Livskrisen ledde till drömlivet: ”Hade glömt bort vem jag var”

Resultatet av Christina Liedbergs terapeutiska resa överraskade henne själv. Tänk att den skulle göra henne till ägare av en kursgård där hon vägleder andra! I år är det tioårsjubileum för Vaviva Retreatcenter, platsen som blev hennes och maken Johans andningshål. Med tre viktiga ledord: Våga, vilja, välja. Att välja livet, helt enkelt.

Text: Madeleine Walles
Foto: Vaviva Retreatcenter

I det öppna landskapet sträcker åkrarna ut sig, i väntan på att bli sommarens hav av böljande säd. Och den stora lindens trädkrona har just fått färg av vårligt skir grönska. Vi är på en plats som skapad för en timeout i livet. Tänkt för den som behöver prioritera sig själv, hitta återhämtning och återta kontakten med sin inre röst. Njuta av gåvan som lugnet, den friska luften och naturen ger. Det sköna ”livet på landet”.

Christina Liedberg som bor här och driver retreat tillsammans med sin man Johan Sundberg, lever efter tre viktiga ledord: Våga, vilja, välja – den väg som är rätt för dig. Dessa tre ord förvandlades till Vaviva den dag Christina 2011 startade eget som livscoach, och idag är det namnet på gården där hon och Johan landade en sommar för exakt tio år sedan. Vaviva, som i levande – viva på latin.

– Jag tycker att det är ett bra namn, säger Christina. När vi plockade bort Å och Ä blev det även ett bra hemsidesnamn, tillägger hon med ett skratt.

För att som företagare nå ut digitalt, helst även via sociala medier, är det en utmaning när man som Christina önskar att skärmtid kunde bytas mot tid för resan in i själen. Hon ser gärna att hennes gäster lägger undan mobilen när de kommer till Vaviva och många längtar efter det, men det skapar också osäkerhet.

– Jag kan märka det till exempel när gästerna ska ta en promenad i den vackra omgivningen. Utan tryggheten som mobilen blivit, har vi inte koll på tiden, vi kan känna oro hur vi ska hitta utan GPS.

– Vårt beroende av mobilen gör att vi inte riktigt litar på oss själva, säger Christina med en liten suck. Det har gjort något med vår närvaro och självkänsla.

Just detta vill hon hjälpa oss att omfamna för att bli hela som människor. Med ett liv där kropp, själ och ande harmonierar med varandra. Det är först då, menar Christina, vi kan skapa lyckan som inte kommer av materiell standard eller yttre påverkan, utan bygger på en inre övertygelse om att ”nu kan jag hantera mitt liv”. Oavsett vad som smyger sig på.

Hittade drömhuset i Årdala

Vaviva Retreatcenter ligger i Årdala socken i Sörmland, ca 90 minuters bilresa från Stockholm. En plats där det varje lördag kl 18 rings till helgmålsfrid i den lilla kyrkan intill. En skön uppmaning om att sänka axlarna och möta lugnet. Christina älskar att det ofta ringer precis när kursen är i ett lugnt skede – det blir ett magiskt ögonblick!

Hon minns dagen när hon och Johan, storstadsborna från Stockholms utkant, kom till trakten första gången för att gå på kalas. Den dagen var det visning på huset i Årdala, som visade sig vara precis vad de drömt om. En plats att komma nära sig själva, en andningspaus i livet.

– Vi gick runt här i tre timmar och kom för sent till kalaset, skrattar Christina. Sen var det en process på nio månader innan allt var klart. Men hela tiden fanns tilliten – är det meningen att det är här vi ska leva, så är det.

LÄS ÄVEN: Linda lär ut unik healingmetod från Japan

Christina landade i sin oas. Hon som börjat finna en ny väg i tillvaron efter en livskris som slutade med skilsmässa från barnens pappa. Tio år senare sa hon även upp sig från jobbet som handläggare på Rikspolisstyrelsen, där hon arbetat i 25 år, och startade Vaviva. I efterhand ser hon tillbaka på alla dessa år med tacksamhet. Alla förändringar var nödvändiga insåg hon, för hon hade tappat bort kontakten med sig själv.

I samband med skilsmässan började Christina leta verktyg för att komma nära sin kraft, och fann den framför allt i frigörande dans. Det blev starten på en väg tillbaka till det sanna jaget.

– Jag hade glömt bort vem jag var, säger Christina. Det är nog tufft för de flesta av oss periodvis i livet, inte minst när man har små barn och samtidigt ska vara partner, yrkesperson plus ta hand om sig själv. Jag behövde bryta mönster för att komma vidare.

Christina-och-Johan-Vaviva.jpgJohan Sundberg och Christina Liedberg firar i år tioårsjubileum på platsen som uppfyllt deras
drömmar, Vavivagården.

Men hon hade inte någon speciell dröm. Inte då.

– Tänk om jag för 20 år sedan vetat vad det skulle leda till när jag började med dans och terapi! Inte i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig det liv jag har idag. Att jag tillsammans med Johan skulle dela drömmen att ha en kursgård och leda kurser och retreater för andra.

– Det var behovet av att utforska mitt inre arbete, som ledde mig hit. Steg för steg, under min egen terapeutiska resa. Det har betytt oerhört mycket och den långa resan var nödvändig. Jag behövde möta mina egna svårigheter först, för att kunna vara där för andra.

Christina ler och tittar ut över havet av blommande gullvivor.

Vaviva erbjuder något för de flesta

Det kan tyckas som en lång väg att gå från polisen, en stor statlig myndighet som av självklara skäl bygger på rätt och fel, till att som idag titta på människors positiva sidor och potential. Christina nickar.

– Man kan se det lite som yin och yang. Jag har gått från det mer fyrkantiga, hierarkiska och kontrollstyrda till att ha tillit till livets flöde. Men båda behövs och jag bär med mig många erfarenheter från mitt tidigare yrkesliv. Det har jag nytta av som egenföretagare och jag har fått förståelse för hur det är att arbeta inom en stor organisation.

Verktygslådan som Christina och Johan byggt på Vaviva har fått växa fram efterhand och erbjuder idag något för de flesta. Frigörande dans, meditation, medveten och frigörande andning, avspänning, yoga, coachande samtal … Samt skapande i olika former så att själen får komma till uttryck.

Medan Johan leder yogan och tar hand om trädgårdens alla grönsaker i sin vegetariska matlagning, är det Christina som vägleder i de andra kurserna. Bland annat som avspänningscoach där hon bakat ihop allt hon lärt sig under sin egen långa resa, till ett koncept där avspänning – som motsats till anspänning – är A och O.

LÄS ÄVEN: Sune överlevde 40 år i narkotikamissbruk – andligheten blev hans räddning

Frigörande dans som friskvård

– Vi ska vara så duktiga jämt och alltid ha kontroll. Det är en väldig anspänning, fysiskt och psykiskt. Så vi behöver släppa taget! Ro och rörelse är mina ledord och det är vad vi erbjuder här. Tystnad, stillhet, sinnesro. Men också rörelse genom kropp och andetag, tankens och livets rörelse. Det väcks frågor som ”var befinner du dig på livets stig”, ”vilka steg vill du ta?”. Och ”Vilka är du redo att ta?”.

– Sen är det förstås viktigt att rörelsen är kravlös, för det där med prestation har vi nog av ändå!

Den frigörande dansen är rena friskvården, enligt Christina. Johan har bott i Afrika och där är dansen ett självklart sätt att umgås. Andra kulturers mer avslappnade sätt till dans kan vi låta oss inspireras av.

– I Sverige dansar vi oftast under kontrollerade former, som att vi har separerat dansen från själva livet, säger Christina. Många, kanske framför allt män, tänker ”jag kan inte dansa” eller ”jag dansar inte nykter”. I den frigörande dansen handlar det inte om att kunna något, utan om att hitta till ditt personliga uttryckssätt. Därför tar jag gärna bort laddningen i ordet ”dans” och kallar det ”fri dans & rörelse till musik”.

Yoga för stela män

Det är nästan bara kvinnor som kommer på frigörande dans, och fler män skulle behöva det, tycker Christina. Hon berättar att Johan leder Yoga för stela män. Det är jättehäftigt, och kravlöst. Killarna är enligt Christina ofta ganska mycket stelare i kroppen, men här slipper de känna sig utpekade.

När Christina leder dans gör hon egna program efter olika teman. Som Öppna för ny energi och intuition eller Hitta din inre kompass. Men var och en rör sig som den vill, det är viktigt. Det är rörelse utifrån vad musiken väcker i dig.

Vaviva.jpgRo och rörelse är det som väntar besökarna när de kliver in i stora salen.

– Vissa vill dansa blundande, några vill ha ögonbindel för att verkligen släppa allt utanför och tankar om ”kan man göra så här?”. Det är grejen. Men det är samtidigt ditt val om du behöver röra dig mer, mindre eller gå utanför din komfortzon.

Reaktionerna är positiva. Christina hör deltagarna säga att de har mindre ont i kroppen, eller ”äntligen kan koppla av”. Andra får svar på saker de funderat över, ny inspiration, större energi. Eller nytt lugn.

Den medvetna andningen

Parallellt med dansen jobbar Chri­stina med ”det medvetna andetaget”.

– Breathwork ligger i tiden! Vi är så spända i ivern att vara till lags och göra rätt, prestera. Då funkar inte andningen. Det är framför allt utandningen som är viktig i avspänningen, den vi behöver bli medvetna om. För dålig syretillförsel påverkar kroppen både själsligt och fysiskt.

– Börja till exempel med de tre djupa andetagen. Så enkelt är det! Andas ner i magen och låt axlarna sjunka. Du kan göra det precis var som helst i vardagen och det gör SÅ stor skillnad. Skapa en ny vana och sätt ribban lågt. Fem minuter är allt som behövs, sedan kan du bygga på med fler övningar.

LÄS ÄVEN: Sanne Salomonsen om sina tidigare liv: ”Jag hittade förklaringen till min rädsla”

Christina har själv, tack vare frigörande andning, minskat sina luftrörsproblem. Hon lever mer medvetet idag. Det gäller både kost, rörelse och de val hon gör. Generellt har hon ett mycket större lugn och större tillit i att hantera livet.

I sommar väntar Skaparvecka på gården, då ska det målas uppe på logen och i trädgården. Det ska också hållas Sommarretreat med avkoppling i lugn miljö, vegetarisk mat från Johans odlingar och olika välgörande pass från verktygslådan, för att sätta kropp och själ i harmoni.

Efter en sådan vecka möter Christina människor som kommit närmare sina känslor. Avskalade, avslappnade och berörda av livet.

– Det brukar vara en varm och kärleksfull energi efter en kurs, då kan det vara svårt att skiljas åt efteråt. Genom den egna resan kommer man också närmare andra. Men många träffar vi igen, vilket känns väldigt fint!

Det här är Christina Liedberg

Ålder: 63 år.
Familj: Maken Johan Sundberg, tre vuxna döttrar med familjer samt Johans barn och barnbarn.
Bor: I Årdala, tre mil norr om Nyköping.
Gör: Livscoach, dansinspiratör, andningspedagog. Driver Vaviva Retreatcenter ihop med Johan samt tar emot klienter i Stockholm för enskild vägledning.
Motto: ”Att välja kärlek framför rädsla är min strävan.”
Andlighet för mig: ”En inre upplevelse som går genom hjärtat. Andlighet är att välja ljuset, för det högstas bästa.”
Instagram: Vavivaretreat
Hemsidan: www.vaviva.nu
Kontakt: 0737-13 64 91 eller vaviva.nu@gmail.com
Aktuella kurser: Skapardagar 7–12 augusti. Nästa Tyst retreat 6–8 oktober.

LÄS ÄVEN: Lillemor är domaren som blev shaman – resan till Nepal förändrade allt

Sonja Aldén på Tyst retreat

Det hålls även helger med Tyst retreat på Vaviva, från fredag kväll till söndag. Då samlas deltagarna vid en middag innan de går in i två dygn av tystnad. Christina och Johan vägleder i meditationer, har rörelsepass och morgonyoga.

Sonja-Alden-Tyst-Retreat.jpgSonja Aldén besökte Vavivagården för att delta i deras tysta retreat.

Artisten Sonja Aldén skrev om sin tysta retreat på Vaviva på sitt Facebookkonto i början på december 2022:

Hela jag har en längre tid längtat efter en stunds avkoppling/nedkoppling/utloggning. I helgen var det äntligen dags. Jag har tillbringat hela helgen i tystnad på en kursgård i hjärtat av Sörmland. Det var bland det härligaste jag gjort, den bästa gåvan till mig själv. Tänk vad mycket det inre har på hjärtat när munnen får tiga.

– Det skapas en fin gemenskap när vi sitter tillsammans vid vårt stora köksbord, även om vi inte pratar, säger Christina. Och innan vi skiljs åt får alla som vill berätta vad de upplevt. Det är oftast skönt att ha en ventil, för i en tyst retreat kan du möta sådant du inte väntat dig, det du vanligtvis hoppar över. Det kan vara stora saker.

– Detta är en annan resa än den frigörande dansen, att vara helt i tystnad är ytterligare ett stort steg att ta. Här får du verkligen möta dig själv.

Utveckla din andlighet med Tidningen Näras webbkurser

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.