Hjärtats energier påverkar dig: Lär dig odla mer kärlek

Vill du sprida ljus, lyssna till din inre röst och följa hjärtat? Yogaläraren Andrea Nilsson tar dig med på en magisk resa till ditt innersta rum och ger dig konkreta råd för att lära dig komma i kontakt med hjärtats energi. Dessutom får du spännande forskning om samspelet mellan hjärnan och hjärtat!

Text: Andrea Nilsson
Foto: Getty Images

Ögonblicken när du känner en kontakt med allt och alla, en storhet. Känslor som kärlek, glädje, frihet, visdom och tacksamhet – de är fantastiska! Hjärtat är vidöppet och precis som Madicken känner du livet i dig. Du genomborras av alla känslor som tar tag i dig och du tappar nästan andan av allt det vackra. Det är då som vi kan se på allt med klarhet kring vad som är viktigt i livet på riktigt. Barnen, vännerna, hälsan, jorden och allt som du får möjlighet att uppleva i detta liv som du vill ta vara på. Du vill andas in djupt och ta in hela livet i andetaget och din lycka strålar ut genom själens spegel, ögonen.

Kanske har du upplevt ögonblick liknande dessa i naturen, som att se norrskenets skådespel på himlavalvet. Eller när du fick hålla ditt barn i famnen första gången. På en konsert där musiken landade rätt i hjärtat. Eller i din älskades famn. De där tillfällena kommer ibland och de flesta av oss skulle nog vilja känna så oftare. Är det möjligt att odla vår förmåga att ta in livet med ett öppet hjärta?

LÄS ÄVEN: Livskrisen ledde till drömlivet: ”Hade glömt bort vem jag var”

Det korta svaret är JA. Aldrig har den förmågan varit viktigare än nu, när världen kan upplevas som kaotisk och galen. När hjärtat smärtar, värker och vi känner att vi lever men kanske mer överlever än känner storheten i livet. En värld som visar på stress och lidande. Nyhetsflöden som lyfter fram katastrof på katastrof med hela världen som spelrum. Oändligt med flöden att jämföra oss med.

Backa några hundra år i tiden och vi visste vad som hände i vår by och grannby. Att Täpp-Lisa hade gift sig med sotaren och grannes ko hade dött.

I dag är det lätt att slukas av allt som inte fungerar, fastna i rädsla och stänga våra hjärtan, tappa kontakten med vår inre kompass och upplevelsen av vårt eget liv.

Att vara människa innebär att möta smärta, ingen kommer undan, men hur vi sen tänker och känner om det vi möter avgör hur mycket vi lider av det. Vilken attityd vi har till oss själva och världen gör hela skillnaden. Hur kan vi då gå emot strömmen och behålla kontakten inåt?

En hjärtligare tid på väg

Vi lever i en mycket speciell tid, tiden då allt skiftar och världen förändras snabbt. En tid som det sägs ha berättats om kring lägereldarna förr i tiden och som spelats upp i sagorna om och om igen. Skiftet sägs handla om att lämna den gamla världen vi lever i nu för en värld som utgår mer från hjärtat. En värld som kommer vara mer snäll mot oss som lever här, där fred och kärlek råder och där vi kan leva mer i samklang med naturen.

När vi tittar på vår omvärld kanske det känns långt borta? En värld i förändring som kan se kaotisk ut. Där djupa rädslor och skuggsidor kommer upp till ytan, konflikter skapas. Där gamla system och traditioner bryts sönder för något nytt, en revolution. Tänk om det som ser ut att falla isär egentligen faller samman till något nytt, som Fågel Fenix föds ur askan, som så många gånger tidigare när världen förändrats. Det är nu vi ska odla vår inre magiska trädgård, vattna det vi vill ska växa och där i vår inre magiska trädgård kan vi skapa en inre plats som vi kan besöka när som helst. Förändringen kommer inifrån.

LÄS ÄVEN: Så blir du mer jordad – 4 enkla steg för att bli ett med naturen

Oavsett hur världen är kan du våga vara ljuset och inte vara rädd för mörkret. För mitt i allt kaos finns även värmen och kärleken, vi måste bara välja att sätta på oss våra mest kärleksfulla och vänliga glasögon oftare och inte låta oss slukas av rädslornas kaos. Det är en del i din personliga utveckling, att vända blicken inåt och börja ha ett samtal med dig själv i första hand. Att sakta ned tempot, vara i naturen och hitta tid för stillhet kan vara till hjälp för att få fatt i din inre röst.

När du skiftar och börjar att lyssna mer till ditt hjärta är det som en djup viskning inifrån som blir som din inre kompass. Den inre rösten ger dig trygghet, tröst, värme, acceptans och kärlek. Det är en kärleksfull röst som alltid vill ditt bästa, som en bästa vän. Den här kontakten inåt, med ditt hjärta, är en kontakt du kan odla, stärka och vårda. Men hur då?

Börja med att läka dina sår

Odla, stärk och vårda genom att först läka sår i själ och hjärta. Våga titta på det som gör ont, läk det och släpp sedan taget om det för att göra mer plats för det du vill ha mer av. Samt odla förmågan till att känna kärlek.

Inom de gamla andliga traditionerna finns mycket av det som lyfts fram i den nyaste forskningen. Exempelvis finns det inom buddhismen fyra upplysningsfaktorer som kallas för ”de himmelska boningarna”. Ett namn som låter poetiskt men vad innebär det? De fyra faktorerna är: kärleksfull vänlighet (metta), medkänsla (karuna), medglädje (mudita) och sinnesjämvikt (upeksha).

LÄS ÄVEN: Starta dagen med en kakaoritual – och se hur ditt liv förändras

För att odla dessa egenskaper finns olika meditationstekniker, bland annat meditationen ”metta bhavana” (odlandet av kärlek eller kärleksfull vänlighet). Det är en meditation som beskrivs som ren hjärtmedicin och du kan alltså odla kärlek och låta kärleken i dig växa. Öka din förmåga att känna och handla utifrån ditt hjärta. Övningen kan kännas mekanisk från början och det är okej, den fungerar ändå. Fortsätt praktisera och se vad som sker inom dig.

Gå in på: www.yin-yoga.se och klicka på ”Filmer & meditationer” (under yinyoga i menyn). Där finns en inspelad metta bhavana av yogaläraren Magdalena Mecweld.

Odla din inre trädgård

Ju mer du odlar din förmåga att känna kärlek desto mer växer kärleken inom dig och din förmåga att behålla känslan av kärlek, oavsett vad som sker utanför dig. Den inre magiska trädgården finns inom dig och den kan ingen förstöra, för den finns inom dig. Tyvärr kan ingen annan ge den åt dig utan det jobbet behöver du göra själv. Kanske märks ingenting först men så småningom kommer du märka vad som sker inom dig, som i historien om det kinesiska bambuträdet:

Till skillnad från de flesta plantor är det kinesiska bambuträdet unikt. När trädet planterats, vattnats och fått näring en hel säsong så ser du inga tecken på tillväxt. Nästa säsong fortsätter bonden att vattna och ge näring varje dag, men det syns inga tecken på att fröet växer. Inga gröna blad, inga skott – ingenting. De flesta hade gett upp. Bonden fortsätter att varje dag ge näring, vatten och kärlek. Så här fortsätter det år två, år tre ända till år fyra eller fem då det händer något. Något fantastiskt sker, det kinesiska bambuträdet börjar växa! Och inte som vanliga träd, det växer minst 24 meter på fem veckor.

LÄS ÄVEN: 6 steg till ett hälsosamt liv: Meditationsläraren Sah D'Simones bästa tips

Ny hjärtforskning

Det finns ny spännande forskning som visar på att vårt hjärta har som en slags hjärnceller. De kallas neuriter och påminner om hjärnceller då de är självständiga, känner, tänker, har minne och en egen intelligens. Hjärtat skickar signaler till vår hjärna och forskare har upptäck att negativa känslor gör hjärnvågor och hjärtrytm osynkroniserade. Samtidigt som positiva känslor synkroniserar och stärker vårt immunförsvar och motståndskraft mot livets utmaningar. Det går även att mäta kroppens balans mellan stress och återhämtning, genom måttet hjärtfrekvensvariabilitet (HRV). Varje sekund i ditt liv skickar ditt hjärta signaler till din hjärna och berättar för hjärnan vilken energi som ska skickas ut i din kropp.

Känslor som tacksamhet, vänlighet, uppskattning, omtanke, gemenskap, generositet, mod, förlåtelse, hopp, kärlek och medkänsla föds i hjärtat. Känslorna fyller vår bröstkorg och det kan kännas som att de tar tag i oss.

Det går att påvisa att musik, konst, poesi och annat som berör oss får hjärtat att reagera före hjärnan. Det elektromagnetiska fält som hjärtat skapar är 5000 gånger större än den utstrålning som sker från hjärnan. Effekten av utstrålningen kan vi känna inom oss, men även flera meter utanför vår kropp. Det betyder att när vi är i kontakt och känner känslor från hjärtat påverkar det både oss själva, vår kropp och vår omgivning. På det sättet blir vi ljuset i mörkret och alla som kliver in i vårt fält känner av det. Gregg Braden är en forskare som ägnat mycket tid att studera detta.

Att välja att vara ljuset i mörkret är en fredshandling. Inte minst för din egen del.

LÄS ÄVEN: 6 tips till dig som är högkänslig – för en mer balanserad vardag

Två övningar

En kort övning

Ta ett papper och en penna och börja med att skriva meningarna:

  • Mitt hjärna säger … (Fyll sedan på med det som kommer till dig.)
  • Mitt hjärta säger… (Fyll sedan på med det som kommer till dig.)

Låt inte det logiska ta över. Bara skriv ned allt som kommer och läs igenom det efteråt.

Övning: Synkronisera hjärta och hjärna

  1. Hitta en lugn plats att sitta på. Blunda.
  2. Rikta din uppmärksamhet till ditt hjärta och håll gärna en hand över ditt hjärta.
  3. Hitta din lugnare och långsammare andning och tänk och känn att du är trygg och i trygghet.
  4. Träna dig i att känna någon av dessa känslor: tacksamhet, omtanke, medkänsla eller uppskattning.
  5. Träna dig i att hålla kvar känslan i minst tre minuter.
  6. Känn efter hur det känns för dig.
  7. Upprepa övningen och prova att sitta längre än tre minuter.

Det här är Andrea

Andrea-Nilsson.jpg

Ålder: 41 år.
Bor: I Falun med familj och barn.
Gör: Yogalärare (yin och restorative). Erbjuder terapi, andliga tjänster.
Företag: Soulroom, en holistisk studio.
Hemsida: www.soulroom.se

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.