Avslappning i rörelse

Kom till ro på ditt sätt! Meditation hjälper oss att sova bättre och bli mer fokuserade. Tycker du att det är svårt att meditera kan du börja med att låta det meditativa tillståndet finnas med i andra, vardagliga sysselsättningar. Ett tips för att stilla sinnet är att gå eller springa.

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Shutterstock

Har du någon gång fått en bra idé under en joggingtur? Eller löst ett problem som du länge gått och grubblat på när du pratat med en vän under en promenad? 

Det är inte så konstigt med tanke på att vår kreativa hjärnhalva är supereffektiv under fysisk ansträngning. Forskning har visat att vår vänstra hjärnhalva, den sidan som används vid rationellt och intellektuellt tänkande, nästan helt avsomnar vid löpning. Samtidigt som den högra, kreativa hjärnhalvan, blir desto mer vaken.  

Precis som vid meditation bör du vid löpning fokusera på att djupandas. Är man ovan vid löpning eller raska promenader är det lätt att man börjar toppandas, det vill säga andas ytligt. När syrebehovet och syretransporten är i balans får musklerna tillräckligt mycket syre och det är då lättare att komma in i löpningen. 

Enligt Danny Dreyer, författare till boken ”ChiRunning”, handlar löpning egentligen väldigt lite om styrka och desto mer om tanke och avslappning. Han har applicerat mycket av kunskapen i Tai Chi på löpning. Rörelserna i Tai Chi utförs långsamt, mjukt men ändå kraftfullt med ett stilla sinne. 

Danny menar att om vi springer med fokus på balans i centrum av vår kropp kan vi lämna föreställningen om att löpning skapas med kraft. Testa att luta kroppen en aning framåt och låt benen följa med, det blir det en helt annan upplevelse än om vi forcerar kroppen framåt.  

Kan vi dessutom koppla bort krav och prestation under vår löprunda är chansen stor att vi lägger märke till omgivningen vilket genererar andra positiva hälsoeffekter. Lyft blicken från marken och se dig omkring. 

Lyssna, hör du vågor som slår mot stranden eller fågelkvitter från trädens kronor? Lägg märke till hur luften känns, är den ljummen och behagligt eller är den klar och frisk?

Källa: yogobe.comalltomlopning.semarathon.serunnersworld.sechirunning.com

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.