Charlotte är klar med sin utmaning: Jag har mediterat i 100 dagar

Den 16 mars i år startade Charlotte Pehrson ”Meditera i 100 dagar”. En utmaning för att få in meditation i vardagen, men också för att inspirera andra till att börja meditera. För vi mår ju så bra av att stilla vårt sinne! Under de 100 dagarna har hon bloggat om sina upplevelser, utmaningar och tankar kring meditation. Nu är utmaningen över, men Charlottes resa mot ett ännu bättre liv har bara börjat!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Emil Malmborg

Nu är ”meditera i 100 dagar” slut. Hur har det varit?
– Det har varit en stor personlig resa för mig, som inneburit att jag tagit mig tid för stillhet varje dag. Innan gjorde jag bara det sporadiskt. Efter ungefär 30 dagar kände jag att något hände i mig. I stället för att se meditationen som något på min att-göra-lista, blev det en vana som satte sig i kroppen. Jag längtade efter dessa stunder.

Känner du någon skillnad i kroppen?
– Ja, jag känner mig lugnare i både kropp och sinne. Jag stressar inte lika mycket och jag kan bättre hantera utmanande situationer. I början av utmaningen fick jag också veta att jag har problem med min sköldkörtel och att meditation kan vara väldigt betydelsefullt för att läka den, så det har känts extra viktigt av den anledningen.

Och ditt psykiska mående?
– Jag har som sagt blivit lugnare och mer säker. Det har verkligen känts som en gåva till mig själv att avsätta den här tiden varje dag, som en omtanke om mig själv. Det har känts fint. Det är så lätt att göra saker för andra. Detta har varit något jag har gjort bara för mig. Detta har stärkt mig och jag känner att mina ”rötter” är mer förankrade i jorden. Jag tycker att jag känner en större kärlek till både mig själv och min omgivning.

Vad var den största utmaningen?
– Det var nog att hitta en rutin för när på dagen jag mediterar. Jag arbetar i eget företag som samtalsterapeut, kostrådgivare och journalist och mina dagar kan se väldigt olika ut. 

Vad har du lärt dig under de här 100 dagarna?
– Att meditation är för alla, att meditation inte är något konstigt, att en kort stund av stillhet är betydligt bättre än inte alls, och att lugnet inombords faktiskt alltid finns där, om vi tar oss tid att nå in till det, i stället för att låta tankarna dra iväg med oss. Och så har jag lärt mig att Nära har väldigt många fantastiska och generösa läsare!

Hur har det varit att blogga de här dagarna?
– Jätteroligt! Det bästa har varit kontakten med alla fina deltagare, både här på bloggen och på Instagram under hashtaggen #meditationsutmaningen som vi skapade när vi drog igång. Jag har fått kontakt med många inspirerande människor.

Det är många som har hängt på dig i utmaningen och följt din blogg, vad har det betytt för dig?
– Det har betytt hur mycket som helst. Vi har peppat varandra och det har varit roligt att dela resan tillsammans. Flera har sagt att den här utmaningen kom i precis rätt tid för dem och det är uppmuntrande att höra. Jag tror att vi är många som längtar efter mer tid för stillhet i våra liv.

Och till sist, kommer du att fortsätta meditera nu när utmaningen är över?
– Absolut! Det här är bara början, känner jag.

 

 

Röster från några läsare som har hängt på!

Det är många som blivit inspirerade av Charlotte! Här är några kommentarer från läsare som hängt på meditationsutmaningen:

Är både roligt och givande att följa din meditationsutmaning. Jag hittar andra meditationer/metoder som jag inte annars hade snubblat över, exempelvis “6 phase meditation” av Vishen Lakhiani som jag skall testa nu.
Kram Anki

Hej! Idag blev det meditation utomhus. Underbart! I skymningen, rätt ljummet, vindstilla, ingen musik enbart koltrastens sång från skogen intill.
Kristin

Jag antar utmaningen. Har i flera år försökt att meditera men aldrig lyckats. Nu kom det här som ett brev på posten. Från och med idag och 30 dagar till att börja med.

Britt

 

Charlotte fortsätter att blogga hos Nära!

Charlotte kommer att fortsätta blogga om meditation, men även om personlig utveckling. Följ henne på bloggen!

Fler artiklar

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.