Din kropp är ditt tempel - må bra med hjälp av ayurveda

Vägen till hälsa och välbefinnande börjar i tanken. Du kan själv påverka din fysiska och själsliga hälsa. Upptäck den urgamla hälsoläran ayurveda, som betyder ”kunskap om livet”, och låt dig inspireras till att göra nya positiva förändringar som kan förhöja din livskvalitet.

Text: Lovisa Granberg
Foto: Shutterstock

För tusentals år sedan bad människor gudarna om hjälp att klara sig undan sjukdom och död. I de gamla vediska skrifterna berättas om 52 vise män som begav sig till Himalayas berg för att lära sig bota och hela.

Männen funderade över hur de skulle kunna få kontakt med gudarna och kom fram till att de skulle meditera. De upptäckte då att inom oss bär vi alla naturens kraft, om vi bara vågar lyssna och lita på vår kropp. Hälsoläran ayurveda baseras på dessa mäns insikter och teorier.

Ayurveda är troligtvis över 5 000 år och det gamla holistiska hälsosystemet används fortfarande, främst i Indien. Där lärs ayurveda ut vid ett hundratal skolor och denna traditionella asiatiska medicinvetenskap utövas vid sidan av, och delvis integrerad med, västerländsk medicinvetenskap.

I den ayurvediska läran framhålls att din kropp är ditt tempel som du själv tar hand om, och du ska ge din kropp god näring, uppmärksamhet och omvårdnad varje dag. Ayurveda ser kropp, själ och sinne som en obruten helhet. Alla delar är ständigt närvarande och påverkar varandra. Allt hänger samman.

 

Vata, pitta eller kapha

Vi är alla olika och har därför olika behov när det gäller bland annat träning, stimulans, aktivitet och kost. Därför delas människor, enligt ayurveda, in i tre grupper efter kroppstyp. Dessa tre arketyper med olika dynamiska krafter kallas för doshor och heter på sanskrit vata, pitta, och kapha.

Vilken typ man tillhör beror på vilken egenskap eller del av kroppen som är dominerande. Vata står för rörelser, pitta för förbränning samt energi och kapha för långsamhet och struktur.

Våra olikheter är var och ens styrkor. Genom att förstå kroppstyperna kan våra relationer förbättras. När vi ser våra skillnader som tillgångar istället för problem, kan vi harmoniera bättre med vår omgivning.

Ayurvediska läkare brukar ta pulsen och ställa många frågor om vanor för att komma fram till vilken dosha eller vilken kombination av doshor som dominerar hos en person. Ibland ställs diagnos av obalans eller sjukdom även med hjälp av astrologi och genom att läsa av handlinjer och aura.

 

Magen ska fungera

Obalans i kroppen kan bero på flera saker, exempelvis stress, sömnbrist, fel dygnsrytm och felaktig kosthållning. Om du har näringsbrist syns det på din hud, ditt hår, dina naglar och dina ögon. Kroppen kommunicerar med dig hela tiden och sänder ut signaler för att du ska kunna ta hand om den väl och upptäcka obalanser.

Ayurveda handlar om att förebygga besvär och komma till rätta med redan uppkomna krämpor, så du slipper bli allvarligt sjuk.

För att uppnå balans används örter, mineraler, stenar och levnadsråd. Yoga, som betyder ”förening”, är nära förenat med ayurveda. Ayurvediska läkare kan ge råd om särskilda yogaställningar som hjälp mot besvär. Behandlingsmetoderna inom ayurvedisk medicin består annars främst av hygien- och dietföreskrifter.

Framförallt just kosten är väldigt viktig i ayurveda. Att magen fungerar som den ska är en grundsten för att få ett välmående liv.

Det ses som naturligt att vi föredrar olika slags mat, och inom ayurveda menar man att allergier beror på att man egentligen äter något ens kropp inte vill ha, kroppen har en överkänslighet. Du ska istället äta det som du tycker är gott och som du mår bra av.

Enligt ayurveda ska du helst börja dagen med en kopp varmt eller ljummet vatten, så magen blir beredd. Kallt vatten kan skrämma magen och göra att den får svårt att jobba.

Du ska inte bara se till vad du stoppar i dig, helst ska allt i ditt liv vara en vana. Du bör äta vid samma tid, gå och lägga dig vid samma tid och gå upp vid samma tid. Då blir din kropp som en väl fungerande biologisk klocka.

Strikt ayurveda kan vara svårt att följa i vårt samhälle. Du ska helst gå upp klockan fem, yogaövningar samt meditation rekommenderas före frukost. Det största målet mat bör du äta mitt på dagen, sedan ska du inte äta något efter klockan sex på kvällen och gå och lägga dig klockan 22.

 

Oljor ger välmående

Huden, som är kroppens största organ, ses som en genomtränglig barriär mellan oss, vår själ och omvärlden. Inom ayurveda tar man noga hand om huden med hjälp av olja för att hålla sig frisk och i balans. Olja tränger ner på djupet och används flitigt inom ayur-vedisk massage, som hjälper till att minska stress.

Oljan hettas upp, för ju mer du slappnar av desto lättare kan massören hjälpa dig. Sesamolja anses vara bäst, då den ska tränga ner till det sjunde hudlagret.

I Indien används även skalpolja eller hårolja som masseras in i hårbotten för att ge håret näring.

Med goda rutiner, förebyggande åtgärder som just din kroppspersonlighet behöver, kan du se till att du får ett hälsosamt liv. En liten förändring i din livsstil kan hjälpa dig uppnå ett högre välbefinnande.

Försök göra varje dag till den bästa dagen i ditt liv, förvalta de gåvor du har och tillåt dig att stråla som den stjärna du är!

Ayurveda är sanskrit och betyder ”kunskap om livet” (ayur betyder ’liv’ och veda ’kunskap’, ’vetande’). 

Enligt ayurveda är allt levande, men inte i lika intensiv grad.



Ayurveda består av:

  • Meditation
  • Yoga
  • Massage
  • Kost- och matvanor
  • Motion
  • Hudvård

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.