15–20 procent av befolkningen har personlighetsdraget att de är högkänsliga, jämnt fördelat mellan könen och över jordklotet. Högkänslighet innebär att nervsystemet är extra känsligt. Hos en högkänslig person tar de olika sinnena in betydligt mer information jämfört med andra människor.
Begreppet HSP, Highly Sensitive Person, myntades av den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine N Aron.
Läs mer om högkänslighet på föreningen för högkänsligas hemsida, www.hspforeningen.se
9 sätt att hantera din högkänslighet
1. Skydda dig
Föreställ dig att du har en Stålmannen-dräkt att ta på inför en situation där du kommer att känna dig utsatt. Se det som något som hjälper dig att skydda din sårbarhet. Använd dock inte dräkten så ofta att du håller människor på avstånd och blir ensam.
2. Hitta gluggar i vardagen
Du som har barn kanske inte behöver hämta och lämna på olika träningar varje dag. När du kommer hem efter jobb och förskola, se om det går att lägga in en lugn stund tillsammans med barnen. Eller alternera så att du och barnens andra förälder turas om att ta 15 minuter på soffan, meditera eller något liknande.
LÄS ÄVEN: Maggan Hägglund om att vara högkänslig: ”Ett fantastiskt personlighetsdrag”
3. Ta cykeln till jobbet
Du som pendlar till jobbet kan prova att cykla i stället för att åka med en proppfull buss eller tunnelbana.
4. Träna på känslovågen
I stället för att bli rädd när en känsla kommer, se om det är möjligt att tillåta och acceptera den i stället för att försöka stoppa den. När du tillåter känslan så ökar den i intensitet tills den når en topp. Forskarna säger att toppen varar 90 sekunder, sedan planar känslan ut och försvinner.
5. Vila sinnena på jobbet
Sitt med hörlurar i kontorslandskapet. Kanske kan du be att få sitta i ett mer skyddat hörn. Ta en ensam promenad i en park i närheten på lunchen.
LÄS ÄVEN: Högkänsliga Malin Olsson om stressen: Det hjälpte mig när jag mådde som sämst
6. Sno tid från tv och Instagram
Ha det tyst omkring dig på kvällen i stället för att kolla sociala medier och tv-serier.
7. Snika till dig små stunder av vila
Ta en lässtund eller bygg en koja med barnen, med filtar och lugnt mys. Eller ta ut barnen i naturen på helgen så att de kan springa runt och du kan få tanka lugn miljö.
8. Be om tid
Högkänsliga säger ofta ja för att vara snälla. Om det är svårt att säga nej på en gång till något du egentligen inte vill eller orkar, be att få återkomma. ”Kan jag få fundera på det till i morgon/ikväll/en timme?”
LÄS ÄVEN: Är du högkänslig? Så kan du skydda dig mot destruktiva relationer
9. Ge dig själv kreativ terapi
Det är bra för högkänsliga att kunna analysera sina känslor i efterhand. Ge dig själv terapitid genom att jobba med lera eller måleri, medan barnen ritar.
Är du högkänslig?
Det finns flera test på internet om högkänslighet. På HSP-föreningens hemsida hittar du detta test av psykoterapeuten och forskaren Elaine N Aron.