet går upp och ner, det är en naturlig del av livet och ibland behöver vi hjälp och stöd för att komma vidare. Sök hjälp om du känner att du behöver det.
- Ta väl hand om dig och skapa en god relation till dig själv för det är det längsta förhållande du har i ditt liv.
Sandra Torbjörnsdotter
Ålder: 43 år.
Familj: Två barn, Alicia och Elliot.
Bor: I lägenhet i Lidköping.
Gör: Äger en reklambyrå.
Andlighet: ”För mig är andlighet en kraft som bor inuti. Känslan jag kan bli vägledd av om jag är i kontakt med den och verkligen lyssnar.”
Instagram: @prata_om_ensamhet
Facebook: Kan vi prata om ensamhet